1969 YILINDA MUHTAR SEÇİLDİ HALA MUHTAR

Sabahattin Çetin Turan 1937 yılında Yakacık’ta doğdu Yakacık’ta büyüdü ve hala Yakacık’ta yaşıyor. Ünlü bir sporcu buz tutan suda yüzüyor, kar banyosu yapıyor.

1969 YILINDA MUHTAR SEÇİLDİ HALA MUHTAR
1969 YILINDA MUHTAR SEÇİLDİ HALA MUHTAR

Sabahattin Çetin Turan 1937 yılında Yakacık’ta doğdu Yakacık’ta büyüdü ve hala Yakacık’ta yaşıyor. Ünlü bir sporcu buz tutan suda yüzüyor, kar banyosu yapıyor.

76 yaşındaki Yakacık delikanlısı Sabahattin Çetin Turan, Boks,Güreş,Atletizm,Futbol ve Yüzme sporları yaptı. Gençlik yıllarında ayakkabı tabirciliği yaptı. Yakacık’ın ünlü demir yumruklu kabadayısı Selahattin Turan’ın küçük kardeşi. 1969 yılında yapılan Muhtarlık seçimini kazandı. Yani 43 yıldan beri Yakacık Çarşı Mahallesinin muhtarlığını başarı ile devam ettiriyor. İlgili yıllarda Yakacık sadece bir muhtarlıktı. Yakacık 1966 yılında Belde Belediyesi oldu ve 1980 İhtilalı sonrasında tarihe karıştı.

YAKACIK’I ANLATTI

Yakacık’ın efsane sporcusu ve 43 yıllık muhtarı Sabahattin Çetin Turan, söze bir zamanların sayfiye ve piknik semti Yakacık’ı anlatarak başladı. Yakacık’ın eski özelliklerini, güzelliklerini ve değerlerini kaybettiğini belirterek, “ Yakacık’ta herkesin bağ, bahçesi, büyükbaş hayvanı,koyun ve keçi ağılları vardı. Yakacık’ın havası, suyu ve kağıt kebabı çok meşhurdu. Rum, Ermeni ve Musevi vatandaşlarımız yaz mevsimlerinde Yakacık’a sayfiyeye gelirler ve 3-4 ay otururlardı. Birlikte huzur ve güven içinde yaşardık sağlam dostluklar kurardık yazlıkçı konuklarımızla. Üzerlerine toz bile kondurmazdık karşılıklı saygı ve sevgiye dayalı dostluklar kurulurdu. Yakacık bu özelliklerini ve güzelliklerini ilerleyen yıllarda tamamen kaybetti. Ne bağ, ne bahçe, ne suyumuz kaldı. Kala kala bol oksijenli havamız kaldı. Yakacık süratle betonlaştı, nüfusu arttı ve bugünlere geldi. 43 yıldan beri muhtarlığını yaptığım Çarşı Mahallesinin nüfusu yaklaşık 25 bin. Yakacık fakir bir semtti zamanla gecekondular ve binalar çoğaldı. Böyle olunca da Yakacık’ın bazı özellikleri kayboldu.

HUZUR VE GÜVEN İÇİNDE YAŞADIK

Eskiden kapı, bacamızı açık bırakır ak yatar ve gece misafirliklerine giderdik. Hırsızlık vakaları olmazdı gözümüz arkada kalmıyordu. Şimdi bilhassa hırsızlık olayları Yakacık’ta fazlalaştı halkımız tedirgin olmaya başladı. Her gün spor amaçlı yaptığım yürüyüşlerde, özellikle çam ormanları adeta çöplük alanına dönüştü. Piknikçiler Yakacık’ın çam ormanlarını maalesef kirletiyorlar. İçi, meşrubat şişeleri ve poşetler çevre kirliliği oluşturmakta. Defalarca ilgililere resmi yazı yazarak bildirdim. Ankara’ya kadar konuyu ilettim. Bence ormanlık alanları PİKNİK yapılışına kapatılmalı yani yasak getirilmeli.

TARİHİ HAMAM MUTLAKA KURTARILMALI

Bu arada önemli bir konuya dikkat çekmek istiyorum Yakacık’ın tarihi hamamı maalesef içler acısı bir konumda. Tarihi hamam mutlaka ve mutlaka onarılmalı ve yeniden hizmete açılmalı. Evinde banyosu olmayan onlarca insan var.Yakacık’ın şifalı suları ile banyo yapıldığında bazı hastalıklara iyi geldi bilinmektedir. Doğrudur tarihi Yakacık hamamının satılmış olduğunu duydum üzüldük hamam olarak faaliyet gösterse tabii ki daha iyi olur. Ayrıca çok önemli bir konuya da özellikle Kartal belediyesinin dikkatini çekmek istiyorum. Görev alanım içinde bulunan Hacı Mustafa efendi Türbesi bakımsız ve kaderine terk edilmiş bir konumda. Daha öncede ilgilileri bu konuda uyarmıştım. Türbe bünyesinde bulunan mezarları kazdılar ve tahrip ettiler. Hazine arıyorlarmış Hacı Mustafa Efendi Halveti bünyesinde bir çeşme var ne var ki suyu akmıyor. Abdest almak gerektiği zaman buraya gelen insanlar bu zorluk karşısında sıkıntı yaşıyorlar. Burada diğer bir önemli konuda erkek ve bayan wç olmaması. Bu eksikliklerin giderilmesi gerekiyor.” Şeklindeki serzenişini daha önce olduğu gibi bir kere daha kartal belediyesi ilgililerine iletelim.

TEKLİFİ KABUL ETMEDİM

Çarşı Mahallesi Muhtarı Sabahattin Çetin Turan, 43 yıldan beri, aralıksız devam ettirdiği muhtarlığının ve başarının sırrına şöyle açıklık getirdi: “ 1972 YILINDA Aydos eteklerinde Kadastro geçti bende bilirkişi idim birlikte Bilirkişi görevi yaptığım ağabeylerimizden Merhum Rafet Aykut ve Azmi Kurfal bana “Sen fakir bir gençsin buradan sana 10-15 dönüm arazi verelim” dediler. Bende buna hakkımın olmadığını söyledim ve bu tekliflerine kabul etmedim. Konuyu uzatmayayım BEN ORDAN 10 DÖNÜM YER ALMIŞ OLSAYDIM BUGÜN Yakacık ‘ta zenginler safına girerdim. Ben haramdan korktuğum için bu konuda yapılan teklifi geri çevirdim. Muhtarlığımda bana fakir fukara gelir ben onlara verdiğim belgelerden kanuni hakkım olmasına rağmen ücret almam. Benim tatil günümde yoktur gecenin bir saatinde gelirler ve muhtarlığımı açarım o vatandaşın işini canı gönülden seve seve yaparım. Yakacık Belediyesi 1966 yılında kuruldu. Ve 1980 yılında kapatıldı. Yakacık’ta Soğanlık gibi Kartal belediyesine bağlandı. Ben şahsen Kartal Belediyesi’nden memnunun. Başkan muhtarları her ay topluyor ve mahallelerin sorunlarını dinliyor.Yakacık müstakil belediye iken ben tek muhtardım vatandaşların belediye ile olan problemlerini belediye başkanlarına iletirdim.Başkanlarda beni seviyordu. Zaten haksız bir işe ben hiçbir zaman ön ayak olmadım, olmamda.

GÖREVDEN ALINMAYAN TEK MUHTARIM BEN

1980 İhtilalinde askeri yönetim tarafından görevden alınmayan TEK Muhtarım ben ozan burada İstihbarat yapan bir Üsteğmenden duydum. “Senin hakkında istihbarat yaptık” dedi ve ilgili istihbarat raporu Nedim Paşa’ya sunuluyor. Paşada “Halka bu kadar faydalı insani biz neden görevden alalım? O muhtarı görevden almayacaksın” diyor. Ogün bugündür görevimin başındayım ve önümüzdeki seçimlerde yine muhtar adayı olacağım” hatırlatması yapıyor…

Renkli kişiliği ile tanınan Turan, özellikle kış aylarında ve Karda denize girmekle ve Kar Banyosu yapmakla tanınıyor..

Güncelleme Tarihi: 03 Haziran 2015, 15:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER