Pendik’teki baz istasyonları artık belediye denetiminde

Pendik Belediyesi son dönemlerde sayıları giderek artan baz istasyonları için bir yönetmelik hazırladı. Buna göre GSM operatörleri belediye onay vermeden baz istasyonu kuramayacak. Ayrıca baz istasyonları elektro-manyetik ölçümlerinin sonuçları, 6 ayda bir yapılıp Pendiklilerle paylaşılacak. Böylece vatandaşlardaki “Baz istasyonları zararlı mı?” gibi sorular netleşecek.

Pendik’teki baz istasyonları artık belediye denetiminde
Son dönemlerde artan baz istasyonları çoğu zaman “İnsan sağlığına zararlı mı?” gibi soruları beraberinde getiriyor. Pendik Belediyesi de, bu durumu göz önüne alarak baz istasyonu  denetimlerinin kapsamlı bir şekilde yapılması için bir yönetmelik hazırladı. Buna göre GSM operatörlerinin belirlediği baz istasyonu yerlerine, gerekli şartları sağlayıp sağlamadığına dair belediye yetkilileri tarafından onay verilecek. Baz istasyonları kurulurken; sistemin kurulacağı yerin çevresinde, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından belirlenecek güvenlik mesafesinin iki katı mesafe alan meskûn olmayacak.

Baz istasyonlarının elektro-manyetik alan şiddeti ölçümü ve BTK tarafından yapılan rutin ölçümler altı ayda bir, BTK’ya yaptırılarak, sonuçları yazılı olarak belediyeye bildirilecek ve vatandaş ile paylaşılacak. Böylece olası bir elektro-manyetik dalga artırımının önüne geçilecek.

Baca süsü vermiş istasyonlar mühürleme sebebi değil

Öte yandan çoğu binada bulunan ‘baca’ süsü verilmiş baz istasyonları vatandaşın şikayetine sebep oluyor. Ancak; yetkililer bir baz istasyonu için önemli olanın baca süsü verilip verilmediği değil, yönetmelikteki şartları yerine getirip getirmemesi olduğunu belirtiyor. Pendik’te bugüne kadar çok sayıda istasyonun kaçak olduğu sebebiyle mühürlendiğini belirten yetkililer, kendi denetimlerinin yanı sıra vatandaşların da yapacakları ihbar ile çalışmalara yardımcı olabileceklerini ifade ettiler.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER