REZENE, REZENE TOHUMU, REZENE ÇAYININ FAYDALARI

REZENE, REZENE TOHUMU, REZENE ÇAYININ FAYDALARIataşehirweb rehberi

REZENE, REZENE TOHUMU, REZENE ÇAYININ FAYDALARI
REZENE, REZENE TOHUMU, REZENE ÇAYININ FAYDALARI

boylanabilen çok yıllık bir bitkidir. İnce gövdesini donanmış yaprakları karakteristiktir. Tüysüz ve içi boş yapıda olan rezene gövdesi ince uzun yapraklar taşır. Yapraklar ince dalları andırır. Erken zamanlarda rezene yeşil ve otsu görünümde olsa da ilerleyen zamanlarda sararır ve çalıya benzer bir forma dönüşür.
Rezene bitkisinin Çiçekleri şemsiye yapısında ve sarı renktedir.
Ana yurdunun Anadolu olduğu bilinen bu bitki tarihler boyunca insanlar tarafından bilinmekte ve değişik şekillerde kullanılarak tüketilmektedir.

Rezenenin etken maddeleri:

Uçucu yağ bakımından zengin rezene bitkisi, anethol, fenchon, metilkavikollar, flavonlar ve cumarinler barındırır. Özellikle tohumunda bol miktarda depolanan etken maddeler, Rezenenin ilgili hastalıkların iyileştirilmesinde çok etkili bir şifalı bitki olmasını sağlamıştırlar.
Rezene bitkisinin potasyum ve sodyum açısından çok zengin olduğu ise bilinen bir gerçektir.

Kullanım alanları:
• Sindirim sistemiyle ilgili sorunu olan kişiler,
• Mide ve gaz rahatsızlığı bulunanlar,
• Soğuk algınlığı olanlar,
• Öksürüğü kesilmeyen kişiler,
• Emzirme döneminde olan anneler için anne sütünü arttırmayı isteyen anneler,
• Bebeğinde devamlı gaz durumu olan aneler,
• Yoğun stres ortamından çalışanlar,
• Günlük olaylardan dolayı sinirlenen ve sinirlerini yatıştırmak isteyen kişiler için iyi bir şifa kaynağıdır.

Hazırlanışı:
Rezene bitkisinin yağı, buharı, tentürü, öğütülmüş tohumları, çayı ve tazeyken dal ve yaprakları kullanılagelen kısımlarıdır.

Rezene çayı:
kök, gövde, yapraklar ve tohumundan çay demlenebilir. Rezenenin kök çayı idrar artırıcı etkiye sahiptir.
Tohum gövde ve yapraklarından elde edilen çay ise yatıştırıcı etkilerinin yanı sıra iyi bir hazım kolaylaştırıcıdır.

Özellikle rezene tohumundan elde edilen çay emziren annelerde ve bebeklerinde mide düzenleyici ve gaz giderici olarak kullanılır.
Uyumayan bebeklere rezene çayı verilerek rahatlamaları sağlanabilir.
Diğer yandan rezene çayı ılık haldeyken yüze uygulanabilir. Bu yöntem sivilcelerin azalması ve cildin daha pürüzsüz olması için kullanılır.
Özellikle yeni doğum yapmış annelerde ılık bir banyodan sonra alınan rezene çayı anne sütünün gelmesini sağlar. Aynı zamanda sütü artırıcı etkiye de sahiptir.
Yine ılık haldeki rezene çayı gözlerin yıkanmasında ve gözlerin rahatlatılmasında kullanılmaktadır. Eski devirlerde rezene çayı gözlerin tedavi edilmesinde kullanılmıştır.

Rezene yağı:
Genelde parfüm ve şekerleme sanayinde kullanılan rezene yağının sağlık alanında pek kullanılmamaktadır.

Tentürü:
Bir kaşık ılık suya 1–2 damla damlatılarak alınan rezene iştah açıcı ve mide düzenleyici bir etkiye sahiptir.

Buharı:
Demlene rezene çayının buharı genize ve ciğerlere çekilerek rahatlama sağlanabilir çünkü rezene bitkisinin sinirler üzerinde ciddi bir yatıştırıcı etkisi vardır.

Rezene tohumu:
Dövülmüş rezene tohumunun balla karıştırılarak tüketilmesi mide rahatsızlıklarını engellemek için tercih edilmektedir. Aynı yöntem iştah açıcı etkisinden dolayı kilo alamayan kişilerde de kullanılabilir.

Nereden elde eldilir:
Anadolu’nun bozkırlarında ve özelikle Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü coğrafyalarda yol kenarlarında bolca bulunabilen bu bitkiyi şehirlerde aktarlardan rahatlıkla temin edebilirsiniz.
Eczanelerde rezene çayı adı altında satılan ticari takdim şekilleri mevcuttur. Mama ve gıda alanında faaliyet gösteren büyük şirketlerden bazıları da rezeneyle ilgili ürünler piyasa sürmüşlerdir. Bu ürünleri marketler ve eczanelerden alabilirsiniz.

Uyarılar:
Rezene ile ilgili bildirilmiş yan etkiler yoktur. Çayının deride kullanımı veya yağının kullanımı deri alerjilerine neden olabileceği unutulmamalıdır. Ancak bildirilmiş ciddi yan etkiler yoktur.

Bu bitkinin çayı 2–3 aylık bebeklerde dahi kullanılabilir.
Hamilelerde bu bitki rahatlıkla kullanılabilmektedir.
Benzer Yazılar

    * rezene yağı faydaları REZENE YAĞININ FAYDALARI NELERDİR NASIL KULLANILIR Rezene bitkisinin faydalarını çoğumuz duymuşuzdur. Rezene bitkisi çok faydalı olduğu gibi rezene yağıda oldukça yararlıdır. Rezene yağı ne işe yarar, rezene yağı neye iyi gelir ...
    * yüzdeki şişlikler nasıl geçer YÜZDEKİ VE GÖZLERDEKİ ŞİŞLİKLERE BİTKİSEL ÇÖZÜM Sabah uyandığınızda yüzünüzde ve gözlerinizde şişlikler oluyor. Aynaya baktığınızda yüzünüzdeki şişlikler sizi rahatsız ediyorsa, üstelik cildiniz solgun ve mat görünüyorsa rezene bitkisi kullanmanızı öneriyoruz. Acil önlemler ...
    * bebeklerde öksürüğe iyi gelen bitkiler BEBEKLER İÇİN BİTKİSEL ÖKSÜRÜK ÇAYI TARİFİ Bebeklerimiz çok küçük ve hassas olduğundan her türlü bitkiyi ve ilacı kullanamayız. Yan etkisi yada bir zararı olur korkusu ile daha seçici davranırız. Bebeklerdeki öksürük ...
    * gaz söktürücü bitkiler GAZ SÖKTÜRÜCÜ BİTKİ ÇAYLARI VE ŞİFALI BİTKİLER Gaz problemi aslında başlı başına bir sorundur. Karında şiddetli ağrıya neden olan gaz sancısı çok sıkıntı yaratabilir. Gaz sancısı için ne yapılır, gaz sancısı ...
    * ender saraç stres için bitki çayı ENDER SARAÇ DİYET SIRASINDA STRESLİ VE GERGİN OLANLARA BİTKİ ÇAYI TARİFİ Malzemeler: * 3 yaprak melisa, * 1 iri tutam sarı kantaron, * yarım tatlı kaşığı rezene, * 1 tutam papatya, * iri bir tutam ıhlamur, * ...

Popularity: 1% [?]

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109