Ataşehir'de kentsel dönüşüm Yenisahra'dan Başlıyor

5 yıllık bekleyişin ardından kentsel dönüşüm çalışmaları Yenisahra'dan start alıyor.

Ataşehir'de kentsel dönüşüm Yenisahra'dan Başlıyor

   Ataşehir'de kentsel dönüşüm Yenisahra'dan Başlıyor

5 yıllık bekleyişin ardından kentsel dönüşüm çalışmaları Yenisahra'dan start alıyor.
Ataşehir'de bulunan mahallelerin17 mahalle, 13’ü gecekondu olmak üzere başlayan kentsel dönüşüm çalışmalarının ilk ayağı Yenisahra'dan atılacak.

İMAR PLANLARI YÜRÜRLÜĞE GİRDİ
2000’li yıllarda başlayan konut yatırımlarıyla orta ve üst gelir grubunu çeken, İstanbul Finans Merkezi ile iş dünyasını ağırlamaya hazırlanan ilçede 5 yıldır beklenen imar planları yürürlüğe girdi.

2012 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi tarafından onaylanan Yenisahra ve Yakın Çevresi 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı’nın mahkeme tarafından iptalinin ardından, yeni bir plan hazırlanmış ve İBB Meclisi tarafından Ekim 2014’te onaylanmıştı. Ancak, planın hukuki açıdan sorunlu olması nedeniyle 1/5000’lik planın yenilenmesi kararlaştırılmıştı. İBB Meclisi, yeni plam 18 Aralık 2015’te kabul etmişti. Yapılan itirazların ardından 15 Aralık 2016’da plana son şekli verildi ve İBB Meclisinde kabul edildi.

EK EMSAL HAKKI
Ataşehir Belediyesi’nin Yenisahra ve Çevresi 1/1000 ölçekli Uygulama Nazım İmar Planı’nı şubat ayı sonuna kadar hazırlayıp, onay için İBB Meclisi’ne göndermeyi hedeflediği öğrenildi. Belediyenin yönetmelikle sağlanan 0.25 ek emsal hakkında faydalanılması için haziran ayına kadar inşaat ruhsatlarını vermeyi amaçladığı belirtildi.


ATAŞEHİR BELEDİYESİ  BİLGİLENDİRME OFİSİ AÇTI
Yenisahra’da irtibat ofisi açan belediye, vatandaşlara planlarda yapılan değişiklikleri anlatıp, müstakil yapılaşmada ve parsel birleştirmelerinde geçerli olacak imar durumu ile müteahhitle anlaşma halinde geçerli olacak haklar konusunda detaylı bilgi veriyor. Plan İrtibat Ofisi’nde ayrıca; yol, donatı,cami, park gibi alanlarda kalan parseller ile yerinde yapılaşamayan parsellerin çözümü de gerçekleştiriliyor. Ocak ayı sonuna kadar açık kalacak imar ofisinde, vatandaşlardan gelen talepler değerlendirilerek 1/1000’lik plana son şekli verilecek.


YÜKSEKLİK MAKSİMUM 15 KATLI OLACAK
Yenisahra’da minimum 4 kat maksimum 15 katlı apartmanlara izin verildi. Konut alanlarında emsal arsanın büyüklüğüne göre 1.25 ile 2.50 arasında değişiyor. Ticaret alanlarında da emsal 2.50’nin yükseklik ise 80 metrenin üzerine çıkamayacak.

PLANDA NELER VAR
Onaylanan planlarda en önemli değişikliklik Yenisahra ve Barbaros Mahallesi'ne yükseklik sınırlaması getirilmesi.Bölgede minimum 4 kat maksimum 15 kat yüksekliğinde apartmanlara izin verilecek.  Konut alanlarında emsal arsanın büyüklüğüne göre 1.25 ile 2.50 arasında değişiyor. Ticaret alanlarında da emsal 2.50'nin yükseklik ise 80 metrenin üzerine çıkamayacak. Konut ve tcaret alanlarında maksimum TAKS:0.30 olacak ve doğal zemin kotu üzerine çıkan kısımlarda TAKS değeri aşılamayacak. Planda; belediye hizmet alanı, park alanı, eğitim, spor, teknik altyapı, sosyal ve kültürel, sağlık, idari, dini tesis, resmi ve umumi binalar vb. sosyal donatı ve teknik altyapı alanlarında 1/1000 ölçekli uygulama imar planı yapılıncaya kadar; İBB ve ilçe belediyesi tarafından onaylanacak avan projesine ve  Mekansal Plan Yapım Yönetmeliği'ne göre, sosyal altyapı alanı kapsamına giren diğer alanlarda; avan proje ilçe belediyesi tarafından onaylandıktan sonra uygulama yapılabileceği yer alıyor.
 
Plana göre, Kaldırılan yollar bütünlük sağlayacak şekilde donatı alanı olarak ayrılacak.
Planlama alanında yer alan; Kamu Hizmet Alanı, Belediye Hizmet Alanı, Parklar ve Dinlenme Alanları, Sosyal Tesis Alanı, Sağlık Alanı, Eğitim Alanı ve Spor  Alanları'nda kamu kullanımı dışında kullanım getirilemeyecek, ticari birimler yer alamayacak.Planda, 125 metrekareye kadar olan konutlar ve 30 metrekareye kadar olan ticaret alanları için 1 araçlık otopark zorunluluğu getirilirken 125 metrekare üzeri konutlarda ilave otopark zorunluluğu bulunuyor.


Konut ağırlıklı dönüşüm
Ataşehir ilçe sınırları içerisinde kalan Yenisahra bölgesindeki eski yapıların malikleri dönüşüm için müteahhitlerle anlaşma yoluna gitmeye başladı. Bölgede faaliyet göstermesi beklenen firmalar tarafından çalışılan projelere bakıldığında, yeni inşa edilecek projelerin ağırlıklı olarak konut fonksiyonu barındıracağı, konut projelerinin ofis, mağaza ve sosyal tesisler ile de destekleneceği görülüyor.

HANGİ FİRMA NE YAPACAK
Yenisahra ve Barbaros Mahallesi'nde uzun süredir kentsel dönüşüm çalışmaları yürüten inşaat firmaları, anlaşmaları sağlayıp tabelalarını asmıştı. İmar planlarının hazırlanmasını bekleyen müteahhitler, son 10 yılda gayrimenkul sektörünün gözde adreslerinden Ataşehir'e kazma vurmak için artık gün sayıyor.

DKY İnşaat, Yenisahra'da 238 bin metrekare büyüklüğündeki alanda, kentsel dönüşüm projesi geliştirdi. hak sahiplerinin büyük bölümüyle anlaştı.

 Ege Yapı Group bölgede 150 dönümlük arazide kentsel dönüşüm çalışması yürütüyor.

 Sinpaş Yapı, ‘ticari alan imarlı' 105 bin metrekarelik alanda 2 milyar liralık yatırımla 350 bin metrekare inşaat alanı planlıyor 40 bin metrekare alanı ticari birimler için değerlendirmeyi düşünen Sinpaş, 65 bin metrekare alanda da rezidans inşa edecek.

 Eroğlu, Başarır İnşaat, Platin Group,  Vartaş, Mimtaş ve Bir Yapı 
da Yenisahra'da ofis açıp mülk sahipleri ile anlaşmaya varan ve binalara tabela asan firmalar arasında yer alıyor. 

Büyük Uzunlar ve Güneri İnşaat, Uluslararası İstanbul Finans Merkezi'ne komşu Barbaros Mahallesi'nde dönüşüm için çalışmalarını sürdürüyor.

Güncelleme Tarihi: 25 Ocak 2017, 14:37
YORUM EKLE
YORUMLAR
Recep
Recep - 7 yıl Önce

Aşık Veysel mahsinde bir çalışma var mı acaba bilgi verirseniz sevinirim teşekkürler

SIRADAKİ HABER