Cansuyu Altın Boynuz’a hayat verdi

Kağıthane’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı tören ile İstanbul Boğazı’nın suyu bundan böyle Haliç`e can verecek

Cansuyu Altın Boynuz’a hayat verdi
Sadabat Mesire Alanı’nda düzenlenen törene Başbakan Erdoğan’ın yanı sıra Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bazı milletvekilleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Törende konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Haliç’in bir zamanlar bataklığı andırdığını belirtti. Haliç bölgesinde bundan sonra fotoğraf kadrajlarında yer alacak bir projeyi hayata geçirdiklerini anlatan Topbaş, “Dolapdere, Baruthane Deresi, Cendere ve Haliç’i besleyen derelerin kuruması üzerine Haliç’teki yaşam, atıklarla birlikte yok edildi. O dönemden bu yana ciddi bir çalışma başlatıldı. İstanbul Boğazı’nın suyunu tünellerle Haliç’e kavuşturduk. 260 bin metreküp deniz suyu Haliç’e aktığı sürece Haliç’in suyu yılda üç kez değişmiş olacak.” diye konuştu.

Proje sayesinde Kâğıthane Deresi’nin Haliç`e doğru uzandığı ve modern anlamda Osmanlı peyzaj mimarisinin ilk örneklerinden sayılan Sadabat, tarihi güzelliğine yeniden kavuşuyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde başlatılan Haliç Çevre Koruma Projesi`nin, 3 buçuk yıl önce startı verilen ‘İstanbul Boğazı`ndan Haliç`e su verme’ aşaması da tamamlanarak hizmete sunuldu. Tamamlanan bu proje ile Kâğıthane Deresi`ne günde 260 bin metre küp boğazın temiz suları pompalanarak Haliç’te temiz su sirkülasyonu sağlanacak. Boğaz suyu, Haliç’teki çözünmüş oksijen miktarını artırarak biyolojik çeşitliliğin artmasını sağlayacak, bir zamanlar kötü kokusuyla yanına yaklaşılamayan bu bölge, bugün birçok balık türünün yaşadığı, kültürel ve spor etkinliklerinin yapıldığı bir alan halini almış olacak.

İstanbul için önemi büyük olan bu törenden twitter hesabında da bahseden Vali Mutlu, “Sayın Başbakanımızın katılımlarıyla Boğaz`ın pırıltılı suları, 5 km kapalı, 9 km açık kanaldan Haliç`e ulaştırıldı.” ve “Cansuyu Altın Boynuz`a yeniden hayat versin.” tweetleriyle projenin önemine atıfta bulundu.

Güncelleme Tarihi: 22 Ekim 2012, 01:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER