Zorunlu trafik sigortasına ‘havuz modeli’ getiriliyor

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek açıkladı: Zorunlu trafik sigortasında riski yüksek araçlar için havuz oluşturulacak.

Zorunlu trafik sigortasına ‘havuz modeli’ getiriliyor
 Zorunlu trafik sigortasına ‘havuz modeli’ getiriliyor

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek açıkladı: Zorunlu trafik sigortasında riski yüksek araçlar için havuz oluşturulacak. Bu araçların hasar ödemeleri söz konusu havuzdan karşılanacak
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bazı sigorta şirketlerinin tavan fiyat uygulaması sonrasında özellikle hasar riski yüksek araç grupları için poliçe düzenlemekten kaçındıklarını tespit ettiklerini belirterek, “Bu sorunun çözümü amacıyla ‘Riskli Sigortalılar Havuzu’ oluşturacağız” dedi.
 
Bakan Şimşek, 12 Nisan'dan itibaren araç grubu, basamak ve il grupları bazında zorunlu trafik sigortalarına ilişkin azami primlerin belirlendiğini ve uygulamayla trafik sigortası primlerinin makul seviyelere çekildiğini söyledi. Hazine Müsteşarlığı’na gelen şikâyetlerden, bazı sigorta şirketlerinin azami prim uygulaması sonrasında özellikle hasar frekansı yüksek basamak veya araç grupları için poliçe düzenlemekten kaçındıklarını tespit ettiklerini aktaran Şimşek, sorunun çözümü amacıyla çalışma başlattıklarını, bu kapsamda "Riskli Sigortalılar Havuzu" oluşturacaklarını açıkladı.
Şimşek, Riskli Sigortalılar Havuzu sistemini şöyle anlattı:

"Bu modelde şirketler, kapsamdaki sigorta grupları için yani 1. ve 2. basamak dediğimiz kötü sürücüler veya taksi, minibüs, otobüs gibi sürekli trafikte olan araçlara yönelik kesilen poliçelerden aldıkları primleri merkezi bir havuzda toplayacak. Hasar ödemeleri de bu havuzdan karşılanacak, ancak hasar sürecini her şirket kendisi yürütecek. Şirketler havuz modelinde prime ve hasar tutarına belli kurallar dahilinde iştirak edecek. Bu iştirakte şirketlerin son 3 yıldaki pazar payları yüzde 50 oranında dikkate alınacak, kalan yüzde 50 ise şirketler arasında eşit dağıtılacak. Ayrıca, şirketler devrettikleri primden belli bir payı, giderler için komisyon olarak alacak. Biz modelde bu oranı yüzde 5 olarak belirledik." 

‘Riskliler için hasar tutarı bölüştürülecek’
Söz konusu modelin tavan fiyat uygulamasının bir alt kümesi olduğuna işaret eden Şimşek, tavan fiyat uygulamasında her şirketin primi aldığını ve hasarı kendisinin ödediğini anımsattı. Bakan Şimşek, havuz sisteminde ise riskli olarak adlandırılan sigorta gruplarının prim ve hasar tutarlarının şirketler arasında merkezileştirilerek bölüştürüldüğünü söyleyerek, "Yeni modelde Hazine, şirketlere 'Havuz kapsamındaki araç ve basamaklar için kesilecek poliçelerin primlerini merkezi bir havuzda toplayacaksınız, hasarı da bu havuzda birikecek fondan ödeyeceksiniz' diyor, prim ve hasar paylaşımı için de bazı kurallar getiriyor” dedi.
 
‘Türkiye Motorlu Taşıt Bürosu’ yönetecek
Şimşek, havuzu Türkiye Motorlu Taşıt Bürosu'nun yöneteceğini, büronun işlemlerinin de Hazine Müsteşarlığı’nca takip edilerek denetleneceğini açıkladı. Havuz kapsamındaki prim ve hasar paylaşımı hesaplamalarının ruhsat sahibi tüm şirketleri kapsayacak şekilde, tavan fiyat uygulamasının başlangıç tarihi olan 12 Nisan'dan itibaren gerçekleştirileceğini belirten Şimşek, "Bu modelle, riskli gruplar için poliçe düzenleyememekten şikayet eden acentelerin de işleyişinin normale dönmesi bekliyoruz. Azami fiyat ve havuz modeli kapsamındaki düzenlemeleri ihlal eden sigorta şirketlerine gerekli yaptırımları uygulayacağız” diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER