Atatürk'ün Çankırı'ya Gelişinin 89. Yıl Dönümü Törenle Kutlandı

Çankırı Belediyesi tarafından Gazi Mustafa Kemal'in Çankırı'ya gelişinin 89. Yıl dönümü nedeniyle bir tören düzenlendi.

Atatürk'ün Çankırı'ya Gelişinin 89. Yıl Dönümü Törenle Kutlandı
Atatürk'ün Çankırı'ya Gelişinin 89. Yıl Dönümü Törenle Kutlandı

Dinç, "Atatürk'ün Başlattığı Yurt Gezisi Bir Ziyniyet Devriminin Başlangıcıdır" Çankırı Belediyesi tarafından Gazi Mustafa Kemal'in Çankırı'ya gelişinin 89. Yıl dönümü nedeniyle bir tören düzenlendi.

Belediye Başkanı İrfan Dinç'in Atatürk Anıtı'na çelenk koyması ile birlikte başlayan törene Vali Vahdettin Özcan, Belediye Başkanı İrfan Dinç, Garnizon Komutanı İstihbarat Kurmay Albay Yusuf Bayazıt, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Belediye Başkanı İrfan Dinç, törende yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

" Değerli hemşehrilerim,Çankırı ve Çankırılıların Türk tarihinde her zaman çok önemli bir yeri olmuştur. Belediyemizce kurulan Dr. Rıfkı Kamil Urga Çankırı Araştırmaları Merkezi'ndeki tarihi belgeler Çankırı'nın Selçuklu ve Osmanlı medeniyetinin oluşmasında, Cumhuriyetimizin kuruluşunda ne denli önemli rol üstlendiğini bizlere göstermektedir. Bu çerçeveden baktığımızda Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Şapka İnkılabını açıklamak üzere Çankırı'nın da içinde bulunduğu İstiklal Yolunu tercih etmesi büyük bir anlam ifade etmektedir.  Çünkü bu yol Ankara, Çankırı, Ilgaz, Kastamonu ve nihayetinde İnebolu güzergahı olup Kurtuluş Savaşında İnebolu limanından cepheye büyük fedakarlıklarla mermi taşıyan, cephane taşıyan Yanığın Emine'lerin, Şerife Bacıların yürüğü yoldur. İstiklal yolu Valimiz Sayın Vahdettin Özcan'ın yoğun çabaları ile tarihi bir yol olarak tescilletilmiş ve gelecek nesillerin bu yolu unutmamaları için güzergahta gerekli düzenlemeler yapılmaktadır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 23 Ağustos 1925 tarihinde Ankara'dan hareket ederek başladığı yurt gezisi sıradan bir yurt gezisi değildir. Arkadaşları ile birlikte çıktığı bu yurt gezisi belki günümüzde geçerliliği olmayan, güncelliğini yitirmiş gibi gözüken adı her ne kadar Şapka İnkılabı da olsa aslında bir zihniyet devriminin halka duyurulacağı, anlatılacağı zorlu bir çalışma gezisidir. Ancak bu zorlu gezi sonunda şapka inkılabı Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşlarına sonsuz bir güven içindeki Anadolu insanının desteği ile genel kabul görmüştür. Çankırı halkı her zaman Atatürk önderliğinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ve onun ilkelerinin yılmaz savunucusu ve destekçisi olmuştur. Şimdi 89 yıl öncesine dönelim ve Atatürk'ün Çankırı'ya gelişinde, Çankırılılar'ın Ata'sını nasıl karşıladığına hep birlikte bir bakalım; Mustafa Kemal Atatürk ve beraberindekilerin çıktığı yurt gezisinin ikinci durağı Çankırı’dır.
Tüney hanına geldikleri zaman Çankırı Valisi Cemil Bey, Çankırı milletvekillerinden Talat, Ziya ve Rif’at Beyler, Çankırı Belediye Başkanı Cemal Bey ve Çankırı'nın ileri gelenleri Mustafa Kemal Atatürk'ü karşıladılar. Öğleye doğru Çankırı'ya girildi. Gezisinin ilk durağı olan Kalecik'te halkı şapkasız olarak selamlayan Atatürk, şehrin girişinde otomobilinden inerek selam duran askeri birliği, öğrencileri ve binlerce Çankırılıyı başı açık elinde panama şapkası ile selamladı. Çankırılılara da, "Hani sizin şapkalarınız?" diye sorarak Cumhuriyet tarihinin en önemli inkılabı olan şapka inkılabını fiilen Çankırı'dan başlatmıştır. Atatürk'ün bu sözü üzerine Çankırılılar başları açık Ata'sını Kastamonu'ya uğurladılar. Büyük Ata, İnebolu'da, "Bu serpuşun adına şapka denir." diyerek inkılabı noktaladı. Ata'nın dönüşüne kadar Çankırılılar ellerindeki imkanlarla şapkalar yaptı. 31 Ağustos 1925 tarihinde Çankırılılar Ata'sını bu kez şapka ile karşıladı. Bu manzara karşısında duygulanan ve çok sevinen Atatürk, "Bahtiyarlığımı Çankırı'nın sevgili halkı karşısında yüksek sesle ifade ediyorum. Kıyafeti medeni bir şekle dönüştürmek için kanun falan gerekmez, millet karar verir ve yapar." der. Atatürk bu sözüyle milletin benimsemeyeceği bir hareketin, hiçbir zaman başarılı olamayacağını belirtirken bugün için de modern demokrasilere vurgu yapmaktadır.


Kıymetli hemşehrilerim,Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün şapka inkılabını Çankırılılar ilk andan itibaren benimsemiştir. Geçtiğimiz yıllarda da ifade ettiğim gibi  Şapka İnkılabı fiilen Çankırı'dan başlamış, nihai açıklama İnebolu'da yapılmıştır. Çankırı Belediyesi Dr. Rıfkı Kamil Urga Çankırı Araştırmaları Merkezi tarafından bulunan Atatürk'ün elinde şapkası ile çekilmiş fotoğraflar bunun belgesi niteliğindedir. Yine belediyemiz tarafından bastırılan Atatürk'ün Çankırı'ya gelişi ile ilgili belgelerin yer aldığı kitap önemli bir kaynak niteliği taşımaktadır. Şu anda önünde bulunduğumuz Atamızın anıtı, Atatürk'ün ilk giydiği Panama şapkasıyla hükümet konağı önünde alınmış resminden ilhamla rahmetli heykeltıraş Kenan Yomtunç tarafından yapılan hür düşünceyi, istiklali sembolize eden ilk anıttır.Şapka, yukarıda da ifade ettiğim gibi bugün güncelliğini yitirmiş gibi görünse de bu inkılabı bir başlık taklidi değil, düşünce inkılabının sembolü olarak görmemiz gerekiyor. Dikkat edilirse Atatürk'ün yaptığı bütün devrimlerdeki başarısı gücünü milletinden alıp, sırtını yine milletine dayamasından gelmektedir. Çankırılılar olarak Atatürk ilke ve İnkılaplarına, Cumhuriyetimizin bir nimeti olan  demokrasiye bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada sahip çıkmaya devam edeceğiz. Bugün ülkemiz Mustafa Kemal Atatürk'ün işaret ettiği muasır medeniyet seviyesine ulaşma yolunda önemli mesafeler katetmektedir. Bu paralelde Çankırı Belediyesi olarak bizler de var gücümüzle Çankırı'yı modern, içerisinde yaşayanların mutlu olduğu bir kent haline getirmek için çalışıyoruz. Bu duygularla hepinizi en derin sevgi ve saygılarımla selamlıyorum"

Törende yaran ekibinin gösterisi de renkli görüntülere sahne oldu. Törenin ardından protokolle birlikte Tarihi Taş Mektebe doğru hareket eden Başkan Dinç, Mustafa Kemal'in kaldığı odayı ziyaret ettiler. Daha sonra 'Atatürk' konulu resim ve fotoğraf sergisinin gezilmesinin ardından program sona erdi.


FOTO GALERİSİ İÇİN TIKLA



Güncelleme Tarihi: 25 Ağustos 2014, 15:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER