Karadeniz’in Kalbi: Sinop

Karadeniz kıyılarının tam kalbinde yer alan Sinop, istatistiklere göre en mutlu şehrimiz. Karadeniz haritasına bakınca Sinop konumu itibarıyla kolayca bulunabilecek bir noktada.

Karadeniz’in Kalbi: Sinop
Karadeniz’in Kalbi: Sinop

Karadeniz kıyılarının tam kalbinde yer alan Sinop, istatistiklere göre en mutlu şehrimiz. Karadeniz haritasına bakınca Sinop konumu itibarıyla kolayca bulunabilecek bir noktada. Anadolu Yarımadası’nın hemen kuzeyinde, küçük fakat belirgin bir yarımada. Son yıllarda Karadeniz’de akla öncelikle gelen yerlerden birine dönüşen Sinop hem tarihi hem de doğasıyla göz dolduruyor.

Sinop ilinin 175 kilometreyi bulan sahillerinde, şehrin yarımada olması sebebiyle rüzgâr hangi yönden eserse essin dalgalardan korunaklı bir koy ve plaj bulmanız mümkün.

Sinop’ta yüzmek denince akla Kumkapı’nın yanı sıra siyah kumsalıyla bilinen Karakum, Gelincik mevkiindeki Antik Plaj, Akliman ve elbette İskandinavya fiyortlarını aratmayan Hamsilos geliyor.

Bir Tarih Turu

Anadolu’nun en eski yerleşim birimleri arasında sayılıyor Sinop. Bunda Karadeniz’in doğal limanlarından biri olmasının da payı var elbette. Tunç Çağı’na uzanan bölge tarihine Sinop Arkeoloji Müzesi’nde şahit olabilir, müzede şehre adını veren su perisi Sinope’nin rölyefini görebilirsiniz. Roma ve Bizans’ın ardından Sinop, 3 Ekim 1214 tarihinde bir Selçuklu şehri oldu. Yani tamı tamına 9 yüz yıldır Türk toprağı.

Kefevi Mahallesi’ndeki 18. yüzyıl yadigarı üç katlı bir konakta bulunan Etnografya Müzesi, bölgenin geleneksel kültürüne ait objelere ev sahipliği yapıyor. Selçuklu döneminin iki eseri olan Alaaddin Camii’ni ve Pervane Medresesi’ni gezebilir; medrese avlusundaki el sanatları çarşısından yöresel ürünler alabilirsiniz.

Doğal Güzellikler

Türkiye’nin en kuzeyinde bulunan İnceburun Deniz Feneri’ne giden yolda küçük bir pastoral macera yaşayabilirsiniz. Erfelek ilçesinde yer alan şelaleler ise trekking tutkunları için güzel bir rota ve birbirine bağlı 28 şelaleyi kapsıyor. İnaltı Mağarası ve Ayancık Gölü’nü de elbette unutmamak gerek.

Leziz Sinop

Sinop’a özgü maket teknelere de baktıktan sonra yöresel lezzetleri de denemekte fayda var. Yörede kulak hamuru denen mantılar ve nokul adlı çöreklerin tadına bakmadan Sinop’tan ayrılmak doğru olmaz. Taze Karadeniz balıklarını, torik lakerdasını, taze fasulye turşusu kavurmasını ve revani tatlısını seçenekler listesine eklemelisiniz.…

FOTO GALERİSİİÇİN TIKLA

Güncelleme Tarihi: 24 Aralık 2014, 11:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER