Şile Doğal Ürünler Pazarı

Mevsimsel, yöresel ve sürdürülebilir tarım metodları ile üretilmiş doğal ürünlerin Uluslararası adresi olan Yeryüzü Pazarı’nın İstanbul’daki ilk adayı Şile Doğal Ürünler Pazarı

Şile Doğal Ürünler Pazarı
 Şile Doğal Ürünler Pazarı
  
Mevsimsel, yöresel ve sürdürülebilir tarım metodları ile üretilmiş doğal ürünlerin Uluslararası adresi olan Yeryüzü Pazarı’nın İstanbul’daki ilk adayı Şile Doğal Ürünler Pazarı

İstanbul'un en geniş orman ve tarım alanına sahip olan İlçemizin 57 köyünde vatandaşlarımızın ürettiği, tamamen doğal ürünlerin yer aldığı pazar, hem tamamen doğal ve nitelikli ürünleri tezgahlara çıkaracak hem de dünyanın dört bir yanından gelecek üreticilere ev sahipliği yapacak.

Şile'nin 57 köyden taptaze ürünler

Beslenmeyi bir sanat haline getiren ve yerel mutfakların unutulup yerine tek tip beslenme modelini getiren anlayışa karşı çıkanlar tarafından başlatılan Slow Food hareketinin İstanbul’daki ilk temeli İlçemizde atıldı. Slow Food’un iyi, temiz ve adil ilkelerine uygun ürünlerin satıldığı Pazar yerleri olarak dünyaya yayılan Yeryüzü Pazarı’nın İstanbul’daki ilk adayı olan Şile Doğal Ürünler Pazarı

Şile'nin 57 köyünde yerel halkla bir araya geldik. Onlara projemizden, Slow Food’dan, Yeryüzü Pazarı’ndan ve hem kendileri hem de ilçemiz ekonomisine katkısından bahsettik. Onların da desteğini alarak ilerledik ve Şile Slow Food Palamut Birliği desteğiyle bugün pazarımızı açtık. 

 
Slow Food Nedir?

Uluslararası ve halk destekli bir örgütlenme olan Slow Food, fast food ve hızlı yaşamın yükselişine, yerel ve geleneksel gıdanın yok oluşuna bir tepki olarak doğmuştur. İnsanların yedikleri gıdanın tadı, nereden geldiği ve gıda seçimlerinin dünyanın geri kalanını nasıl etkilediği hakkında insanları bilinçlendirmek amacıyla kurulmuştur.

 
Beslenmeyi bir sanat haline getiren ve yerel mutfakların unutulup yerine tek tip beslenme modelini getiren anlayışa karşı çıkan insanlar 1989 yılında Carlo Petrini tarafından başlatılan hareketin peşine düştüler. Bu Hareket ‘Slow Food‘, yani ‘Yavaş Gıda’ adıyla tanındı ve yaygınlaşarak 150 ülkeye dağıldı. Bugün Slow Food gönüllüleri 100.000 üyeye sahip yerel birliklerden oluşan bir ağ ile çalışmalarına devam etmektedir. Hızlı yaşam ve yerel mutfak geleneklerinin kaybolmasına karşı duran,  aynı zamanda bir tepki ve bilinçlendirme hareketi olan Slow Food içinde gastronominin yanı sıra ekolojik ve etik değerleri de bulundurmaktadır.


 
Slow Food İlkeleri

·         Geleneksel gıdaların korunmasına, yaşatılmasına destek verir.

·         Tarım ve gıda sektöründeki firmaların denetimsiz gücüne karşı durur.

·         İyi, temiz ve adil gıda üretimi ve tüketimine inanır.

·         Genetik çalışmalara karşı lobiler oluştururken, riskler hakkında da bilinçlendirme yapar.

·         Organik tarımı teşvik eder.

·         Biyo-çeşitliliği, endemik bitkileri korumak önemli hedefleri arasındadır.  Koruyucu önlem olarak ‘Tohum bankası’ oluşturur.

·         Yerel satıcıların korunmasına destek olur.

 

Yeryüzü Pazarı (Earth Markets) nedir?

Yeryüzü Pazarı sadece kendi ürettikleri ürünleri satan çiftçilerden oluşan uluslararası Pazar ağıdır. Bu Pazar ağında Slow Food’un iyi, temiz, adil ilkesine uygun olarak üretilmiş ürünler bulunur. Sadece mevsimsel, yöresel ve sürdürülebilir tarım metotları ile üretilmiş ürünler yer alır. Yeryüzü pazarında fiyatların ulaşılabilir olmasına dikkat edilir. Üretici ve tüketici doğrudan diyalog kurarak ürününün kalitesi hakkında bilgi verir ve sorumluluğunu alır. Yeryüzü Pazarı sadece satış yeri değil, tadım yerleridir. Ürün ve üreticiler uluslararası yer değiştirme imkanı sağlanmaktadır.

 
ŞİLE ORGANİK PAZARI HANGİ GÜNLER AÇIK

Cuma ve Pazar günleri Hizmet Veriyor.



ŞİLE ORGANİK PAZARINA NASIL GİDİLİR

İstanbulluların Şile Yeryüzü Pazarı’na nasıl ulaşabilecekler, 

Kendi araçları ile gitmek isteyenler için güzergah, Ümiraniye – Çekmeköy – Şile yolu gidebilirler.

Toplu taşıt kullanmayı tercih edenler ise 139 hat numaralı Üsküdar – Şile otobüsünü veya 139T hat numaralı Ümraniye Tepeüstü – Şile otobüsünü kullanabilirler.

 



 

 


Güncelleme Tarihi: 05 Ağustos 2018, 21:14

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER