ORKAÇDER Dernek Başkanı, Fındık Hakkında Umutsuz Konuştu

ORKAÇDER Dernek Başkanı Yakup ALP Bu sene Karadeniz'de Fındık üretimi hakkında umutsuz konuştu.

ORKAÇDER Dernek Başkanı, Fındık Hakkında Umutsuz Konuştu

ORKAÇDER Dernek Başkanı, Fındık Hakkında Umutsuz Konuştu

ORKAÇDER Dernek  Başkanı Yakup ALP Bu sene Karadeniz'de Fındık üretimi hakkında umutsuz konuştu.

ORKAÇDER Dernek  Başkanı Yakup ALP Tatilini geçirmek üzere baba ocağı Ünye ilçesine gidip fındık bahçelerini gördüğünde büyük bir şok yaşadı.

Çünkü  geçen yıl  20 tona yakın fındık yaptığı bahçelerde hiç fındık olmadığı gibi dalların ve yer yer fındık ocakların kuruduğunu gördü. Konuyla ilgili bir açıklama yapan ORKAÇDER Dernek  Başkanı Yakup ALP “ Şimdiye kadar böyle bir manzarayı ilk defa gördüm. Büyüklerimiz de böyle bir tabloyu ilk defa görmüşler, zaman zaman hava şartlarından dolayı fındık etkilenmiştir. Mesela 1987, 2004 yıllarında olduğu gibi. Fakat 2004 yılında bile 6 tondan fazla fındık yaptık, fakat bu sene yemek için fındık bulamadık” dedi.

Fındık hakkında analiz  yapan ORKAÇDER Dernek  Başkanı Yakup ALP ”Dünyada fındık üretimi, Türkiye 590 bin ton, diğer ülkeler 250 bin ton üretim yapmakta. Dolayısıyla Dünya üretiminin %70 ülkemiz tarafından karşılanmaktadır.

Dünyanın yıllık ihtiyacı yaklaşık 800 bin tondur. Bizden sonra fındık üreten ülkelerden İtalya  100 bin ton üretim gerçekleştirir. Bunun haricinde ABD, Azerbeycan, Gürcistan, İspanya gibi ülkeler 20-30 bin ton arasında kendilerine yetmeyecek kadar fındık üretir.

Mesela İtalya kendi ürettiği kadar'da  ithalat yapar. Kısaca dünya Türkiye’nin fındığına muhtaçtır. Ülkemizdeki üretimin  üçte biri Ordu karşılar. Ordu ile Giresun üretimin yüzde ellisini oluşturur. Geri kalan yarısını'da  12 il gerçekleştirir. 

En kaliteli fındık Ordu ile Giresun fındığıdır. Sakarya ve Kocaeli verimde çok yüksek olmasına karşın Ordu ve Giresun da verim düşüktür. Ülkemizde'ki  fındığın ve özellikle Ordu ve Giresun ilindeki üretim orta kuşak dediğimiz sahilden 10-20 km arasındaki bölgelerde olur. Bu bölgelerde fındık tamamen dondan etkilenmiş olup üretim sıfır seviyesindedir.

Bir çok il ve ilçeleri gezdim ve araştırdım. Doğu Karadeniz’in sadece sahil kesiminde ve Batı Karadeniz’de fındık mevcut olup uzmanların tahmini olan 400 bin ton  ilk sayım yapıldığında doğru gibi. fakat daha sonra rüzgardan ve olumsuz hava şartlarından dolayı ülkemizdeki fındık üretimi 300 bin tonu hiçbir şekilde geçmeyecektir. Ben çok iddialı konuşan biri değilim. Fakat bu seneki fındık rekoltesi konusunda herkes ile iddiasına girerim. ülkemizdeki fındık rekoltesi hiçbir şekilde 300 bin tonu geçmeyecektir. Çünkü sahilde olan fındıkları gördüm 5 li fındığın ikisi sağlam ve randıman düşük. Sahil kesiminde fındık çokmuş, fakat yanmış. Köyümüzde bazı tarlalarda 1 ton fındık yaparım diyen kişi şimdi 50 kilo fındık aldım diyor. dolayısıyla  ilk başta görülen fındık  yok olmuş veya  yanmış ”dedi.

 Bu sene ilk defa fındık toplamayarak tatil yapacağımızı, köylülere  tatil yapma ve dinlenme fırsatı olduğunu ayrıca  bu felaketten herkesin ders alması gerektiği belirten başkan; Köylü şehirli gibi yaşıyor, her şeyini  ilçe merkezinden getirtiyor, gelecek senenin fındığına güvenerek borçlanma yapıyor, Tüccar –İhracatçı köylünün fındığını Alavere –dalavere yoluyla satıyor, bu sene Allah en fazla ürünü vermişken  ülkemizdeki ve dünyadaki tüccarlar” bu fındığı nasıl üreticiden bedava alırız” hesabı yaptılar. Eminim ki bu seneki  fındık  ilk doğduğu gibi olsaydı üretici ürününü 3 TL ye satmak  için çare arayacak, bir çoğu da maliyeti kurtarmadığından dolayı toplamayacaktı. Bu durum kötü niyet besleyenlere bir ders oldu. Boşuna dememişler herkesin bir planı varsa Allah’ında bir planı vardır.

Bu seneki fındık fiyatı hakkında tahmin yapan başkan;” Üretimin 300 bin ton olduğu ülkemizde bunun 100-150 bin tonu kendi ihtiyacımız olarak çıktığında geriye kalan 150 bin ton dünya pazarı için çok yetersizdir. Siz tüccarların fındık ithal ederiz dediğine bakmayan kimden ithalat yapacak diğer ülkelerin kendisine yetmeyen fındığı bize mi satacak. Azerbaycan ve Gürcistan deki fındığın hepsini alsanız  40 bin ton yapar. Bu neyi karşılar. Fındık ithalinden vaz geçtik diyen ihracatçıya aldanmayın. Bunlar fındık bulacaklarda ithal mi etmeyecekler çocuk mu kandırıyorlar.

Üreticiler ellerindeki fındığı kesinlikle 15 Tl den aşağı satmasınlar çünkü fındık bu fiiyata çıkacaktır. Kendilerine ilk defa verilen bu fırsatı değerlendiremezlerse ben ne yapayım Fındık borsasına bakmasınlar orada fiyatı dondurabilirler. Ayrıca emanete fındık bırakmasınlar bu sene bir çok tüccar iflas bayrağını çekebilir. Emanet fındığı satanlar, Alivre yoluyla üreticin malını babalarının malıymış gibi satanlar bu sene elenecektir”diyen başkan ;Herkese hayırlı kazançlar diledi.

Güncelleme Tarihi: 25 Ağustos 2014, 13:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER