AB'nin tescil ettiği Antep baklavasının yapımı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun bugün verdiği resmi onayla Antep baklavası AB tarafından tescil edilen ilk Türk ürünü oldu.

AB'nin tescil ettiği  Antep baklavasının yapımı
AB'nin tescil ettiği  Antep baklavasının yapımı
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun bugün verdiği resmi onayla Antep baklavası AB tarafından tescil edilen ilk Türk ürünü oldu.
Türkiye ile Yunanistan arasında tartışmaya neden olan Antep baklavasının tesciline yönelik ilk adım 2009'da Gaziantep Sanayi Odası tarafından atılmıştı. Başvuruya ilişkin dört yıl süren değerlendirme yapan AB, ağustos ayında resmi başvuru belgesini AB Resmi Gazetesi'nde yayımladı.

AB Komisyonu, başvurunun AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanmasının ardından üç ay içinde üçüncü ülkelerin resmi makamlarından ya da üçüncü ülkelerde yerleşik gerçek ya da tüzel kişilerden itiraz gelmediği için Antep baklavasının tescili konusunda bugün nihai onayını verdi.

Bugünden itibaren resmen AB tescilli olan Antep baklavası, Türkiye'den tescil edilen ilk ürün olmasının yanı sıra AB dışından tescil edilen 16. ürün olma özelliğini de taşıyor.


Antep Baklavasının Yapımı
Baklava asırlardır süre gelen gelenekselleşmiş, otantik bir Türk tatlısıdır. özellikle bayramlarda her evde bulunan ve gelen misafirlere ikram edilen sevilen ve vazgecilmez bir lezzettir.

½ kg Phyllo Dough, çözünmüş 250 gr tereyağı, eritilmiş
1 ½ su bardak ceviz/ antep fistigi (orat büyüklükte ögütülmuş)
Surup:
1 ¼ -1 1/3 su bardagı su
1 ½ -1 ¾ su bardagı şeker
1 tatlı kaşığı limon suyu

Önce şurubunu hazırlamak icin şeker ve suyu bir tencerede kaynatın. Kaynayınca limon suyunu ilave edin ve 2-3 dakika kaynatıp, sogumaya bırakın.
Fırını 190 C (375 F) ısıtın. 23x35 cm’lik bir tepsinin dibini ve kenarlarını yaglayın. Phyllo yufka rulosunu acın ve baklavayı yaparken kurumalarını onlemek icin uzerine nemli bir bez ortun.

Iki tane yufka alın ve tepsinin dibine yayın. Üzerini tereyagı ile güzelce yağlayın ve bu işlemi 14 tane yufka olana dek tekrarlayin.

Ceviz/antep fıstığını yarısını üzerine serpin ve eşit olarak dagıtın. Tekrar 14 yufka icin aynı yaglama işlemini tekrarlayin. Geri kalan ceviz/antep fisitigını üzerine yayın ve son 12 yufkayı da aynı şekilde yağlayarak işlemi tamamlayın. En üstüne geri kalan tereyağını sürün.
Sonra, keskin bir bıçağı sıcak suya batırın ve baklavaya son şeklini vermek üzere kare ya da baklava dilimleri seklinde kesin.
25 dakika 190C (375 F) de pişirin ve sonra fırını 165 C (325 F) ye ayarlayıp, 30 dakika daha üzeri kızarana dek pişrin.
Fırından çıkarınca, tekrar ayni bıçağı sıcak suda bekletip kesik yerlerden bir daha kesin. Sonra zaman kaybetmeden sıcak baklavanın uzerine soguk şurubu dökun. Şurubu baklavanın kesik yerlerinden dökmeye dikkat edin.

En az 3-4 saat bekleyip şurubu emmesini bekleyin.
Baklavayı servis yapmadan önce üzerine öğutülmüş ceviz/antepfistığı serpebilirsiniz.
Baklavanın üzerini kapatmadan saklayın, yoksa hamurlaşır.
AFIYET OLSUN



 Baklava is a traditional and authentic Turkish desert. It is especially being made on religious holidays to serve the guests.
1 lb Phyllo Dough, thawed
250 gr butter, melted
1 ½ cup walnuts/pistachios (coarsely ground)
Syrup:

1 ¼ -1 1/3 cup water
1 ½ -1 ¾ cup sugar
1 tsp lemon juice

For the syrup; boil the sugar and water until the sugar is melted. Then stir in lemon juice. Simmer for about 2-3 minutes and let it cool.

Preheat oven to 375 F (190 C). Grease the bottom and sides of a 9x14 inch Pyrex dish/tray. Unroll Phyllo dough. Cover Phyllo Dough Sheets with a dampened cloth to keep from drying out as you work. Place two sheets of dough in the Pyrex dish/tray and butter their top thoroughly. Repeat this process until you have 14 layered sheets. Then sprinkle and spread evenly half of the walnuts/pistachios on top. Continue to add two sheets of dough and butter brushing as you go for another 14 sheets. Then spread the remaining nuts and layer the last 12 sheets with 2 sheets of dough at a time and buttering as you did before. At the end, butter the top.
Dip a sharp knife into hot water and cut into diamond or square shapes all the way to the bottom of the pan. You may cut into 4 long rows the make diagonal cuts.
Bake for about 25 minutes at 375 F (190 C), then turn down to 325 F (165 C) and bake for additional 30 minutes until baklava is golden and crisp.
Remove baklava from oven and again dip the knife in hot water and cut the baklava all the way down from the same cut lines. Then immediately spoon syrup evenly along the cut lines. Let it cool at least 3-4 hours before serving.
Sprinkle some pistachios or walnuts on top before serving. Leave it uncovered as it gets soggy if it is wrapped up.
ENJOY

Back to Main Page


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER