Bu Müze İle Tarihe Tanıklık Edin!

Çağlayan’da bulunan Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi 1.500 metrekarelik, 6 kata yayılan bir sergi alanından oluşuyor.

Bu Müze İle Tarihe Tanıklık Edin!
Bu Müze İle Tarihe Tanıklık Edin!

Çağlayan’da bulunan Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi 1.500 metrekarelik, 6 kata yayılan bir sergi alanından oluşuyor.

Sergi alanlarında Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Anadolu Selçuklu Devleti, Osmanlı İmparatorluğu, Kurtuluş Savaşı, I. ve II. Dünya Savaşı gibi dünya tarihinin oluşumuna etki eden pek çok medeniyet ve olaya ait askeri ve etnografik tarihi eserler yer alıyor.

Sergilenen eserler, savaşlarda kullanılan askeri malzemelerin teknolojik gelişimlerini gösterdiği gibi, savaşlarla birlikte yaşanan sosyolojik, ekonomik ve kültürel etkileşimler ile savaşın karşılaşmayı hiç istemeyeceğimiz acı yüzüne de ışık tutuyor. Müze, “Dünyanın en kapsamlı diorama koleksiyonuna sahip müzesi” özelliği taşıyor.
 
Bu müzenin en önemli özelliklerinden biri de  kendi tarzında ve üslubunda, sunuş ve küratörlük açısından dünyada ilk ve tek olması. Ayrıca bu müzede sergilenen pek çok eser dünyadaki diğer müzelerde bulunmuyor.

Alışılmış müzecilik anlayışının dışına çıkan bir tasarımla oluşturulan müzede, dönemin eserleri sergileniyor. Orijinal eserlerin yanı sıra, çeşitli dioramalar (üç boyutlu maket) ile tarihi olaylar etkileyici bir sunumla canlandırılıyor. Tarihte dönüm noktası olan olaylar, dönemin gravürleri, resimleri, afişleri, fotoğrafları, dioramaları ve dönemsel kıyafetlerle hazırlanmış modelleri ile oluşturulan bir konsept içerisinde sergileniyor.

6 kattan oluşan müzenin içinde neler var?
 
Müzenin giriş katında Anadolu Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu’na ait eserler ile Büyük Roma ve Bizans İmparatorluğu’na ait eserler burada sergileniyor.

1. katında Osmanlı İmparatorluğu’na ait eserler kronolojik bir sırayla sergileniyor.

2. katında Osmanlı İmparatorluğu’na ait eserler, Balkan, Trablusgarp, I. Dünya Savaşı ve Çanakkale Savaşı ile Sarıkamış olayı canlandırılıyor.

3. katında I. Dünya Savaşı, Kurtuluş Savaşı ve II. Dünya Savaşı’na ait Diorama ve eserler burada sergileniyor.

4. katında II. Dünya Savaşı ve yakın tarihin Kıbrıs Barış Harekâtı, Kore, Vietnam Savaşları ile Körfez Savaşı sergileniyor.

5. katında yönetim departmanları ve atölye bulunuyor.

6. katında ise müze kafeteryası bulunuyor.

Ziyaret günleri ve giriş saatleri

Müze salı, çarşamba, perşembe, cuma ve cumartesi günleri 10.00 - 18.00, pazar günü ise 12.00 - 18.00 saatleri arasında ziyarete açık.

Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi giriş ücretleri ise yetişkin için 20TL, grup (10 kişi ve üstü) 15TL, indirimli bilet (öğrenci ve öğretmenler) 10 TL. Engelli vatandaşlar ile onların “1” adet refakatçileri ve savaş gazileri müzeyi ücretsiz olarak ziyaret edebilir.





Güncelleme Tarihi: 09 Şubat 2015, 13:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER