Kadir topbaş, Kentsel dönüşümde kimse madur edilmeyecek

Kentsel dönüşümde amaç yerinde dönüşüm… Kentsel dönüşümde amacın yerinde dönüşüm olduğunu açıklayan Başkan Topbaş, Bakan Bayraktar’ın da kimsenin yerinden edilmeyeceği yönünde beyanda bulunduğunu söyledi.

Kadir topbaş, Kentsel dönüşümde kimse madur edilmeyecek

Kimse yerinden edilmeyecek…


Saraçhane Belediye Sarayı’nda gazetecilerin Kentsel Dönüşüm Kanunu ile ilgili sorularını cevaplandıran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, bu düzenlemede vatandaşın rızasının önemli olduğunu ve insanların mağdur edilmeyeceğini söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın da ‘Bir gecekondu bölgesinde bile önce biz binaları yapar gösterir onları sonra taşırız. Kimseyi yerinden etmeyeceğiz’ açıklamasını hatırlatan Kadir Topbaş, “Bizim de prensibimiz bu. Burada her şeyden önce, riskli alanlarda tehdidi ortadan kaldırıcı adım atma, yerinden dönüştürmek. Birileri alıp da, bir yerlere sürüp birilerine peşkeş çekmek değil” dedi.

Kentsel Dönüşüm Kanunu’nun riskli yapılarda yaşayan vatandaşlardan menfaat hesapları fazla yapanlar ve bu sürece katılmayanlar olursa devreye gireceğini kaydeden Başkan Topbaş, “Yani ben katılmıyorum diyenler için böyle bir düzenleme yapıldı. Esasında vatandaşın rızası ve beraber olmak önemli. Aslında bir konsensus sağlandı vatandaş buna varım diyor. Biz vatandaşa rağmen farklı bir adım da atmak istemiyoruz” diye konuştu.

Dönüşüm istihdam ve büyüme getirecek

Kentsel dönüşüm yasasında kimseyi yerinden etmeyeceklerinin altını çizen Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Burada her şeyden önce, riskli alanlarda tehdidi ortadan kaldırıcı adım atma yerinden dönüştürmek amacındayız. Ancak birileri diyorlar ki, ‘Sosyal vaka ortaya çıkacak. Yaşam alanları tarumar ediliyor, yaşam alanları taziz edilecek.’ Böyle bir niyetimiz yok. Sayın Başbakanımız TOKİ vasıtasıyla 100 liraya konut vermeyi istiyor. TOKi vasıtasıyla bunu veren bir anlayış kalkıp da insanı mağdur eder mi? Etmez.”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak birçok ilçede kentsel dönüşüm çalışmalarını başlattıklarına dikkat çeken Topbaş, “Adım attık ve atmaya devam ediyoruz. Maltepe’de,  Esenlerde, Zeytinburnu, Beyoğlu’nda yaptıklarımız var. Bu kanun daha yoğun bir faaliyet ve kentin her yerinde bir şantiye anlamına gelmekte. Bu da ekonomik hareketlilik, istihdam oluşturmak ve kendi ekonomisini kendi içinde üretmek demek. Kimseyi, mağdur etmeden şehrin, hele dünyanın şu anki ekonomik krizini de dikkate alırsanız, kendi yağımızla kavrulurken, kendimizi yenileme anlamı taşımakta. Birileri mağdur etme anlamı taşımıyor. Süreç başladı. Hazırlıklar yapılıyor. İlçe belediye başkanlarımız da bu konuda gayet kararlı, vatandaşımız istekli. Beraberce bu alanları, özel proje alanları ve düzenleme alanlarını birlikte kurgulayacağız” şeklinde konuştu.

Haliç Köprüsü’ndeki sıkıntı giderildi

Başkan Topbaş, Haliç Köprüsü’nde yaşanan problemle ilgili soruyu da şöyle cevaplandırdı; “Haliç köprüsünde dün itibariyle bir problem yaşandı bunu biliyoruz. Ama orada yaşanan problem, güçlendirilen bir köprünün güçlenmesinde eksiltecek bir olay olmadığını söylüyorlar bize. Teknik bir çalışma yapılıyor. Metrobüsü kesmedik, devam ettirdik, insanlarımı yolda bırakmadık. Özellikle bu köprünün Haliç Köprüsü’nün bakımı tamamen karayollarında, bizde belediye olarak yardım isterlerse zaten destek veriyoruz. Ufak bir teknik sıkıntı giderildi. Köprünün sağlamlığını ve güvenliliğini helal getirecek veya o konuda bir şey olmadığını söylediler.”

Güncelleme Tarihi: 25 Mayıs 2012, 07:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER