Karadeniz Sele Teslim

Trabzon, Rize ve Artvin'de yoğun yağışlar sele yol açtı, Orta ve Doğu Karadeniz'deki kuvvetli yağışların etkisini sürdürmesi bekleniyor.

Karadeniz Sele Teslim
 Karadeniz Sele Teslim

Trabzon, Rize ve Artvin'de yoğun yağışlar sele yol açtı, Orta ve Doğu Karadeniz'deki kuvvetli yağışların etkisini sürdürmesi bekleniyor.
Artvin'in Şavşat ilçesinde aniden bastıran sağanak yağış hayatı felç etti. Rize'de etkili olan şiddetli yağışlar sonrası şehir merkezi sular altında kaldı. Birçok ev ve iş yerini su bastı. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Perşembe'de 2 kişi hayatını kaybetti, 1 kişi kayıp" dedi.

Trabzon’un Beşikdüzü İlçesi’nde 2 kişi hayatını kaybetti.



Trabzon’un Beşikdüzü İlçesi’nde dün etkili olan şiddetli yağmur yüzünden meydana gelen sel nedeniyle 2 kişi hayatını kaybetti. Giresun Eynesil'de de Dizgine ve Topallı dereleri taştı, ev ve işyerlerini su bastı, tehlike altındaki bazı evler boşaltıldı. 
Dün sabah başlayan ancak ilerleyen saatlerde etkisini artıran şiddetli yağmur nedeniyle Ağasar deresi ile bazı küçük dereler taştı, ilçe merkezinde çok sayıda ev ve işyerinin bodrum ve giriş katlarını su bastı. Cadde ve sokakların yer yer suyla dolduğu ilçe merkezinde araçlar su altında kaldı, mahsur kalan vatandaşları da itfaiye ekipleri kurtardı. Meydene gelen sel nedeniyle 2 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi. Elektriklerin kesildiği ilçede, yağışın kesilmesi sonrasında iş makineleri tıkanan menfezleri açmak için çalışma başlattı. 
EVLER TAHLİYE EDİLDİ  
Giresun'un Eynesil İlçesi'nde etkili olan sağanak yağmur, su baskınlarına ve toprak kaymalarına neden oldu. Dizgine ve Topallı dereleri aşırı yağış nedeniyle taştı, iki köprü yıkıldı, ağaçlar kökünden söküldü. Taşan derelerin çevresindeki ev ve işyerlerini su bastı, tehlike altındaki bazı evler boşaltıldı. Giresun Valisi Hasan Karahan, sel felaketinden ciddi zarar gören ilçede incelemelerde bulundu. 
El Nino gitti La Nina başladı
İTÜ  Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, aşırı sıcaklıkların yaşanmasına neden olan El Nino atmosfer olayının sonra erip, La Nina'nın başladığını açıkladı. Bu nedenle soğuk ve aşırı yağışlı bir döneme girildiğini belirten Şen, “La Nina, El Nino'nun tersi bir atmosfer olayı. Eylül itibarıyla dünya ve Türkiye bu akımın etkisine girmeye başladı. Bu sebeple kış soğuk geçecek. Ciddi kar yağışı olacak” dedi. 


2 ÖLÜ, 2 KAYIP, 4 YARALI
Ordu'nun Perşembe İlçesi Kaleyaka ve Tarlacık mahallesinde gece etkili olan sağanak yağmur yerini güneşli havaya bırakırken meteoroloji yine sağanak yağmur uyarısında bulundu. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, sel sularına kapılarak kaybolan Alim Canbulut ile onu kurtarmaya çalışırken yaralanıp hastanede hayatını kaybeden Mustafa Canbulut'un yaşamını yitirdiği yerde incelemelerde bulundu.
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, AFAD, jandarma ve vatandaşların yanı sıra 120 iş makinesiyle 430 belediye personelinin selle ilgili çalışma yürüttüğünü belirterek, "Metrekareye 300 kilogramın üzerinde yağmur düştü. Bu son yılların en büyük sel afeti. 12 köprü yıkıldı, heyelanlar nedeniyle 2 vatandaşımız hayatını kaybetti" dedi.
İl Afet ve Acil Durum Müdürü Osman Işık, Perşembe ilçesinde sel ve heyelanda 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 kişinin kaybolduğunu, kayıp kişilerin bulunması için arama kurtarma çalışmasının sürdürüldüğünü, 4 kişinin ise yaralandığını söyledi. İlçede heyelan ve selde bazı köprüler yıkılırken, elektrik ve su kesintileri de hayatı olumsuz yönde etkiledi.

RİZE'DE BİRÇOK EV VE İŞ YERİNİ SU BASTI
Rize'de etkili olan şiddetli yağışlar sonrası şehir merkezi sular altında kaldı. Birçok ev ve iş yerini su bastı.
Rize'de akşam saatlerinde etkisini gösterip gece yarısına kadar devam eden şiddetli yağış hayatı felç etti. Caddelerde yarım metreyi bulan göller oluştu. Trafik durma noktasına gelirken birçok ev ve iş yerini su bastı.
Bayram dolayısı ile kapalı olan iş yerlerinin sahipleri ve çalışanları iş yerlerine koşarak suları kendi imkanları ile temizlemeye çalıştılar. Birçok mahalle yolu küçük çaplı heyelanlar dolayısı ile araç ulaşımına kapandı.
METEOROLOJİDEN UYARI
Orta ve Doğu Karadeniz'de etkisini sürdürmesi beklenen sağanak ve gök gürültülü sağanak nedeniyle yaşanabilecek olumsuzluklara karşı vatandaşlar uyarıldı.
Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Orta ve Doğu Karadeniz'de uzun süredir devam eden sağanak ve gök gürültülü sağanağın, gelecek günlerde de etkisini sürdürmesinin beklendiği bildirildi.
Bunun toprağı doygun hale getirebileceği belirtilen açıklamada, düşecek yağışların hızla yüzey akışına geçerek sel, su baskını, heyelan gibi olumsuzluklara neden olabileceği kaydedildi.
Açıklamada, başta Rize ve Ordu olmak üzere Samsun ve Trabzon'un doğu kesimleri ile Giresun ve Artvin'in kıyı kesimlerindeki vatandaşlar ile ilgililerin dikkatli ve tedbirli olması istendi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109