AB Yunanistan'a çıkarılacak 2.kurtarma paketini beklemeye aldı

Avrupa Birliği'nin, Yunanistan'a 130 milyar euroluk ikinci kurtarma paketini beklemeye aldığı ve yeni bir yol haritası üzerinde çalışıldığı belirtiliyor

AB Yunanistan'a çıkarılacak 2.kurtarma paketini beklemeye aldı
Avrupa Birliği'nin (AB), borç krizinin başlangıcından itibaren hiçbir taahhüdünü yerine getirmeyen Yunanistan'a 130 milyar euroluk ikinci kurtarma paketini beklemeye aldığı belirtildi.

Yunan parlamentosunun kemer sıkma önlemlerini onaylamasına rağmen paketi serbest bırakmayan Euro Bölgesi ekonomi ve maliye bakanlarının yeni bir yol haritası üzerinde çalıştığı belirtiliyor.

AB'ye yakın kaynaklar, Yunanistan'ı daha fazla sırtlarında taşımak istemeyen Kuzey Avrupa ülkelerinin kurtarma paketinin seçim sonrasına bırakılması yönünde tavır aldığını aktarıyor.

130 milyar euroluk paketin ve 100 milyar euroluk tahvil kırpma operasyonunun başlangıçta öngörüldüğü şekilde 2020 yılında Yunanistan'ın kamu borcunu gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 120'sine düşürmeyeceğinin anlaşılması, yeni arayışları beraberinde getirdi.

Avrupa Parlamentosu (AP) Muhafazakarlar ve Reformcular Grubu Başkanı Martin Callanan, 1 Mart'ta toplanacak AB zirvesinde Yunanistan'ın eurodan çıkarılması çağrısında bulundu.

Callanan, AP genel kurulundaki konuşmasında ''Son paketin Yunanistan'ı kurtaracağına kimse inanmıyor'' diyerek Avrupalı liderlerin artık ayağı yere basan kararlar almasını istedi.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, dün yaptığı açıklamada ''Eğer Yunanistan'ı Euro Bölgesi'nde tutma çabaları başarısız olursa şimdi daha az kötü bir durum ortaya çıkacak. Tüm çabalar başarısız olursa 2 yıl öncesine göre daha hazırlıklıyız'' ifadesini kullanmıştı.

Bugün telekonferansla toplanan Euro Bölgesi ekonomi ve maliye bakanlarının Yunanistan'daki seçimlerin erkene alınma ihtimali karşısında 130 milyar euroluk paketi onaylamayı seçim sonrasına bırakma ihtimalleri güçleniyor.

Euro Bölgesi, kurtarma paketini bölerek 20 Mart'ta 14,5 milyar euroluk borç geri ödemesi olan Yunanistan'ı temerrüte düşürmemeyi de değerlendiriyor.

AA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER