KENTSEL DÖNÜŞÜME KDV AVANTAJI

30 Ocak 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile kentsel dönüşüme KDV avantajı getirildi.

KENTSEL DÖNÜŞÜME KDV AVANTAJI
 KENTSEL DÖNÜŞÜME KDV AVANTAJI
30 Ocak 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile kentsel dönüşüme KDV avantajı getirildi.
 
30 Ocak 2021 tarihli ve 31380 sayılı Resmi Gazete’de “Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar (Karar Sayısı: 3470)” yayınlandı. Yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile kentsel dönüşümde inşaatını kat karşılığı vermeyip kendi yaptıran taşınmaz malikleri aleyhine oluşan KDV kaynaklı olumsuz durum düzeltilmiş oldu.
 
3470 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile KDV oranlarının tespit edildiği Kararnameye, “6306 sayılı Kanun kapsamında riskli yapıların bulunduğu yerlerde dönüşüm projeleri çerçevesinde taşınmaz maliklerine ait mevcut inşaat alanının bir buçuk katma kadar olan yeni inşaat alanında yapılacak olan konutlara ilişkin inşaat taahhüt işleri” şeklinde bir ibare eklendi (2007/13033 sayılı Kararnameye ekli (I) sayılı Listenin 13. sırası).
 
Bu düzenleme ile 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında dönüşüm projesi yapılan riskli yapıların mevcut inşaat alanının 1,5 katına kadar olan yeni inşaat alanında bizzat riskli yapı sahipleri tarafından yaptırılacak konutlara yönelik olarak verilecek inşaat taahhüt hizmetlerinde KDV oranı 30 Ocak 2021 tarihinden itibaren yüzde 18’den yüzde 1’e düşürüldü. Bu şekilde, uygulamada yaşanan ve inşaatını bizzat kendisi yaptıran kentsel dönüşüm kapsamındaki taşınmaz malikleri aleyhine olan durum da düzeltilmiş oldu.
 
Dünya Gazetesi yazarlarından Abdullah TOLU; kafa karışıklığına yol aşabilecek düzenlemede yalnızca 6306 sayılı Kanun kapsamında kentsel dönüşüm projesi yapılan riskli yapıların mevcut inşaat alanının 1,5 katına kadar olan yeni inşaat alanında bizzat riskli yapı sahipleri tarafından yaptırılacak konutlara yönelik olarak verilecek inşaat taahhüt hizmetlerindeki KDV oranının yüzde 18’den yüzde 1’e düşürülmesinin amaçlandığını özet olarak ifade ediyor.
 
Getirilen KDV uygulamasından yararlanmanın şartlarını ise şu şekilde sıralamak mümkün:
- inşa edilecek yapının 6306 sayılı Kanun kapsamında riskli yapı olarak tespit edilmesi,

- Bu yapının malikler tarafından taahhüt yoluyla yaptırılacak olması,

- Yeni inşaat alanının, riskli yapının mevcut inşaat alanının 1,5 katından fazla olmaması,

- İnşaat taahhüt hizmetleri bu alanlarda konut olarak inşa edilmesi (bu durumda inşaatta konut alanında kalmayan fonksiyonlar için KDV % 18 olarak uygulanmaya devam edecek)
 
Daha önce % 18 olarak KDV ödeyenlerin bunları geri alıp alamayacakları ise önümüzdeki dönemde yargı camiası ve avukatlar arasında çok tartışılacak bir konu olarak karşımıza çıkmış bulunuyor.

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109