“STANDARDİZE EDİLMİŞ KARVAKROL VİRÜSE ÇARE OLABİLİR”

Yirminci yüzyılın en büyük salgın hastalığı COVİD 19 için aşı geliştirilmeye çalışılırken Türkiye’de ki vaka sayısı da artıyor.

“STANDARDİZE EDİLMİŞ KARVAKROL VİRÜSE ÇARE OLABİLİR”
 “STANDARDİZE EDİLMİŞ KARVAKROL VİRÜSE ÇARE OLABİLİR”

Yirminci yüzyılın en büyük salgın hastalığı COVİD 19 için aşı geliştirilmeye çalışılırken Türkiye’de ki vaka sayısı da artıyor.

Koronavirüse maruz kalan sağlık çalışanlarından Doç. Dr. Murat Hakan Terekeci, tedavi sürecinde Karvakrol içeren kapsül takviyesini kullandığını ve büyük iyileşme gösterdiğini belirtti. Medicana Kadıköy Hastanesi Başhekimi Terekeci, “Virüsle mücadele eden 3 doktor arkadaşımla birlikte kullanmamız olumlu sonuç verdi. Avrupa İlaç Ajansı’nın ilaç kabul ettiği bu içeriklerin antimikrobiyal, antiviral, antifungal olduğu yönündeki bilimsel araştırmalar Covid 19 için yapÇin Halk Cumhuriyeti’nin Wuhan eyaletinden yayılarak tüm dünyayı etkisi altına alan ölümcül koronavirüsün Türkiye’de yol açtığı can kayıpları her geçen gün artıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüse yakalanan hastalara yardım eli uzatmak için çabalayan çok sayıda sağlık çalışanının da hastalığa maruz kaldığını belirtmişti. Koronavirüse yakalananları tedavi ederken virüs bulaşan sağlık çalışanlarından Doç. Dr. Murat Hakan Terekeci, 14 gün süren mücadelesinin ardından iyileşme sürecine girdiğini belirterek yaşadıklarını Milliyet’e anlattı.
 

“COVİD 19 belirtilerini kendimizde tespit ettik”
 

Medicana Kadıköy Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Terekeci, 13 Mart’ta emekli bir askerin hastaneye şüpheli olarak geldiğini ve virüsün kendisine bu şekilde geçtiğini vurguladı. Aynı zamanda dahiliye, yoğun bakım ve fitoterapi uzmanı olan Doç. Dr. Terekeci, “Hastamızın tahlilinde COVİD 19 şüphesi vardı ve genel durumu kötüye gidince ilk müdahaleyi yapan ekip olarak akciğer tomografimizi çektirdik. COVİD 19 belirtilerini kendimizde tespit ettik ve 17 Mart’ta kendi yatışımızı yaparak tedaviye başladık” dedi. Dahiliye Uzmanı Dr. Müslüm Sağır’ın kendisine karvakrol içeren kapsül kullanmasını tavsiye ettiğini belirten Doç. Dr. Terekeci, “Koronavirüs tedavisi gören diğer doktor arkadaşlarımla birlikte 25 Mart’ta kullanmaya başladım. Normal tedavinin yanında kullandığım destek ürünü, değerlerimin düzelmesini sağladı. Toros dağlarının eteklerinde yetişen endemik bitkilerin yağının yüksek karvakrol içerdiğini biliyorum. Büyüklerimiz geleneksel yöntemlerle kekik, adaçayı ya da ıhlamuru kaynatır içirirdi. Çünkü mikrop öldürücü özelliği vardır. Karvakrol içeren yağların karışımı bu hastalığın yayılımı önlenip tedavisi için umut olabilir. Üretici firmanın ücretsiz gönderdiği ve şu anda tüm yatan hastalarımız için kullanıyoruz” dedi.

“Koronavirüs tedavisinde etkin olabilir”

Doç. Dr. Terekeci, besin destek ürünü olarak sunulan Vacrol’un içeriklerinin, Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından ilaç kabul edildiğini belirtti. Terekeci, “En önemli özelliği inhalasyonla yani nefesle alabilmek. Sıcak suya damlatıp ciğerlere çekmekte faydalı. Antibakteriyel ve virüs tedavilerinde etkin. Ölümcül koranavirüsle mücadelede alternatif tedavi için kullanılmalı. Yoğun bakımda, nefes alamayan, solunum cihazına bağlı, ciddi risk grubundaki hastalarda kullanılmalı. Zaten Avrupa İlaç Ajansı’nda geleneksel tıbbi ilaç olarak kabul edildiği için bu çalışmaların önünde bir engel yok.” dedi. Carmed İlaç Sanayi tarafından Vacrol’un bağışıklık sistemini güçlendirdiğini söyleyen firma sahibi Mustafa Can ise, “Ürünü, doğal ortamlarında yetişen Anadolu’nun geleneksel bitkilerinden elde ediyoruz. Enfeksiyonlara ve virüslere karşı koruyucu etkisi ve hastalıkları yok edici etkisi kanıtlandı, koronavirüse karşı da umut olmasını diliyorum. Vacrol’un en önemli özelliği karvakrol ve timol moleküllerinin standardize koşullarda elde edilmesi ve ilaç formüllerinde kullanması. Rastgele kullanılan kekik yağının içindeki timol etken maddesinin toksik etkisi vardır” dedi.ılırsa faydalı olur” dedi.



KEKİK NASIL BİR BİTKİDİR, KEKİĞİN FAYDALARI NELERDİR?
Kekik bitkisinin Latince adı Thymus Serpyllum’dur. Ayrıca yine Latince olarak Thymus Vulgaris adı da verilmektedir.

Kekik bitkisi yaklaşık olarak 50 cm boyunda olan ve yaz aylarında beyaz ya da pembe renkte çiçekler açan bir bitkidir. Kekik bilindiği üzere keskin bir kokuya sahiptir ayrıca kekik bitkisi dağlarda ya da yol kenarlarında kolaylıkla bulunabilen bir bitkidir.

Kekik Bitkisinin Yetiştiği Yerler
Kekik bitkisi Anadolu ile Güney Asya dağlarının yanı sıra Avrupa ile Balkanlarda yetişen bir bitkidir.

Kekik Bitkisinin Tarihçesi
Eski tarihlerde kekik bitkisi evlerin içerinde kuru halde yakılırdı ve bu sayede hem evin havası temizlenir hem de çağın salgın hastalığı olan vebadan evin korunduğuna inanılırdı.

Yine Avrupa’da kekik bitkisi özellikle mezarlıklara ekilen ve cenaze taşındığı sırada taşınan ve cenazenin yanına konulan bir bitkidir.

Yine eski zamanlardaki bir batıl inanışta kekik bitkisi bahçeye ekilir ise cinleri eve çekip aynı zamanda görüntülerinin bilinmesini engellermiş.

Kekik Bitkisinin Kullanılışı
Kekik bitkisi özellikle yaz zamanında toplanıp demetler haline getirildikten sonra kurutulan bir bitkidir. Kekik kurutulduğu zaman toz haline getirilerek su ile birlikte kaynatılır. Ya da damıtma yöntemi ile yağı çıkartılıp tıbbi alanda faydalanılmak için kullanılır.

Kekik bitkisi bilhassa et yemekleri ile ızgaralarda bolca kullanılan bir bitkidir.

Kekiğin İçindeki Maddeler
Uçucu yağ ile uçucu yağın içerisinde bulunan karvakol, timol ile acı madde sponin ve tanen içermektedir.

Kekiğin Tıbbi Etkileri
Kekik zaten bir baharattır ve bu nedenle ilk başta iştah açma özelliğine sahiptir. Ayrıca bağırsak gazlarını gidererek hazmı kolaylaştırır.

Bunların dışında idrar söktürür, spazm ağrılarını giderir, kan dolaşımını hızlandırır ve bağırsak kurtlarını düşürür.

Kekikteki spazm çözücü etki sadece spazm ağrılarında değil bronşlarda da kendini belli eder. Bu yüzden de astım ya da öksürüklü rahatsızlıklarda oldukça faydalıdır. Çocuklarda kekik bitkisi özellikle boğmaca öksürüğünde çok işe yarar. Kekik bitkisinin bu özelliğinden faydalanmak için 50 gram kadar kekik 1 litre kadar suyun içinde kaynatılarak günde 4 defaya kadar içilir.

Haricen kullanımda bilhassa kekik yağı hafif yaraların üzerinde mikrop öldürücü olarak kullanılabilir. Kekik bitkisinin mikrop öldürücü özelliği birinci dünya savaşı sırasında kullanılmıştır. Ayrıca kekiğin bu özelliğinden diş eti iltihaplarında kekik ağız içinde çalkalayarak yani gargara şeklinde kullanılabilir.

Kekik bitkisinin diğer bir özelliği de saçlar üzerindedir. 125 gram kadar kekik 1 litre kadar suyun içinde kaynatılır ise ve hazırlanan bu su ile saç yıkanır ise dökülen ve kırılan saçları canlandırır.

Güncelleme Tarihi: 21 Nisan 2020, 13:49

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER