Malatya

Kayısının en lezzetlisini bulabileceğiniz, tarihin en önemli ticari geçiş noktaları olan Kral ve İpek yolları üzerinde yer alan, benzersiz bir kent: Malatya.

Malatya
HABERİN GALERİSİ
Malatya Fotoları

Malatya Fotoları

Malatya

Kayısının en lezzetlisini bulabileceğiniz, tarihin en önemli ticari geçiş noktaları olan Kral ve İpek yolları üzerinde yer alan, benzersiz bir kent: Malatya.

Yıllar boyunca yapılan arkeolojik çalışmalarla kentin ilk yerleşimlerinin M.Ö. 7 bin yılına kadar uzandığı belirlenmiştir. Hititlerden Osmanlılara kadar Anadolu topraklarında yaşamış pek çok egemenliğin önemli kentlerinden biri olan Malatya’da, birçok eser de bulunuyor.



Bulunduğu konum bakımından farklı iklimlerin geçiş alanında bulunan Malatya’da genellikle sıcak ve kurak yazlar geçerken, sonrasında yağışlı ve soğuk kış ayları gelir.

Kültürlerin bir araya gelmesiyle oluşan ve farklı bir coğrafyada büyümesiyle ortaya çıkan Malatya, misafirperver yapısıyla ziyaretçilerini karşılıyor.

Malatya Müzesi, Atatürk Evi Müzesi ile Aslantepe ve Arkeoloji Müzesi, kent tarihine ilişkin eserlerin sergilendiği mekânlardır. Neolitik heykelcikler, kılıç ve mızrak uçları, insan ve kral mezarları ile mühür baskılar, Malatya Müzesi’nde sergilenen ve tarih öncesine ait özel eserlerdir.

Tarih öncesinden bu yerleşim bölgesi olan Malatya’da, önemli yerler ve eserler bulunuyor. Aslantepe Höyüğü ve yapılan kazılarda elde edilen değerleriyle, Eski Malatya Şehir Kalesi, Eski Arapgir Kalesi, doğal oluşumlu Darende Aslantaşlar, şehrin tarihinin tanıkları olarak ziyaretçileriyle buluşuyor.

Pek çok inanç merkezinin de yer aldığı Malatya, renkli bir gezi turu sizleri bekliyor. Yusuf Ziya Paşa, Arapgir Ulu, Melik Sunullak gibi birçok cami ile Venk ve Taşhoron kiliseleri, ziyaretçilerini karşılıyor. Yusuf Ziya Paşa Bedesteni, Taşhan, Sıddı Zeynep Kümbeti ve Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı da görebileceğiniz tarihi yapılardan bazılarıdır.
Tarihi yerleri olduğu kadar doğal alanlarıyla da ilgi çeken Malatya, keyifli bir gezi geçirmeniz için farklı seçeneklere sahip. Orduzu Pınarbaşı, Horata, Gündüzbey, İnek Pınarı, Sürgü Takas, Somuncu Baba ve Çevresi ile Günpınar Vadisi ve Şelalesi, doğal alanları oluşturan, manzaralarının etkileyiciliği ile büyüleneceğiniz yerlerdir.
Dünyanın sekizinci harikası olarak nitelendirilen Nemrut Dağı Ören Yeri’nin bir kısmı da bu kent sınırlarında yer alıyor. Özellikle gün doğumu ve batımı ile yapılan turlara katılarak, bu eşsiz bölgeyi keşfedebilir, Kommagene uygarlığına dair sırları keşfedebilirsiniz.

İspendere, Balaban ve Harap Şehir içmeleri, doğanın, Malatya’daki şifalı bölgelerini oluşturuyor. Özellikle İspendere’nin suyundan içerek, yenilenmiş hissedebilirsiniz.

Coğrafi olarak oldukça zengin bir alanda bulunan Malatya, pek çok sporun da yapılmasına olanak sağlıyor. Doğa yürüyüşleri, yamaç paraşütü, rüzgâr sörfü, atlı cirit ve sportif olta balıkçılığı, ziyaretinizi renklendirecek aktiviteler olarak sizleri bekliyor.

Benzersiz kültürüne ek olarak zengin bir mutfağa da sahip olan Malatya, damaklarınızla farklı tatları buluşturacak. Kara çorba, dut yaprağı sarması, sac kavurması, tiritli fasulye, patlıcan dövmesi gibi yemeklerin yanında 70’ten fazla çeşidi bulunan köfteler, vişne, erik, kızılcık gibi pek çok türde yapılan şuruplar, reçeller ve turşular da restoranlarda servis ediliyor.

Ayrıca, Malatya’nın en meşhur ve lezzetli ürünlerinden biri olan özel Malatya kayısısını ve yapılan çeşitlerini denemeden dönmemenizi öneririz.

MALATYA FOTOLARI İÇİN TIKLA


Güncelleme Tarihi: 03 Ocak 2015, 10:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER