Kıbrıs Barış Harekatı'nın üzerinden 44 yıl geçti

Türk Silahlı Kuvvetleri'nce gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatı 44'üncü yılına girdi.

Kıbrıs Barış Harekatı'nın üzerinden 44 yıl geçti
 Kıbrıs Barış Harekatı'nın üzerinden 44 yıl geçti

Türk Silahlı Kuvvetleri'nce gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatı 44'üncü yılına girdi.

'Ayşe tatile çıktı' parolasıyla başlatılan ve adadaki Türklerin uğradığı zulmü ortadan kaldırmak için Türk Silahlı Kuvvetleri'nce gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatı 44'üncü yılına girdi. Adada akan kanı durduran harekat, TSK'nın zorlu şartlarda gerçekleştirdiği önemli bir başarı olarak tarihe adını yazdırdı.
Kıbrıs Barış Harekatı'nın üzerinden 44 yıl geçti


'Ayşe tatile çıktı' parolasıyla başlatılan ve adadaki Türklerin uğradığı zulmü ortadan kaldırmak için Türk Silahlı Kuvvetleri'nce gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatı 44'üncü yılına girdi. Adada akan kanı durduran harekat, TSK'nın zorlu şartlarda gerçekleştirdiği önemli bir başarı olarak tarihe adını yazdırdı




Kıbrıs Barış Harekatı’nın 44. yıl dönümü kutlandı


Lefkoşa'da 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı'nın 44. yıl dönümü çerçevesinde Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’nda tören düzenlendi. Yavuz Çıkarma Plajı’ndan tören alanına atletler tarafından getirilen ve Kıbrıs Türk halkının bağımsızlığını simgeleyen bayrakları öperek alan Akıncı, atletleri tebrik etti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türk tarafının, 50 yıllık müzakere sürecinin bir daha aynı çerçevede, ucu açık, sonuçsuz bir sürecin parçası olmayacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, törende yaptığı konuşmada, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in, İsviçre’nin Crans-Montana kentinde gecen yıl yapılan Kıbrıs Konferansı sonrasında tarafların bir durum değerlendirmesi yapmasını ve taraflar istekliyse kendisinin yardıma hazır olacağını belirttiğini anımsattı.

Guterres'in geçici bir misyonla görevlendirdiği Jane Holl Lute’nin 23 Temmuz'da Kıbrıs'a gelerek iki liderin yanı sıra garantör ülkeleri de ziyaret etmesinin beklendiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bilinen ve aslında kanıtlanmış bir gerçektir ki, bizim nabzımız her zaman barıştan, çözümden, iş birliğinden yana atmıştır. Biz her zaman halklar arasında barış içinde, dostane
ilişkilerin savunucusu olduk” diye konuştu. Akıncı, savaşın, kan ve gözyaşı demek olduğunu, toplumların ancak barış ortamlarında gelişebileceğini ve kalkınabileceğini belirterek, “Adamızda karşılıklı kabul edilebilir bir anlaşmayla kalıcı barış koşullarını yaratmak için her türlü çabayı harcadık. Kıbrıs Türk halkı olarak, 2004 referandumunda da, Crans-Montana konferansında da ve nihayet Rum liderliğine 30 Nisan 2018 tarihinde yapmış olduğum çağrı ile de çözüm irademiz defalarca kanıtlanmıştır. Çünkü bizim çözüm hedefimiz, taktiksel bir manevra değil, stratejik bir tercih anlamında olmuştur. Bu hedefe varılamamışsa bundan sorumlu olan biz değiliz. Bir yerde sorun varsa çözüm için arayışlar da devam edecektir. Ancak 50 yıldır devam eden arayışların neden sonuç vermediğini de başta BM olmak üzere tüm tarafların ciddiyetle sorgulamasının vakti gelmiş ve geçmiştir. Kıbrıs'taki iki taraftan birini, tüm Kıbrıs'ın tek yasal sahibi sayıp diğer toplumu dışlayan, izole eden anlayışlarla çözüme değil, statükonun devamına
hizmet edildiğinin artık anlaşılması gerekir” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, kendilerinin eşitlik, özgürlük ve güvenlik ilkelerinden ödün vermeden kararlılıkla yollarına devam edeceklerini ifade ederek, “50 yıllık müzakere sürecinin bir daha aynı çerçevede, ucu açık, sonuçsuz, takvimsiz olarak devam edemeyeceğini, böyle bir sürecin parçası olmayacağımızı bir kez daha belirtmeyi görev biliyorum.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Gençlik Dairesi Halk Dansları ekibi, Polis Motorlu Tim ekibi ve Türk Silahlı Kuvvetleri Mehteran Birliği gösteri sundu. Törene, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanı sıra AKP Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş ve Erzurum Milletvekili Recep Akdağ, TBMM Başkan Vekili Levent Gök, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, TSK Temsilcisi Orgeneral Atilla Gülan, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Tevfik Algan, diğer askeri yetkililer ve vatandaşlar katıldı.



Cumhurbaşkanlığı'ndan Kıbrıs Barış Harekatı mesajı!


Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Türkiye, garantör ülke olarak uluslararası hukuktan doğan haklarını sonuna kadar kullanacak, hiçbir oldu bittiye izin vermeyecek ve Kıbrıslı soydaşlarımızın yanında olacaktır" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın "Kıbrıs Barış Harekatı'nın 44. Yıldönümü" vesilesiyle bir mesaj yayımladı. Kalın, "Kıbrıs Barış Harekâtı'nın 44. Yıldönümünde şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyor; şehit yakınlarımıza, gazilerimize ve Kıbrıs Türkü'nün mevcudiyetine kasteden bir soykırım teşebbüsüne engel olarak Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kahraman mensuplarına şükranlarımızı sunuyoruz. Vatan size minnettardır" ifadesini kullandı.

Türkiye Cumhuriyetinin, Kıbrıs'ta her zaman adil, kalıcı ve eşitliğe dayalı bir düzenin kurulmasından yana olduğunu vurgulayan Kalın şöyle devam etti:

"ÇÖZÜMSÜZLÜĞÜ ÇÖZÜM SAYAN YAKLAŞIMLAR..."

"Ülkemiz, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde çözümsüzlüğü çözüm sayan yaklaşımları bir kenara bırakarak meselenin ciddiyetle ve samimi biçimde ele alınması için büyük çabalar sarfetmiştir. Aynı şekilde Kıbrıs Türkleri, 2004 referandumu ve takip eden süreçlerde barışçıl çözüm için çok sayıda adım atmış, birçok fedakârlıkta bulunmuştur."

"Türkiye ve Kıbrıs Türk toplumunun bu içten yaklaşımına karşılık adanın asli unsuru olan Kıbrıslı Türkleri bir Kıbrıs Rum devletinde azınlık hâline getirmek isteyen kesimler olduğu açıktır" diyen Kalın, son olarak Kıbrıs Konferansı'nın sonuçsuz bırakılmasıyla bu yaklaşımın yeniden ortaya çıktığını vurgulayarak şunları dedi:


Güncelleme Tarihi: 20 Temmuz 2018, 19:50

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109