İstanbul Finans Merkezi, Açılış için gün sayıyor

Londra, New York, Singapur, Frankfurt, Dubai gibi dünyanın önemli finans merkezlerinden biri haline getirecek olan İstanbul Finans Merkezi, Açılış için gün sayıyor

İstanbul Finans Merkezi, Açılış için gün sayıyor

İstanbul Finans Merkezi, Açılış için gün sayıyor

Londra, New York, Singapur, Frankfurt, Dubai gibi dünyanın önemli finans merkezlerinden biri haline getirecek olan İstanbul Finans Merkezi, Açılış için gün sayıyor

Türkiye'nin en büyük metropolü İstanbul'u Londra, New York, Singapur, Frankfurt, Dubai gibi dünyanın önemli finans merkezlerinden biri haline getirecek olan İstanbul Finans Merkezi (İFM) projesinde adım adım sona yaklaşılıyor. Türk ekonomisinin sürdürülebilir kalkınmasına ve finansal piyasaların gelişimine katkı sağlayacak İFM'ye Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), Borsa İstanbul, BDDK ve SPK'nın yanı sıra Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank'ın genel müdürlükleri, Türkiye Sigorta ve İŞ GYO ofisleri de taşınacak. Türkiye Yüzyılı'na yakışacak bir vizyonla akıllı şehir konseptiyle inşası süren projenin son hali.
İstanbul Finans Merkezi, Ümraniye sınırları içinde Ataşehir'in hemen yanı başında yer alıyor. 300 bin metrekarelik alanı kapsayacak projede, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın hazırladığı Master Plana uygun olarak inşaatlarda sona doğru yaklaşılıyor.


Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıf Bank gibi kamu bankaları ile Borsa İstanbul, Sermaye Piyasası Kurulu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu gibi finansal kuruluşların binaları yer alacak. Ayrıca proje alanı içinde özel yatırımcıların ofis projeleri de yer alıyor.
İFM bünyesinde bankalar, sermaye piyasaları kuruluşları, katılım finansı şirketleri, finansal yatırım ve portföy yönetim şirketleri ile sigorta şirketleri gibi geniş yelpazedeki finansal kurum ve kuruluşlar tek bir konumda birleşecek.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen İstanbul Finans Merkezi Kanunu Teklifi'nin yasalaşmasıyla İFM'de yerli ve yabancı şirketlerin kiralama talepleri toplanırken, talep listesi oluşturulmaya başlandı.


AKILLI ŞEHİR MODELİYLE İŞ DÜNYASININ TÜM İHTİYAÇLARINI KARŞILAYACAK

İstanbul Finans Merkezi'nde 1,4 milyon metrekare ofis alanı, 100 bin metrekarelik alışveriş merkezi, 2 bin 100 kişilik konferans ve gösteri merkezi, 30 bin metrekarelik 5 yıldızlı otel ve 26 bin araç kapasiteli otopark bulunuyor.
Akıllı şehir modeliyle iş dünyasının tüm ihtiyaçlarını karşılayacak İFM, günlük 100 bine yakın çalışanı ve ziyaretçileri sağlıklı, konforlu, çevreye ve sosyal hayata değer katan bir ortamda ağırlamayı hedefliyor.
Son teknolojiyle donatılan ve ustalıkla tasarlanan 21 ofis binası, tüm yönetim sistemlerini tek bir çatı altında toplayarak dünya standartlarının üzerinde ve akıllı şehir modeliyle hayata geçiriliyor. 5 yıldızlı toplantı odaları ve dünyaca ünlü lüks restoranların yer aldığı üst düzey alışveriş merkezi ile yurt içi ve yurt dışından tüm çalışanların ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlanıyor.
İFM'deki AVM; modern imkanları, özel mimarisi ve fonksiyonel tasarımıyla merkezin özünü yansıtacak şekilde inşa ediliyor. Her gün 100 bin çalışan ve ziyaretçiye hizmet verecek bu yeni alışveriş alanında dünyaca ünlü perakende markalarının mağazalarının yer alması bekleniyor.
İki katta toplam 3,3 kilometre uzunluğundaki cadde, sokak ve meydanlara yayılmış şekilde ve açık havada alışveriş konforu yaşatacak AVM içerisinde; gastronomi, giyim, teknoloji, sanat, eğlence ve diğer perakende kategorileriyle geniş hizmet ve marka yelpazesi sunulması hedefleniyor.


BAKAN KURUM: NİSANDA TAMAMLAMAYI PLANLIYORUZ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul Finans Merkezi'ni nisanda tamamlamayı planladıklarını belirtti. Kurum, geçtiğimiz pazartesi günü Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığının birlikte çalışmalarını yürüttüğü İstanbul Finans Merkezinin son durumuna yönelik soru üzerine Bakan Kurum, "İstanbul Finans Merkezi'nin bir kısmı bitti. Nisan ayına bitiririz." ifadesini kullandı.


"BU YILIN İLK YARISINDA OPERASYONU BAŞLATMAYI UMUYORUZ"

Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Genel Müdürü Salim Arda Ermut, 6 Ocak'ta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki açıklamasında şunları söyledi: "IFM'nin inşaat çalışmalarının önemli kısmı tamamlandı. Finansal kiralamaya henüz başlamadık ancak talep topluyoruz. Talepler bizim açımızdan iyi. İşin ticari tarafı olan AVM ve bir de ofislerle ilgili olmak üzere iki tarafı var. Ticari tarafta çok yoğun bir talep var. Kendi yönetim şirketimizi taşıdık.
Ziraat Bankası hazır, Merkez Bankası çok yaklaştı. Artık inşaat ve güvenlik anlamında bir sorun kalmadığına emin olup bazı testleri hızlıca yapıp operasyona geçme noktasına yaklaştık. İnşallah bu senenin ilk yarısında operasyonu başlatmış olmayı umuyoruz. Tedbirli konuşuyorum; şubat ayıyla ilgili bir planımız var, ona yetişmeye çalışıyoruz."
 

Güncelleme Tarihi: 26 Ocak 2023, 12:20

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109