Yatırımcının Türkiye ilgisi yeniden artıyor

Uzmanlar yabancı yatırımcıların Türkiye'ye yönelik iştahının yeniden arttığı görüşünde.

Yatırımcının Türkiye ilgisi yeniden artıyor
 Yatırımcının Türkiye ilgisi yeniden artıyor

Darbe girişimini takip eden iki haftada yabancı yatırımcılar Türk hisse senedi ve tahvillerinde 906 milyon dolarlık satış yaptı. Uzmanlar yabancı yatırımcıların Türkiye'ye yönelik iştahının yeniden arttığı görüşünde.
Darbe girişimi sonrasında yabancı yatırımcıların Türkiye'den çektiği sıcak para 906 milyon dolara ulaşırken, yabancı analistlere göre yabancıların Türkiye ile ilgili iştahı yeniden artış gösteriyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın haftalık menkul değerler istatistiklerine göre, başarısız darbe girişimini takip eden iki haftada yabancı yatırımcıların mülkiyetinde bulunan Türk hisse senedi ve tahvilleri portföyü, piyasadaki fiyat değişimi ve kur farkından arındırılmış olarak 906 milyon dolar azalmıştı.
Yabancıların Türk piyasalarından çıkışı Türk Lirası'nın dolar karşısında rekor seviyede gerilemesine yol açmıştı. Dolar/TL kuru darbe girişimi ve S&P'nin Türkiye'nin kredi notunu indirmesinin ardından 3,10 seviyelerine kadar çıkmıştı.
Bununla birlikte yabancı analistlere göre yabancı yatırımcılar Türkiye piyasalarına geri dönme eğilimi gösteriyor.
"Sıcak para çıkışı çok büyük değildi"
Yabancı yatırımcılara hizmet veren uluslararası kurumların analistlerine göre Türkiye'de darbe girişimi ve not indirimi sonrası yabancı yatırımcıların Türkiye'den çektiği para, önceki aylara kıyasla çok büyük değildi.
Commerzbank'ın kıdemli ekonomisti Tatha Ghose, Deutsche Welle Türkçe'ye yaptığı değerlendirmede, darbe girişimi sonrası yabancı yatırımcıların bir süre ne olacağını kestiremedikleri için portföylerini azalttığını ancak daha önce bazı aylarda yaşanan sıcak para çıkışları dikkate alındığında darbe girişimi sonrasında yaşanan çıkışın şaşırtıcı olmadığını belirtti.
Japonya'nın en önemli yatırım bankası Nomura International'ın kredi stratejisti Timothy Ash ve Capital Economics Gelişen Ülkeler kıdemli ekonomisti William Jackson'a göre de darbe girişimi sonrası yaşanan çıkış çok büyük değil.
"Yabancı yatırımcılar geri dönüyor"
Analistler darbe girişimi sonrası çıkan yabancı yatırımcının Türkiye'ye yönelik iştahının yeniden arttığını belirtirken, piyasalardaki rakamlar da bu görüşü destekliyor.
Darbe girişiminden sonra sarsılan Türk Lirası'nın yeniden değer kazandığı görülüyor. 3,10 seviyesine kadar çıkan dolar/TL kuru 10 Ağustos sabah saatleri itibariyle 2,97'nin altına kadar indi. Benzer şekilde Türk hisse senetleri de gelişmekte olan ülke hisse senetlerine oranla artış gösteriyor. Salı günü Türk hisse senetleri gelişmekte olan ülke hisse senetlerine göre yüzde 2,3 pozitif ayrışma gösterdi.


"İç politika sakin olduğu sürece yabancı gelir"


Commerzbank ekonomisti Ghose, yabancıların özellikle yoğun bir şekilde Türk tahvillerini satın aldığını, Amerikan Merkez Bankası'nın faiz artırımını ötelemesi durumunda, bu talebin devam edeceğini söyledi.
Nomura stratejisti Ash de birçok yatırımcının Türkiye'yi yatırım hikayesi olarak beğendiğini, darbe girişimi ve not indirimi sonrası ucuzlayan Türk varlıkları fiyatlarının yabancı yatırımcıların geri döneceği seviyede olduğunu söyledi. Ash, yabancı yatırımcının kararında iç politikanın ne kadar sakinleşeceğinin önemli etkisinin olacağını belirtti.
Deutsche Welle Türkçe'ye değerlendirmelerde bulunan Alman bankası Berenberg'in Türkiye ekonomisti Wolf-Fabian Hungerland ise farklı bir açıdan bakıldığında yatırımcıların Türkiye ile finansal bağlarını gevşetmesinin mümkün olduğuna, ancak her şey hesaba katılırsa şimdilik birçoğunun Türkiye'de kaldığına dikkat çekti. Hungerland, "Birçok yatırımcı Türkiye'ye tamamen sırtını dönmek yerine öncelikle Türkiye'deki yatırımlarının süresini azaltıyor. Türkiye'ye sermaye akışında aniden durma ve kronik olarak cari açığın geri dönmesi hala olası" diye konuştu.
Kaynak/Deutsche Welle Türkçe

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109