Türkiye-ABD ilişkileri geri dönülmesi zor yaralar alabilir

Türkiye-ABD ilişkileri geri dönülmesi zor yaralar alabilir

Türkiye-ABD ilişkileri geri dönülmesi zor yaralar alabilir
Türkiye-ABD ilişkileri geri dönülmesi zor yaralar alabilir

Ermeni örgütleri 1915 olaylarına ilişkin iddialar içeren tasarının Temsilciler Meclisinde bugün/yarın oylanması için kampanya başlattılar. ATAA’nın gelecek dönem başkanı Ergün Kırlıkovalı ile Turkish Journal için konuştuk...


Kongre sözcüsü Pelosi’nin giderayak sözde Ermeni soykırımı tasarısını oylatacağı haberleri doğru mu?

Bugün veya yarın (yani 17 veya 18 Aralık 2010 tarihlerinde) sözde Ermeni soykırımı hakkındaki H.Res. 252 sayılı tasarının Amerikan Kongresi’nde oylamaya açılabileceği istihbaratına maalesef bizler de ulaşmış bulunmaktayız.

Zamanlama için neler diyeceksiniz?

111inci Kongre’nin bitişine sayılı saatler kala, Türkiye-ABD ilişkilerini tepetaklak edebilecek böylesine düşmanca bir tasarının bir baskın gibi gündeme sokulması oldukça düşündürücüdür.
Özellikle Demokratların 2 Kasım 2010 seçimlerinde aldığı yenilgiden sonra koltuğunu kaybeden Kongre sözcüsü Nancy Pelosi’nin, ikinci bir yenilgiyi göze alamayacağını düşünen bizler, böyle bir zamanlama karşısında şaşkınlığımızı gizleyememekteyiz. Böylesine cüretkar bir davranış, eğer bıkkınlığa, ümitsizliğe veya Pelosi açısından ucuz bir gösteriye dayanmıyorsa, perde arkasında bazı ön hazırlıklar yapıldığı ihtimalini de düşündürtmektedir.

Ucuz gösteri derken neyi kastediyorsunuz?

Nancy Pelosi’nin HR 252’yi geçmeyeceğini bile bile oylamaya sunması, olsa olsa daha sonra Ermeni seçmenlerine “Bakın, denedim, olmadı. Ben sözümde durdum. Tasarıyı oylama aşamasına kadar getirdim.” diyebilmek içindir.

Bu hamlede başka etkenler de rol oynamış olabilir mi?

Olabilir tabii. Bu zamanlamanın nedenleri arasına Kaliforniya’daki 9uncu bölgesel Federal mahkemenin, sözde Ermeni soykırımı hakkındaki 2009 Ağustos kararlarını, ortada hiçbir yeni bilgi, karar, veya politika değişikliği yokken, aniden tersyüz etmelerini ekleyebilirsiniz. Ermeni lobisinde bu karar değişikliği nedeniyle oluşan momentum rol oynamış olabilir.
Sonra İsrail ile Türkiye arasında “kanlı yardım gemisi baskını” olayından sonra yaşanan gerginliği de unutmamak lazım. Buna bir de ABD Yahudi lobisinin Türkiye-İran ilişkileri hakkında ileri sürdükleri endişeleri de katınca, acaba Ermeni lobisi H.Res 252’nin geçmesi için yeterli oyu nihayet bulduğunu sanıyor da o yüzden mi Pelosi’yi kariyeri için böylesine riskli bir adıma zorluyor sorusu akıllara gelmektedir doğrusu.

HR 252 geçerse etkisi sizce ne olur?

H.Res 252 zamanlaması ardındaki gerçekler ne olursa olsun, eğer bu tasarı geçerse sonuçlarının ciddi olacağı konusunda şüphe yoktur. H.Res 252’ in zararlarını burada saymaya kalksak bu röportaji bitiremeyiz. Özetlemek gerekirse, korkarız ki, Türkiye-ABD ilişkileri geri dönülmesi zor yaralar alabilir. İliskiler süratle soğuyabilir ve yıllarca soğuk kalabilir. Bunları düşünmek bile istemem.

Her yıl karşımıza çıkan HR 252 nasıl bir anlayışın ifadesidir?

H.Res 252, 1915 olaylarını anti-Türk ve anti-Müslüman bir gözlükle gören bir tasarıdır. Tarihi gerçekleri saptıran, abartan ve karartan, Ermeni savaş ve nefret suçlarını yok sayan ve bunların sonucunda verilen çok sayıda Müslüman (çoğu Turk) kayıpları hiç ama hiç önemsemeyen, göz önünde bile bulundurmayan, yalan ve sahteciliğe dayalı bir tarih anlayışı üzerine inşa edilmiş, inanılmaz derecede ırkçı bir yaklaşımı sergilemektedir.

Peki, bu anlaşmazlık nasıl çözülür?

Tarihi anlaşmazlıkların çözümü, tüm arşivlerin (ama özellikle Ermeni devlet, kilise ve örgütlerinin elinde olanların) açılması, buralarda bilimsel araştırmaların baskısız ve önyargısız bir şekilde yapılabilmesi ve sonuçların uygar diyaloglar ve özgür tartışmalarla taçlandırılması ile mümkün olabilir; gelecek seçimi düşünen politikacıların oy ve bağış baskısı altında vereceği ayaküstü oylarla değil. Hele hele Türk görüşlerini sansür ederek hiç değil, Türk arşivlerini ve delillerini karartarak hiç değil.

Türk Amerikan Toplumu tasarıyı durdurmak için gerekli refleksi gösterebilecek mi?

Çok yerinde bir soru, cünkü zaman, H.Res. 252 zamanlamasını veya ardındaki tarihi uzun uzadıya tartışmak zamanı değildir. Zaman, bu tasarıyı durdurmak, eğer bu mümkün olmuyorsa da, oylamada geçmesini önlemek zamanıdır. Bu konuda tüm okurların acil yardımına ihtiyacımız var.

Örneğin?

Herkes sadece kendi Kongre temsilcisini telefonla arayabilir ve kendisine H.Res. 252’ye HAYIR oyu vermesini isteyebilir. Bu iş sadece iki dakikalarını alır. Daha sonra aynı Kongre temsilcisinin sitesine girerek kendisine bir de ileti atabilir. En sonra da eş, dost, hısım, akraba, arkadaş ve tanıdıklarını arayıp bilgilendirebilir.

Bu konulardaki duyarlılığınız için size ve okurlarınıza, ATAA çatısı altındaki tüm dernek ve üyeler adına kalpten teşekkürlerimi sunarım.

TEPKİ VEREBİLMENİZ İÇİN GEREKEN BİLGİLER

Kendi Bölgenizde Temsilcinize Ulaşmak için: writerep.house.gov

Meclis Başkanı Nancy Pelosi’ye ileti ile tepki ve kınama için: www.speaker.gov
Telefon ile: 202.225.0100
Nancy Pelosi’nin personel direktörü (Chief of Staff) : [email protected]

Telefonda okunacak ve/veya ileti olarak geçilecek kısa metin ise şöyle:

“Hello, my name is ……….
I am disturbed to learn that the alleged Armenian Genocide resolution, H.Res. 252, may reach the House floor either today or tomorrow for a vote. As a proud American of Turkish heritage, I am deeply offended by the news, and as your constituent, I urge you to vote NO.
Thank you."
Işıl Öz (Turkish Journal)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER