İstanbul'a New York modeli taksi

İstanbul'a New York modeli taksi

İstanbul'a New York modeli taksi
İstanbul'a New York modeli taksi

Cinayet ve gasplara son verecek model geliyor

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kentte kullanılacak yeni taksi modelini belirlemek için New York Belediyesi'nin taksiler için oluşturduğu şartnameyi örnek aldıklarını söyledi. Topbaş, "Artık gasp ve cinayetlerin yaşanmadığı güvenli ve konforlu bir taksi modeline geçmek istiyoruz" dedi. Topbaş ayrıca, İstanbul için belirlenecek taksi tasarımlarını halkın oylarına sunacaklarını, beğenilen modeli kente kazandıracaklarını söyledi.

BM Genel Kurulu'nda konuşarak ABD temaslarını tanıyan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş yurda döndü. Temasları hakkında bilgi veren Topbaş, gazetecilerin sorularını da cevapladı.
Topbaş, New York taksileri için ihaleye giren Karsan firmasının yaşadığı krizin ne aşamada olduğunun sorulması üzerine, "New York Belediyesi New York taksileriyle ilgili bir çalışma başlattı. Bir yarışma bir değerlendirme aşamasına gelindi. Üç firmadan bahsediliyor. Bunlardan biri de Karsan firması. Karsan'ın tasarım ve şartnameye uygunluğu açısından daha ön plana çıktığını hissettik. Ama bazı çevreler, Karsan'la rekabet edenler farklı değerlendirmeler yaptığını da üzülerek gördük. Bu çevrelerin başka ülkeler ve İran'la çalışması münasebetiyle Karsan'ın ihaleye alınmaması için New York Belediyesi'ne baskı yaptıklarını hissettik. Görüşmelerimiz sırasında New York Belediye Başkanı'na Karsan'ın bu başarılı tasarımının değerlendirilmesi gerektiğinden bahsettik. Bizim de İstanbul'da buna benzer bir çalışmamız olduğunu anlattık. Tabii ki Karsan gibi yerli bir firmanın üreteceği aracın New York'ta kabul görmesi ülkemiz açısından da çok önemli. Hem istihdama hem ülke ekonomisine katkı sağlayacak olan bu tür projelere destek vermemiz doğrudur diyerek, bu konudaki düşüncelerimizi New York Belediye Başkanı Sayın Bloomberg'e açıkça ifade ettik" diye konuştu.

GÜVENLİ TAKSİ
İstanbul'daki taksi yeni taksi modeliyle ilgili son durumu da değerlendiren Topbaş, şunları söyledi: "İstanbul taksileriyle ilgili bir tasarım yarışmamız var. Bununla ilgili çalışmalar yürütülüyor. New York taksileriyle ilgili şartnameyi de aldık değerlendirdik, bazı ilaveler de yaptık. Şu anda bir tasarım çalışmamız var. İleride nasıl adım atacağımızı o tasarımı değerlendirerek belirleyeceğiz. New York'u model alıyoruz. Oradaki çalışmanın ana teması kaliteli, konforlu bilhassa özürlülerin de rahatlıkla kullanabileceği, güvenli araçların oluşturulması. İç mekan ve hacim itibariyle bir şartname konmuş. Biz de İstanbul'da taksilerimizin rehabilite edilmesini istiyoruz. Zaten taksilerle ilgili bir call center oluşturuyoruz. Artık taksilerin daha disiplinli ve güvenli hale gelmeleri, gasp ve cinayetlerin bir daha yaşanmaması için önemli tedbirler getiriyoruz. Taksici esnafımızla da bu çalışmaları birlikte yapıyor, karar alıyor ve birlikte adım atıyoruz. Bu çok kısa sürede gerçekleşmiyor, zaman istiyor. Çünkü tarafların mutabakatı önemli. Ama iyi bir aşamaya geldiğimizi de söyleyebilirim. İstanbul için belirleyeceğimiz yeni taksi tasarımlarını halkın oylarına sunacağız. Beğenilen modeli kente kazandıracağız."

Bu yönde alınan bir karar yok

Başkan Topbaş, "Toplu taşıma araçlarında yolcuları rahatsız edecek derecede alkol alanların toplu taşıma araçlarına alınmaması gibi bir karar alIndığı yolunda bir haber çıktı. Bu yeni bir uygulama mı eski bir uygulama mı?" şeklindeki soruyu cevaplarken de "Bizim Büyükşehir Belediyesi'nin veya UKM'nin bu yönde aldığı bir karar yok. Ama bireysel olarak sürücüler ile kullanıcılar arasında buna benzer davranışlar sergilenebiliyor. Yolcu konusunda da bizim aldığımız bir karar yok" dedi.

"MISIR'A EL ATACAĞIZ"
Mısır'daki gelişmeleri de yakından takip ettiklerine dile getiren Topbaş, "Mısır ve Kahire başkanlığını yaptığım Dünya Belediyeler Birliği'nin (ULCG) ilgi alanındadır. Kahire'nin rehabilitesi, halkın yaşam alanlarının tekrar düzenlenmesi ve insanların mutluluğu için gerekeni yapacağız. Orada suların durulmasını, halkın mutluluğunu sağlayacak adımlar atılması bizim de beklentilerimizdir. Kan ve gözyaşı dökülmeden huzur ve barışın tesisini arzu ediyoruz. Biz yerel yönetimler olarak, halka en yakın birimler olarak Mısır halkına destek verme konusunda üzerimize düşeni yapacağız. Özellikle ULCG olarak oradaki çalışmalara doğrudan destek olmak istiyoruz. Mısır'ın ve Kahire halkının geldiği süreçten daha ileriye taşınması bilgi ve deneyimlerimizi de paylaşacağız. Buraya teknik ekiplerimizi de göndererek yeniden imar çalışmalarına destek vereceğiz" diye konuştu.

İstanbul'a farklı statü verilmeli

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin biraz daha farklı bir yapı ile ele alınması gerektiğini ifade eden Kadir Topbaş, Türkiye'de 16 büyükşehir olduğunu ancak İstanbul'un bir ülke ölçeğinde olduğu için biraz daha farklı bir statüye getirilmesi gerektiğini söyledi.

BAN Kİ MOON'A TEKLİF...
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ABD de Birleşmiş Milletler binasında Genel Sekreter Ban Ki Moon ile görüştü. Topbaş, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'a UCLG'ye BM'de en az gözlemcilik düzeyinde bir statü verilmesi talebini iletti. Ban Ki Moon'u İstanbul'a davet eden Başkan Topbaş, Genel Sekreter'e 'Size kendi kullandığım bir aracımla İstanbul'u gezdirir, hatta helikopterle şehir üzerinde dolaşırız' dedi. Başkan Topbaş'ın davetini memnuniyetle karşıladığını belirten Moon, Mayıs ayında İstanbul'da yapılacak ?En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı'na katılacağını, program uygun olursa Topbaş'la mutlaka görüşmek istediğini ifade etti. Moon "Mutlaka İstanbul'a geleceğim ve sizi uygun gördüğünüz yerde ziyaret edeceğim' dedi.
htekonomi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER