Filyasyon Ekipleri Dünya’ya Örnek Bir Çalışma Gerçekleştiriyor.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul’da Filyasyon Ekipleri Dünya’ya Örnek Bir Çalışma Gerçekleştiriyor.

Filyasyon Ekipleri Dünya’ya Örnek Bir Çalışma Gerçekleştiriyor.
Filyasyon Ekipleri Dünya’ya Örnek Bir Çalışma Gerçekleştiriyor.
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya,  İstanbul’da Filyasyon Ekipleri Dünya’ya Örnek Bir Çalışma Gerçekleştiriyor.
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul’da büyük bir özveri ve gayretle görev yapan filyasyon ekiplerinin çalışmaları hakkında bilgi verdi. 

Damon, “Bu ekipler her gün dışarıdalar ve virüsün nasıl yayıldığını tespit etmek için ipuçlarını birleştirip bağlantılar kurmaya çalışıyor. Türkiye koronavirüse karşı mücadelesindeki büyük başarısını çok hızlı filyasyon yapmaya bağlıyor. Ülke çapında 6 bin ekip var. Sonuçların çıkması en fazla 24 saat sürüyor. Eğer sonucu pozitif çıkarsa bu durumda ekip için yeni bir filyasyon takibi süreci başlayacak demektir.” ifadelerini kullandı. 

Damon, “Kişiler cihaz üzerinde sisteme kaydediyorlar. Bu aplikasyon sayesinde karantinaya alınması gerekenleri ve diğer kişileri takip edebiliyorlar. Burada pozitif birisiyle teması olan kişi 14 gün boyunca karantinada kalmak zorunda. Eğer bu kişiler karantinadan çıkarsa çok katı sonuçları olabiliyor, para cezası ve hatta hapis cezası bile alabilirler.” diyerek filyasyon ekiplerinin pozitif hastaları takip ettiği mobil uygulama hakkında bilgi verdi. Operasyon merkezinin çalışmalarını da aktaran Damon, filyasyon ekiplerinin süreci en başından itibaren takip ettiklerini anlattı.

Vali Yerlikaya: “Tüm Sağlık Çalışanlarımızı ve Yöneticilerimizi Yürekten Alkışlıyoruz”

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, “İstanbul’da filyasyon ekiplerimiz büyük bir özveri ve gayretle; Dünya’ya örnek bir çalışma gerçekleştiriyor. İnsanlığa sunduğunuz güzellikler için teşekkürler... Tüm sağlık çalışanlarımızı ve yöneticilerimizi yürekten alkışlıyoruz.” ifadeleriyle paylaştı.

FİLYASYON NEDİR? 
Filyasyon kelimesi tıpta hastalığın kaynağını bulmak anlamına gelmektedir. Özellikle bulaşıcı hastalıklarda yapılan hastalığın ilk ortaya çıkış nedenini bulmak için yapılan çalışma anlamına gelmektedir.

Filyasyon, herhangi bir bulaşıcı hastalığın hangi sebeplerden ötürü kaynaklandığının tespit edilmesi işlemine verilen isimdir. Başka bir deyişle kaynak arama çalışmasıdır. Bu çalışmalar neticesinde tehlikenin hala devam edip etmediği ve başka insanların risk altında olup olmadığı gibi önemli bilgiler elde edilebilmektedir. Filyasyon çalışmaları bulaşıcı hastalıklar mücadele etmede çok önemlidir.

Bulaşıcı hastalıklarla mücadele kapsamında vakaların bildiriminden sonra hastalık etkenini, kaynağını, bulaşma yolunu saptamak ve korunma ve kontrol önlemlerini almak amacıyla yapılan saha incelemesidir.

Bu inceleme sırasında vaka ile teması olanlar da koruma ve kontrol önlemlerine dahil edilir.
Vaka görüldüğünde filyasyon çalışması gerektiriyorsa hastalık geriye doğru taranır. Filyasyon çalışması kapsamında, vakanın kaynağını bulmak ve belirlemek için çalışmalar yapılır. Hasta ve hastayla teması olanlar da dahil koruma altına alınması önlemleri uygulanır.

FİLYASYON EKİBİ KİMLERDEN OLUŞUYOR 
Bir salgında saha incelemesine başlamadan önce ilk yapılması gereken bu incelemede kimlere ihtiyaç olduğunun saptanmasıdır. Buna salgının niteliğine göre karar verilir.

Bu amaçla oluşturulacak ekibin içinde:

- Bulaşıcı hastalıklar şubesi çalışanları

- Toplum sağlığı merkezi çalışanları

- Çevre sağlığı teknisyeni

- Varsa halk sağlığı uzmanı

- Klinisyen

- Veteriner hekim

- Laboratuvar çalışanı

- Varsa ya da ulaşılabiliyorsa konuyla ilişkili diğer teknik uzmanlar yer alabilir.

FİLYASYON TÜRKİYE'DE NASIL UYGULANIYOR 
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca filyasyon çalışması ile ilgili şunları söylemişti: “Vaka artış hızının erkenden düşüşe geçmesini biz bu filyasyonla sağladık. İlk vakadan itibaren tespit ettiğimiz her vakada biz filyasyon yönetimini uyguladık. Pozitif tanı konan hastaların her birinin son üç gün içinde temas ettiği bütün kişilere ulaşıp, onları taramaya çalıştık. Bunun ne denli dikkat, titizlik gerektiren bir süreç olduğunu dışarıdan anlamak zordur. Türkiye’de ölüm artış hızındaki yavaşlama 5. haftada gerçekleşti. Türkiye ölüm artış hızındaki yavaşlamayı en erken yakalayan ülke.

HER VAKAYA 4.5 TEMASLI

Her doğrulanmış vakaya ortalama 4.5 temaslı kişi düşüyor. Bunların yaklaşık yüzde 96’sına ulaşarak takiplerini yaptık. Toplamda takipleri yapılan 251 bin 28 kişi oldu. Filyasyon ekipleri biri doktor, biri sağlık memuru, biri yardımcı personel olmak üzere ortalama 3 kişiden oluşan ekipler. Ekipler, her yeni koronavirüs vakasının tespitinde vakanın hikâyesi alınır alınmaz harekete geçip hastanın temas halinde olduğu listelenmiş kişileri 48-49 saat zaman zarfında tarıyorlar. Ekipler sahada mobil cihazlarla hareket ediyorlar, merkez birimlerimiz onların sahadaki çalışmasını takip ediyorlar.

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER