İstanbul'da ABD askerlerinin başına çuval geçirildi

Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyeleri, dört gündür Sarayburnu'nda bekleyen ABD savaş gemisinde görevli bazı askerlerin başına çuval geçirdi.

İstanbul'da ABD askerlerinin başına çuval geçirildi
İstanbul'da ABD askerlerinin başına çuval geçirildi

 Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyeleri, dört gündür Sarayburnu'nda bekleyen ABD savaş gemisinde görevli bazı askerlerin başına çuval geçirdi. TGB üyelerinden 12'si gözaltına alınırken, ABD Büyükelçiliği eylemi kınadı.

Olay, sabah saatlerinde İstanbul-Eminönü'ndeki vapur iskelesinde yaşandı. TGB üyeleri, Karadeniz'de yapılan NATO tatbikatından dönen USS ROSS (DDG71) adlı gemide görevli askerlere yanaştı. Eylemciler önce "Yankee Go Home" ve "Kahrolsun Amerikan emperyalizmi" gibi sloganlar attı. Daha sonra eylemcilerden biri askerlere İngilizce, "ABD ordusunun bir üyesi olduğunuzu az önce beyan ettiniz. Sizleri katil olarak tanımlıyoruz. Topraklarımızdan defolup gitmenizi istiyoruz ve şimdi sizi protesto hakkımızı kullanıyoruz" dedi. Ardından da askerlerin başlarına çuval geçirildi.

"Eylemlerimiz sürecek"

Eylemin ardından basın açıklaması yapan TGB İstanbul İl Başkanı Uğur Aytaç, 2003 yılında Türk askerlerinin başına çuval geçirilmesine karşılık verdiklerini söyledi.

Uğur Aytaç, "Bundan sonra eylemlerimiz aynı tutum, tavır ve kararlılıkla devam edecektir" dedi.


İstanbul Emniyet Müdürlüğü eylemle ilgili olarak biri kadın 12 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Bu kişilerle ilgili olarak tahkikat başlatıldı.



ABD Büyükelçiliği ise eylem sonrası yazılı bir açıklama yaptı.

"Son derece çirkin"

Açıklamada, "ABD’li askerlere yapılan saldırıyı gösteren videoyu son derece çirkin bulduğumuzu ifade ediyoruz. Barışçıl protesto ve ifade özgürlüğüne saygı duymakla birlikte, İstanbul'daki saldırıyı kınıyoruz. Türklerin büyük çoğunluğu da bizim gibi düşünecek ve Türkiye'nin misafirperverliğine saygısızlık anlamına gelen bu eylemi reddedecektir" ifadeleri yer aldı.

4 Temmuz 2003'te Irak'ın Süleymaniye kentinde Amerikan askerleri, Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı subayların bulunduğu karargaha baskın düzenlenmişti.

Karargahtaki Türk askerleri başlarına çuval geçirilmesi sonrası gözaltına alınmış ve sorgulanmak üzere Bağdat'a götürülmüşlerdi.

Güncelleme Tarihi: 12 Kasım 2014, 22:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER