Finans Merkezi Ataşehirin mi, Ümraniyenin mi

İstanbul İli Ataşehir ve Ümraniye ilçeleri Sınırlaı içinde olan finans merkezinin akibeti ne olacak,

Finans Merkezi Ataşehirin mi, Ümraniyenin mi

İstanbul İli Ataşehir ve Ümraniye ilçeleri Sınırlaı içinde olan finans merkezinin akibeti ne olacak,

Ümraniye Belediye Başkanı Can: "(İstanbul Finans Merkezi arazisi) Burası Ümraniye Belediyesi'ne ilişkin , 6 seneden bu yana tapu kadastro işlemleri, vergisi, nüfus idaresi Ümraniye'ye ilişkin , buradaki seçmenler Ümraniye için oy kullanıyor, buradaki okulun iskanını biz vermişiz. Temizliğini biz yapıyoruz.

Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi arazisinin hangi ilçenin sınırları içinde  bulunduğu tartışmalarıyla alakalı , "Burası Ümraniye Belediyesi'ne ilişkin , 6 seneden bu yana tapu kadastro işlemleri, vergisi, nüfus idaresi Ümraniye'ye ilişkin , buradaki seçmenler Ümraniye için oy kullanıyor, buradaki okulun iskanını biz vermişiz. Temizliğini biz yapıyoruz. Her şeyini biz yapıyoruz"  diye belirtti .

Hasan Can, "Torba tasarı" ile Ümraniye ve Ataşehir ilçe sınırlarının tekrardan belirlenmesiyle alakalı , AA muhabirine yapmış olduğu açıklamada, söz konusu madde ile sınırın değişmediğini sadece kanunda netleştiğini belirtti .

Ümraniye ve Ataşehir ilçe sınırlarının 6 Mart 2008'de  itiraf edilen 5747 sayılı "Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Kimi Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki" Kanun çerçevesinde saptandığını, bu kapsamda Ataşehir ilçesinin de kurulduğunu ifade eden Can, 6 sene önce E-80 ve O-4 kara yolunun kuzeyinin Ümraniye, güneyinin Ataşehir olarak belirlendiğini açıkladı .

Can, kanunda mahalleleri tarif ederken bazı teknik hatalar yapıldığını, Atatürk ve Barbaros mahallelerinin kuzey kısımlarının, söz konusu kara yollarının kuzeyinde kaldığından Ümraniye'de olduğu halde kanunda Barbaros Mahallesi'nin zikredilmediğini anlattı.

Ümraniye'ye ilişkin bazı mahallelerin de Ataşehir'de kaldığını ancak kanunda bu mahallelerin de eksik zikredildiğini dile getiren Can, kanunun ruhuna göre O-4 ve E-80 kara yolunun güneyinin Ataşehir ve kuzeyi Ümraniye olduğunu vurguladı.

Can, buna uyarak güneyde kalan 6, beş  mahalleyi Ataşehir'e verdiklerini ifade etti .

Oradan da Atatürk ve Barbaros Mahallesi'nin söz konusu yolların kuzeyinde kalan kısımlarını aldıklarını ifade eden  Can, tekrar kanunda "Atatürk Mahallesi'nin E-80 ve O-4 kara yolunun kuzeyi Ümraniye'nin olduğu"  olacak şekilde ifade bulunduğunu ancak İstanbul Uluslararası Finans Merkezi'nin bulunduğu  Barbaros Mahallesi'nin kuzeyinin zikredilmediğini vurguladı.

"Kadıköy Belediyesinin verdiği koordinat bilgisinde var"


Can, "Barbaros Mahallesi'nin kuzeyi dememiş ya kanun, arıza burada işte. Altı yıl akabinde uyanıyorlar, 'Bir dakika Barbaros Mahallesi'nin kuzeyi demiyor ya, bunu biz alırız Ümraniye'den' diyorlar" ifadelerini kullandı.

Ataşehir ilçesi belediye olmadan Kadıköy Belediyesi'nden söz konusu mahallelerin Ümraniye'ye önceki kısımları için koordinat bilgisi,  kroki ve sınırları istediklerini ifade eden Can, Kadıköy Belediyesi'nin de bu talepleri üzerine 8 Ağustos 2008'de yazı yazdığına, yazıda Barbaros Mahallesi'nden ayrılarak Ümraniye'ye katılacak yer hakkında da ayrıntılı  veri (bilgi) verildiğine işaret etti.

"Buna rant demek çok fazla ayıp"

Bahsi geçen arazide İstanbul Finans Merkezi'nin bulunacak olması sebebiyle kıymetli olduğunu, inşaatların harcının Ümraniye Belediyesi'ne verilecek olması  sebebiyle tartışma yaşandığını  ifade eden  Hasan Can, şunları belirtti :

"Burası Ümraniye Belediyesi'ne ilişkin , 6 seneden bu yana tapu kadastro işlemleri, vergisi, nüfus idaresi Ümraniye'ye ilişkin , buradaki seçmenler Ümraniye için oy kullanıyor, buradaki okulun iskanını biz vermişiz. Sarphan Finanspark yapıldı, ruhsatını biz vermişiz. Temizliğini biz yapıyoruz. Her şeyini biz yapıyoruz.

Burada yeni inşaatlar yapılacak olan , burası hangi belediyeye aitse oranın harcını da vergisine de emlak vergilerini o belediye alacak. Ataşehir'e ilişkin olsaydı Ataşehir alacaktı. Bu bir rant mı? Rantsa hangi belediyeye aitse o alacak. Buna rant demek çok fazla ayıp bir şey, bu şahsın kasasına değil belediyenin kasasına giriyor. Ataşehir'e verdiğimiz bölümde de çok fazla değerli yerler var, trilyonluk projeler yapılacak olan . Öyle bir hesap yapılmaz ki. Hizmeti 6 seneden bu yana biz götürüyoruz. Sen Ümraniye'nin elindekini kapmaya çalışıyorsun."

"150 dönüm kadar bölümü Ataşehir'e ilişkin "

Hasan Can, İstanbul Finans Merkezi'nin 150 dönüm kadar kısmının de Ataşehir'e ilişkin   bölgede bulunduğuna dikkati çekti.

Yine değişiklikle Ümraniye'den Ataşehir'e önceki mahallerinin de ismen zikredildiğini ifade eden  Can, " Bahsi geçen torba tasarı ile aslında Aşık Veysel, Mustafa Kemal, Yenişehir, Mimar Sinan, Mevlana, Esenevler mahallelerinin de Ataşehir'e katıldığını tescil ettik" diye belirtti .

"Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğiz"

Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi de CHP İstanbul Milletvekilleri Kadir Gökmen Öğüt, Celal Dinçer ve Barbaros Mahallesi Muhtarı Ercan Ersin ile basın birleşimi düzenledi.

Altı sene önce çıkarılan 5747 sayılı kanunun alakalı maddesinde tereddüte yer verecek bir ifade bulunmadığını açıklayan  İlgezdi, evvelki kanunda iki ilçe arasında E-80 ve O-4 kara yollarının "doğal sınır" olduğu olacak şekilde bir ifade bulunmadığını, Ümraniye'ye sadece Atatürk Mahallesi'nin E-80 ve O-4 otoyollarının kuzeyinde kalan parcasının  bağlanacağının vurgulandığını  ifade etti .

İstanbul Uluslararası Finans Merkezi'nin arazisinin yer aldığı  Barbaros Mahallesi'nin söz konusu kara yollarının kuzeyinde kalan kısmında, seçmenin 2009'a kadar Ataşehir için oy kullandığını, belediye hizmetlerinin halen Ataşehir Belediyesi tarafından sağlandığını savundu. Bölgenin tapu kayıtlarının Ümraniye'de olduğunu açıklayan İlgezdi, bu kayıtları da istediklerini belirtti .

Tartışma konusunun söz konusu bölgenin vergi ve inşaat harçları ile 100 milyon liralık bir gelir oluşturmasıyla alakalı olduğunu dile getiren İlgezdi, "Konu burada kapanmayacak. Çıkan kanun, Anayasa Mahkemesi'ne kadar götürülecek" diye açıkladı .

İlgezdi, İstanbul 10. Vergi Mahkemesi'nin kararı ile mahallenin tamamen vergi tahsilatının Ataşehir'e ilişkin olduğunun belirlendiğini açıkladı .

İlgezdi, 2008 senesinde gercekleşen değişikliğin peşinden  Ümraniye Belediyesi'ne o dönem Ataşehir'in bağlı olduğu Kadıköy Belediyesi tarafından verilmekte olan koordinat bilgisinde Barbaros Mahallesi'nin otoyolların kuzeyinde kalan parcasının da gösterildiğine dair belge bulunduğunun hatırlatılması üzerine "Bu belge bizim için yok hükmündedir" diye belirtti .

Kılıçdaroğlu'nun Ağaoğlu'ndan özür dilediği iddia edilmesi


İş adamı Ali Ağaoğlu'nun kendisi ile alakalı bir  iddia edilmesi hakkında konuşan Battal İlgezdi, "TÜRGEV'e verilmekte olan  bir arsa ile alakalı Sayın Genel Başkan'ın iddiaları ile alakalı iş adamı Ağaoğlu, Sabah gazatesinin manşetine göre, 'İnanmıyorsanız Battal'a arıza ' diye bir bildiri yapmış. Genel Başkan'ın iddiaları vardı, daha akabinde sayın genel başkanın kendisinden özür dilediğini, beraberinde benim olduğumu belirtti . Ne benim o özürden haberim var,  ne genel başkanla görüşmesinden haberim var. Bu tümünün hayal mahsulü ve yalandır beni de kimse yalanlarına şahit göstermesin" diye belirtti .

Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt de Emlak Konut GYO borsaya açıldığı için vergi ve harç borcu konusunun gündeme geldiğini ve bu değişikliğin, söz konusu verginin Ataşehir Belediyesi'ne ödenmemesi için yapıldığını idda etti . Öğüt, mahallenin Ümraniye'ye bağlanan söz konusu kısmında imar değişikliği yapılacağını iddia etti.

Ataşehir Barbaros Mahallesi Muhtarı Ercan Ersin ise mahalle halkının arsalarının değerlenmesi için İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesi beklediklerini ancak mahallenin bu  parcasının Ümraniye'ye bağlanması ile " bomba şok olduklarını" dile getirdi.

'SINIRLARDA DEĞİŞİKLİK YOK'

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce milletvekillerinin soruları üzerine verdiği yanıtta, "Değişen bir şey yok aslında. Tarifleri doğru dürüst yapılıyor. İlk sınır belirlenmesinde ifade hatası var. İki belediye arasında, seçmen arasında. Orada oturanlar  Emlak  vergisini nereye yatıracağını bilemiyordu. İhtilaflar vardı. Daha önceki hudutlar aynı kalmak kaydıyla bu düzenleme gündeme getiriliyor. Yoksa ilçelerin hududunda, belediye başkanlığı binasının yerini değiştiren bir durum yok. Sınırlar arasında bir değişiklik yok. Daha önce olan yerin tarifi yapılıyor" diye konuştu.

FOTO GALERİSİ İÇİN TIKLA

VİDEO İÇİN TIKLA


Güncelleme Tarihi: 11 Eylül 2014, 09:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER