Üsküdar Valide Sultan Gemisi seferlerine başlıyor!

Üsküdar Belediyesi’nin, Boğaz’ı herkes için ulaşılabilir kılmak amacıyla hayata geçirdiği 54 metrelik Üsküdar Valide Sultan Gemisi, suya indirildi.

Üsküdar Valide Sultan Gemisi seferlerine başlıyor!
Üsküdar Valide Sultan Gemisi seferlerine başlıyor!

Üsküdar Belediyesi’nin, Boğaz’ı herkes için ulaşılabilir kılmak amacıyla hayata geçirdiği 54 metrelik Üsküdar Valide Sultan Gemisi, suya indirildi. Başta Üsküdarlılar olmak üzere tüm İstanbullulara ücretsiz kültür turları düzenlenecek gemide boğazda evlenme hayali kuran vatandaşların hayalleri de gerçekleşecek.

 İyi ki Üsküdar var, iyi ki boğaz var!

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, "Bu gemiyle birlikte tüm vatandaşlarımız, İstanbul'un en güzel manzarasına, Üsküdar'ı Boğaz'dan izleyerek şahit olacaklar" dedi.

Üsküdar Belediyesi tarafından, boğazı herkes için ulaşılabilir kılmak ve İstanbul’un zengin tarihini Boğaz’ın keyfine vararak anlatmak amacıyla yaptırılan 580 yolcu kapasiteli, 54 metrelik Üsküdar Valide Sultan Gemisi, 2 Ağustos 2017 Çarşamba günü Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi TÜRKMEN'in katıldığı bir tören ile suya indirildi. İstanbul Boğazı’ndan seyir yapması planlanan Üsküdar Valide Sultan Gemisi'nin Üsküdar'dan başlayan rotasında, Dolmabahçe, sahil şeridinden Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Anadolu Hisarı ve Çengelköy bulunuyor.

“Boğaz’da gezmek herkesin hakkı”

Suya indirme töreni öncesi yine gemide düzenlenen basın toplantısında konuşan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi TÜRKMEN, "Bu gemiyle birlikte tüm vatandaşlarımız, İstanbul'un en güzel manzarasına, Üsküdar'ı Boğaz'dan izleyerek şahit olacaklar, Boğaz’da gezmek herkesin hakkı" diye konuştu. Türkmen, "Üsküdar Valide Sultan Gemisi, Üsküdar'ımıza, İstanbul'umuza ve Türkiye'mize hayırlı ve uğurlu olsun." dedi.

Geminin Üsküdür’a ve İstanbul’a çok yakıştığını söyleyen Türkmen, ”İstanbul’un denize en uzun kıyısı olan ilçelerinden biriyiz ama denizi ulaşım dışında, mecburiyetlerin haricinde yeterince kullanmıyoruz. Biz bu projeyi hayata geçirirken başta Üsküdarlılar olmak üzere vatandaşlarımıza İstanbul’un güzelliklerini bir de denizden göstermek, her gün düzenleyeceğimiz ücretsiz boğaz turlarıyla zengin tarihimizi anlatmak istedik” diye konuştu. Türkmen, geminin cami kubbesini andıran kaptan köşkü ile demirli haldeyken de siluetle uyumlu olduğunu sözlerine ekledi.

Boğazda evlenmek artık hayal değil

Hizmete başlayan Üsküdar Valide Sultan Gemisi’nde ücretsiz boğaz turlarının yanı sıra boğazda evlenme hayali kuran vatandaşların nikahları da kıyılabilecek. Düzenlenen tanıtım toplantısına önümüzdeki günlerde Valide Sultan Gemisi’nde nikahı gerçekleşecek ilk çift olacak Gamze Sevinç ve Adem Şener de katıldı. Çifte bir ömür mutluluklar dileyen Türkmen, “Boğazda evlenmek sadece zengin insanların gerçekleştirebileceği bir eylem olmamalı, boğaz herkes için ulaşılabilir olmalı düşüncesiyle talep eden vatandaşlarımızın başvurularını yaptıktan sonra nikah işlemleri de burada gerçekleştireceğiz.”diye konuştu.

Kültür turlarına Talha Uğurlel’in sesi eşlik edecek

Boğazda her gün ücretsiz olarak gerçekleşecek kültür turlarında tarih yazarı, program sunucusu Talha Uğurluel’in sesi eşik edecek. Uğurluel, güzergah dahilinde gidilen camii, saray, köşk, yalı gibi yalıların hikayesini anlatacak.

Gemi hakkında…

İstanbul liman sınırlarında demir almak üzere 1 Ekim 2015'te projesine başlanan geminin inşaatı, 1 Mart 2016 itibarıyla Tuzla Sedef Tersanesi'nde başladı. Türk Loydu Klas Kuruluşu denetiminde inşaatı gerçekleşen Üsküdar Valide Sultan Gemisi, 40 ton yakıt kapasitesiyle çalışıyor ve 12,4 deniz mili hızda servis sağlıyor. 350 m2 kapalı yolcu salonu bulunan gemide ayrıca nikah ve özel organizasyonları gerçekleştirmeye yönelik ekipmanlar da mevcut bulunuyor.

Kültür Turu Güzergahı


Avrupa Yakası

1. Dolmabahçe Sarayı

2. Beşiktaş, Sinan Paşa Camii ve Barbaros Türbesi

3. Çırağan Sarayı

4. Yahya Efendi Tekkesi ve Türbesi

5. Ortaköy Camii

6. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü

7. Esma Sultan Yalısı

8. Galatasaray Adası

9. Bebek Koyu ve Hidiv Köşkü

10. Aşiyan ve Kabristanı

11. Rumelihisarı

12. Boğaziçi Üniversitesi

Anadolu Yakası

1. Anadoluhisarı

2. Kıbrıslı Mehmet Emin Paşa Yalısı

3. Kont Ostrorog Yalısı

4. Küçüksu Korusu

5. Kandilli ve Adile Sultan Köşkü

6. Edip Efendi Yalısı

7. Yeniköy ve Recaizade Yalısı

8. Vanlı Mehmet Paşa Yalısı

9. Çengelköy ve Kuleli Askeri Lisesi

10. Beylerbeyi Sarayı ve Camii

11. Üryanîzade Camii ve Nakkaştepe Mezarlığı

12. Fethi Paşa Yalısı ve Korusu

13. Sultantepe ve Mihrimah Sultan Camii

14. 3. Selim Karakolu ve Tütün Depoları

15. Mihrimah Sultan Külliyesi


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109