Asrın Projesi Marmaray açılıyor

İstanbul’ un Anadolu yakası ile Avrupa yakasını Marmara denizinin altından bağlayacak olan toplam uzunluğu 76.3 km olan asrın projesinin açılmasına sayılı günler kaldı.

Asrın Projesi Marmaray açılıyor
Asrın Projesi Marmaray açılıyor

İstanbul’ un Anadolu yakası ile Avrupa yakasını Marmara denizinin altından bağlayacak olan toplam uzunluğu 76.3 km olan asrın projesinin açılmasına sayılı günler kaldı.

Asrın Projesi Marmaray 29 Ekim 2013 saat: 15.00′de açılıyor

İstanbul'un iki yakasını denizin altından birleştirecek 153 yıllık hayal, Marmaray, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 90. yılının kutlanacağı 29 Ekim Salı günü açılıyor.

Sultan Abdülmecid'in 1860'ta ortaya attığı ve ancak 2004 yılında inşasına başlanabilen "Asrın Projesi" Marmaray'ın Üsküdar girişinde düzenlenecek açılış törenine, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan ile bazı yabancı devlet adamlarının katılımı bekleniyor.

İstanbul Boğazı'ndan geçmesi öngörülen ilk demiryolu tüneli, 1860'da, Sultan Abdülmecid döneminde taslak halinde hazırlandı. Şekilde, sütunlar üzerinde duran ve denizde yüzer tip bir tünel ve önerilen enkesitler gösterildi.

Tünelin, denizin altından geçirilmesi planlandı ancak eski tekniklerle tünelin deniz dibinin üzerinde veya altında inşa edilmeyeceği anlaşıldı. Bunun üzerine tünelin, deniz dibinden inşa edilen sütunların üzerine yerleştirilmesi planlandı.

Bu tür fikirler ve düşünceler, izleyen 20-30 yıllık dönem içerisinde daha ileri düzeyde değerlendirildi ve 1902'de benzer bir tasarım geliştirildi. Bu tasarımda da İstanbul Boğazı'nın altından geçen ve deniz dibi üzerine yerleştirilen bir demiryolu tüneli öngörüldü.

O zamandan bu yana çok farklı fikir ve düşünceler denendi, yeni teknolojiler, tasarıma daha çok özgürlük kazandırdı.

Marmaray Projesi çerçevesinde, İstanbul Boğazı'nın geçilmesinde kullanılacak olan teknik (batırma tüp tünel tekniği) 19. yüzyılın sonlarından itibaren geliştirildi.

İstanbul'da doğu ile batı arasında uzanan ve İstanbul Boğazı'nın altından geçen bir demiryolu toplu ulaşım bağlantısının inşa edilmesine yönelik istek, 1980'li yılların başlarında giderek arttı ve bunun sonucunda 1987'de ilk geniş kapsamlı fizibilite etüdü gerçekleştirildi ve raporlandı. Çalışma sonucunda, bu tür bir bağlantının teknik olarak uygulanabilir ve maliyet açısından verimli olduğu belirlendi. Bugünkü güzergah, bir dizi güzergah arasından en iyisi olarak seçildi.

Türkiye ve Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) arasında 1999'da finansman anlaşması imzalandı. Bu kredi anlaşması, projenin İstanbul Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi (Marmaray) bölümü için öngörülen finansmanın temelini oluşturdu.

Boğaz tüp geçişi ve yaklaşım tünelleri ile 4 istasyon inşaatını kapsayan Marmaray'ın inşaatı, 2004 yılının Ağustos ayında başladı. Projenin 2009 yılının Nisan ayında faaliyete sokulması planlandıysa da Yenikapı-Sirkeci arasındaki arkeolojik çalışmaların uzaması nedeniyle bitiş sürecinde sarkma yaşandı.

Çalışmalar son hız devam ediyor

Asya ile Avrupa'yı denizin altından birleştirecek 1,5 asırlık hayal, Cumhuriyet'in kuruluşunun 90. yılının kutlanacağı 29 Ekim Salı günü saat 15.00'te gerçek olacak.

Dünyanın en önemli projeleri arasında gösterilen Marmaray'ın açılışına günler kala, istasyonlarda son hazırlıklar yapılıyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bazı yabancı konukların da katılımının beklendiği tarihi açılış töreni, Üsküdar'da yapılacak.

Binlerce kişinin emeği var

İstanbul Boğazı'nın altından geçecek demiryolu tüneli, Gebze-Söğütlüçeşme ile Halkalı-Kazlıçeşme arasındaki banliyö hatlarıyla birleşecek. Banliyö hatlarının iyileştirilme çalışmaları hala sürüyor. 29 Ekim'deki törenle projenin boğazın altından geçen bölümü açılacak.

Marmaray, Kazlıçeşme'den sonra Yedikule'de yeraltına girecek; yeni yeraltı istasyonları olan Yenikapı ve Sirkeci boyunca ilerleyecek, İstanbul Boğazı'nın altından geçip diğer bir yeni yer altı istasyonu olan Üsküdar'dan ilerleyerek, Ayrılıkçeşme'de tekrar yüzeye çıkacak ve Söğütlüçeşme'ye ulaşacak. Bu kesimin uzunluğu yaklaşık 13,5 kilometre olacak.

Bugüne kadar binlerce kişinin görev aldığı Marmaray'da bu yılın mayıs ayı sonunda ekipmanların testi yapılırken, ağustos ayında ise sistemde çalışacak araçların test sürüşü gerçekleştirildi.

Yolculuk süreleri

Her iki yakadaki banliyö hatlarının devreye alınmasıyla Gebze ve Halkalı arası 105, Bostancı ve Bakırköy arası 37, Söğütlüçeşme ve Yenikapı arası 12, Üsküdar ve Sirkeci arası 4 dakika olacak.

Gebze-Halkalı banliyö hattının da hizmete girmesiyle Gebze-Halkalı arasında 2-10 dakikada bir sefer yapılacak ve bir yönde saatte 75 bin yolcu taşıma kapasitesi sağlanacak.

Boğaz köprülerinin trafik yükü hafifleyecek.

Tüm sistemin hizmete açılacağı yıl, zamandan elde edilecek toplam tasarrufun ise yaklaşık 13 milyon saat olacağı hesaplandı.

Kent ulaşımı içinde raylı sistemlerin payını artıracak ve İstanbul'un trafik sorununu önemli ölçüde azaltacak Marmaray, İstanbul-Ankara Yüksek Hızlı Tren Hattı'nın yanı sıra İstanbul Metrosu'na da bağlanacak.

Bilet fiyatları

Marmaray'da uygulanacak bilet fiyatları, şehir içi ulaşım fiyatları düzeyinde, 1,95 lira civarında olacak. İstanbulkart, Marmaray'da da geçecek.

Bu arada, Marmaray, istasyonlarındaki sanatsal yapılarıyla da dikkati çekecek.

Sirkeci İstasyonu'nun güney girişinde yer alan yürüyen merdivenler, 61 metre uzunluğu ile Türkiye'nin en uzun yürüyen merdiveni olma özelliği taşıyor.

MARMARAY'A ENTEGRASYONU SAĞLAYACAK
YENİ İETT HATLARI OLUŞTURULDU

 

İETT MARMARAY Kadıköy Ayrılık Çeşmesi - Zeytinburnu Kazlıçeşme arasının işletmeye açılması ile vatandaşların şehrin çeşitli toplu ulaşım araçlarına entegrasyonunu sağlamak için yeni otobüs hatları oluşturdu.

29 Ekim'de açılışı yapılacak olan Marmaray’ın Ayrılık Çeşmesi, Üsküdar, Sirkeci, Yenikapı, Kazlıçeşme istasyonlarına gelecek yolcuların transferleri için oluşturulan hatlar Marmara’yla birlikte hizmet vermeye başlayacak. Avrupa Yakası'nda son durak olan Zeytinburnu Kazlıçeşme istasyonundan gelen ve giden yolcuların transferleri için aşağıdaki hatlar oluşturuldu.

KAZLIÇEŞME;

Marmara’yı kullanarak Anadolu Yakası'ndan gelip, Avrupa Yakasındaki son durak olan Kazlıçeşme durağında inecek yolcular diğer toplu ulaşım araçlarına entegre olabilmek için yeni oluşturulan duraktan İETT otobüsleriyle metro ve metrobüs duraklarına ulaşabilecekler.

İETT ZEYTİNBURNU METRO – KAZLIÇEŞME HATTI

Bu otobüs hattı ile yolcular, Marmaraydan inen yolcu Zeytinburnu-Bağcılar tramvay istasyonuna ve Zeytinburnu Metrobüs İstasyonu'na ulaşabilecek.

İETT TOPKAPI CEVİZLİBAĞ – KAZLIÇEŞME HATTI

Kazlıçeşme Marmara’dan inen yolcular Cevizlibağ Metro, Metrobüs, Topkapı- Sultançiftliği Tramvay hattı ve Topkapı istikametine bu hat ile gidebilecekler.

İETT YENİBOSNA - KAZLIÇEŞME HATTI

Bu hattı ise; Bakırköy Sahil Yolu, Ataköy, Şirinevler, Yenibosna Transfer Merkezi'ne bağlanacaklar yolcular kullanabilecek.

Ayrıca Halkalı yönünden gelen ve eski banliyö hattı güzergahını kullanan ve Marmaray Kazlıçeşme İstasyonu ile Yenikapı aktarma merkezine ulaşacak yolcular için ise HALKALI-

KAZLIÇEŞME-YENİKAPI-SİRKECİ HATTI
, oluşturuldu. Yine bu kapsamda Kazlıçeşme Marmaray İstasyonu'nun sahil tarafında yeni otobüs, yolcu bekleme peronları yapıldı.

YENİKAPI;

Marmaray’dan Yenikapı istasyonu’nda inen yolcular için Aksaray-Havalimanı ve Aksaray- Kirazlı Metrosuna aktarma imkanı sağlayacak Yenikapı-Aksaray ring seferleri oluşturuldu.

Ayrıca Yenikapı'dan geçen mevcut 19 hat 140 araç ile Taksim, Beyazıt, Eyüp gibi önemli merkezlerle entegre olunacak.

SİRKECİ;

Eminönü'ndeki mevcut 58 hat 406 araç ile Taksim, Karaköy, Beşiktaş gibi önemli merkezlerle entegre olunacak.

KADIKÖY AYRILIK ÇEŞMESİ;


Ayrılık Çeşmesi İstasyonu Marmaray ve Kadıköy-Kartal metro hattının entegre olduğu istasyon. Yolcular bu istasyondan Kadıköy ya da Kartal yönüne metroyu kullanarak ulaşabilecekler. Ayrıca mevcut 51 hat 516 araç ile entegre olunacak.

ÜSKÜDAR MEYDAN;

Üsküdar'da bulunan mevcut 47 hat 314 araç ile entegre olunacak.

Güncelleme Tarihi: 26 Ekim 2013, 22:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER