İnşaatta asansör 32. kattan çakıldı: 10 ölü

Mecidiyeköy'de Torunlar İnşaat'a ait rezidans inşaatındaki asansör kazasında ilk belirlemelere göre 10 işçi hayatını kaybetti.

İnşaatta asansör 32. kattan çakıldı: 10 ölü
İnşaatta asansör 32. kattan çakıldı: 10 ölü

 Mecidiyeköy'de Torunlar İnşaat'a ait rezidans inşaatındaki asansör kazasında ilk belirlemelere göre 10 işçi hayatını kaybetti.


Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Mecidiyeköy'de yıkılan Ali Sami Yen Stadı'nın arazisine yapılan rezidans inşaatında işçileri taşıyan asansör 32. kattan zemine çakıldı. Olayda ilk belirlemelere göre  3 işçinin cansız bedenine ulaşıldı. İşçilerin cenazeleri Şişli Etfal Hastanesi morguna kaldırıldı. Olay yerinde ekiplerin kurtarma çalışmaları devam ediyor.

VALİ MUTLU'DAN AÇIKLAMA

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Şişli'deki bir inşaatta asansörün zemine çakılması sonucu en az 10 işçinin hayatını kaybettiğini açıklarken, olaydan yaralı olarak kurtulmanın ihtimal dahilinde olmadığını belirtti. Mutlu olay kapsamında iş güvenliği uzmanı başta olmak üzere 8 kişinin de gözaltına alındığını aktardı.

Mecidiyeköy'deki eski Ali Sami Yen Stadyumu'nun yerine yapılan rezidans inşaatında içinde işçilerin bulunduğu asansör zemine çakıldı. Olay yerinde incelemelerde bulunan Vali Mutlu, 7 işçinin cansız bedeninin dışarı çıkarıldığını belirtti. Asansörün boşluğa düştüğü yerde incelemelerde bulunduğunu ve bilgi aldığını vurgulayan Mutlu, "Görünen 3 tane daha işçimiz var. Dolayısıyla şuandaki sayımız maalesef 10 olarak gözüküyor. Ama bu sayının artıp atmayacağı hakkında net bir şey söyleyemiyorum. Çünkü asansörün boşluktan düşmesiyle birlikte asansör boşluğuna girmiş ve o alanda yapılan bir çalışma bitirilebilmiş değil. Asansör içerisinde hem hayatını kaybeden işçilerimiz var hem de yük var. Dolayısıyla yük ve işçilerin bir arada bulunduğu bir yerde itfaiye ekiplerimiz çalışmalarını sürdürüyor. Dolayısıyla net rakamı verme imkanımız yok" dedi.

 -"8 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI"-

 Toplam 10 kişinin olayda hayatını kaybettiğini belirten Mutlu, "Olay yerinde yaralı söz konusu değil. Çıkartılmış başka bir kayıp olursa hayatını yitirmiş olacak. Yaralı çıkmaz. Olay yerinden yaralı çıkmaz. Allah korusun çıkarttığımız her bir kişi hayatını kaybetmiş olarak çıkarılacaktır" dedi.

Olayla ilgili gözaltına alınan 8 kişi olduğunu belirten Mutlu, "İş yerinde, başta iş güvenliğinden sorumlu olan kişi olmak üzere şantiyede bu işin sorumlusu olarak değerlendirilen, 8 kişi gözaltında adili tahkikat hemen başlatıldı. Adli tahkikat süresi içerisinde, göz altı sayısı artabilir" diye konuştu.

Olayın kaza olarak kabul edilmesini düşünmediklerini söyleyen Mutlu, "Kaza olmaması lazım. Kaza diye bir şeyi kabul etmemiz lazım. Güvenlik tedbirlerini sonuna kadar almak ve bu şartlarda kayba hiçbir zaman fırsat vermememiz lazım. 32. Kattan bir asansörün boşluğa düşmüş olması içindeki işçi kardeşlerimiz ve yükle birlikte elbette ki tedbirler noktasında nelerin eksik olduğunu çok iyi sorgulamamız gerekiyor ki, bu sorgulama hakkıyla yapılacak" ifadelerini kullandı.

-"İTFAİYEYE İHBAR 19.45'TE GELMİŞ"-

Asansörde kaç kişinin olduğunun net bir şekilde belli olmadığını kaydeden Mutlu, iş yerinden kendisine bu konuda net bir bilgi verilmediğini kaydetti. Mutlu asansörde işçilerle birlikte alçıpanların olduğunu anlatarak, işçiler ile inşaat malzemesinin bir arada taşındığının net olduğunu söyledi. Olayın sorumlularının, kazanın sebebinin ve kusurların süratli bir şekilde adli ve idari makamlar tarafından duyurulacağının altını çizen Mutlu, valilik olarak da bu konun takipçisi olacaklarını belirtti.

Çalışma saatlerine uyulup uyulmadığını da iş yeri temsilcilerine sorduğunu kaydeden Mutlu, "Evrak üzerinden net bir bilgiye ulaşamamış olmakla birlikte, saat 19'da bu çalışmanın tamamlanmış olması gerekiyordu. Ama itfaiyemize gelen ihbarın vuku bulduğu saat 19.45 olarak gözüküyor. Dolayısıyla iş saatinin dışına taşmış bir çalışmanın da olduğunu ilk değerlendirmemde görülen hususlardan bir tanesi. Bütün bunların hepsi tek tek işlenecek değerlendirilecek. İşçilerin hakkı, hukuku, ailelerinin hakkı hukuku, kamu vicdanın hakkı hukuku mutlak surette kusuru ihmali olan kim varsa adli ve idari olarak mutlaka ortaya çıkarılacaktır" diye konuştu.

 -"DUYARLILIĞIMIZI DAHA ÜST SEVİYEYE ÇIKARTMAMIZ GEREKTİĞİNİ BİR KEZ DAHA BU OLAYDA GÖRDÜK"-

 İnşaat şirketinin bir açıklama yapmadığını belirten Mutlu, cenazeleri dışarı çıkarma çalışmalarının 1 saat daha devam edebileceğini vurguladı. Hayatını kaybeden işçilerin mekanın cennet olmasını dileyen Mutlu, "Bütün işçi, emekçi kardeşlerimize, bütün toplumumuza baş sağlığı dileklerimi iletiyorum. Bu tür acıların, kayıpların, acıların, iş kazalarının yaşanmaması için işçilerin güvenliği noktasında alınması gereken tedbirlerde duyarlılığımızı daha üst seviyeye çıkartmamız gerektiğini bir kez daha bu olayda gördük. Dolayısıyla bu tür olayların tekrarı yaşanmaması noktasında da iş güvenliği açısından hangi ilave tedbirlerin, kontrol mekanizmalarına ihtiyaç vardır bunlar da mutlaka gözden geçirilecektir. Esasen mevzuatta güvenlik tedbirleriyle ilgili bir eksiklik yoktur. Kurallar bellidir, nettir. Yeni kurallar koyacak değiliz. Ama bu kurallara uymayan varsa bunun hesabını soracağız" ifadelerini kullandı.

BELEDİYE BAŞKAN VEKİLİ SARIGÜL

Mecidiyeköy'de asansör kazasının meydana geldiği rezidans inşaatına gelerek bilgi alan Şişli Belediyesi  Başkan  Vekili Emir Sarıgül, olayla ilgili olarak basın mensuplarına bilgi verdi. Sarıgül şunları söyledi:

"Hayatını kaybeden kardeşlerimize Cenab-ı Allah'tan rahmet, ailelerine sabır diliyorum. Asansörün 22'nci kattan, kardeşlerimizi, emekçi kardeşlerimizi taşıyan asansör aşağıya düşmesi neticesinde olan bir hadise. Şu anda gerek belediyemiz olarak, belediyemiz sağlık ekipleri, büyükşehir  itfaiye, AKUT ve polis koordineli olarak çalışıyoruz. Şu anda cesetlerle yani vefat eden kardeşlerimizin tam olarak sayısını  belirlemek üzere yoğun bir şekilde içeride çalışmalar var. Biz de belediyemiz olarak herhangi bir aksaklık var mı yok mu onlarla ilgili geniş çaplı araştırmalarımıza devam ediyoruz.

Şu an ölen emekçi kardeşimizin sayısı iki ama bunun bir veya iki tane daha artabileceğini içerideki arkadaşlardan aldığımız bilgi neticesinde söyleyebiliriz.  Biz Şişli Belediyesi olarak bütün ekiplerimizle sabaha kadar çalışmaların başında olacağız. Bir iki saat sonra tüm neticeyi kamuoyuyla paylaşacağız. "

AYNI İNŞAATTA YANGIN ÇIKMIŞTI

Aynı inşaat alanında geçtiğimiz hafta sonu da patlama olmuş, ardından yangın çıkmıştı.

CENAZELER HASTANE MORGUNA GETİRİLDİ

Mecidiyeköy'de inşaat alanındaki asansörün 32. kattan zemine çakılmasının ardından, hayatını kaybeden işçiler ambulanslarla Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna getirildi.

Mecidiyeköy’de yıkılan Ali Sami Yen Stadı'nın arazisine yapılan inşaatın asansörünün 32. kattan zemine çakılmasının ardından başlatılan arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. İnşaat alanından çıkartılan bazı işçiler, ambulanslarla Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürüldü. Olay yerinden ayrılan 3 ambulansın hastanenin arka kısmındaki hastane morguna yaklaştırıldığı görüldü. Hayatını kaybeden işçilerin ambulanstan indirildiği sırada, önlem alan Çevik Kuvvet ekipleri basın mensuplarının görüntü almasına izin vermedi.

Güncelleme Tarihi: 07 Eylül 2014, 12:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER