Kıbrıs'a 'yüzen su' için imzalar atılıyor!

Kıbrıs'a 'yüzen su' için imzalar atılıyor!

Kıbrıs'a 'yüzen su' için imzalar atılıyor!
Başbakan Erdoğan müjdeli haberi verdi


AA'nın haberine göre Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''KKTC'ye Türkiye'den boru hattı ile su taşınmasına ilişkin anlaşmanın artık imza safhasına geldiğinin müjdesini vermek isterim. Başbakan Yardımcımız Cemil Çiçek'in, 20 Temmuz kutlamaları öncesi yapacağı KKTC ziyareti sırasında bu imzalar atılacaktır'' dedi.

DENİZİN 250 METRE ALTINDAN YÜZECEK
Mersin'in Anamur ilçesindeki Dragon çayı üzerinde yapılacak Alaköprü Barajı'ndan KKTC'ye, dünyada ilk defa uygulanacak denizin 250 metre altından yüzer sistemle borulardan su aktarılmasını öngören projenin yöre halkı ve KKTC'de yaşayan insanları şimdiden heyecanlandırdığı bildirildi.

Dragon Çayı üzerinde tesis edilecek Alaköprü Barajı'ndan alınacak suyun Girne yakınlarındaki Geçitköy Barajı'na aktarılmasını öngören ve ''Rüya Proje'' olarak nitelendirilen çalışma şekillenmeye başladı.

KKTC'nin hem içme hem de sulama suyu hacmine önemli katkı sağlayacak projede 78 kilometrelik HDPE boru hattıyla yılda 75 milyon metre küp su taşınacak. Bunun 15 milyon metre küpü içme suyu amaçlı, geriye kalan 60 milyon metre küp ise sulama suyu olarak kullanılacak.

Uzun zamandan bu yana yapımı gündemde olan proje hakkında Devlet Su İşleri (DSİ) 6. Bölge Müdürü Numan Doğan Gündüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada bir ilk olan ve DSİ'nin en büyük yatırım projeleri arasında yer alan ''KKTC İçme Suyu Temini Projesi'nin ön yeterlilik ihalesinin geçtiğimiz günlerde yapıldığını, şimdi ise müteahhidin inşaata başlayacağını söyledi.

PROJE 12 YILDIR GÜNDEMDE
KKTC'ye içme suyu temini projesi kapsamındaki Dragon Çayı üzerinde yapılacak Alaköprü Barajı için ilk girişimler 1998 yılında başladı.

Bakanlar Kurulu kararıyla 1998 yılında proje Alarko firmasına verildi. 7 Ekim 2005 tarihinde de, DSİ Genel Müdürlüğü ile Alsim Alarko şirketi arasında mutabakat zaptı, düzenlenen törenle imzalandı.

Anamur Dragon Çayı üzerinde tesis edilecek olan Alaköprü Barajı'ndan alınacak su, deniz altından boru hattı ile Akdeniz'in tabanına döşenecek ayaklar üzerinden KKTC'ye ulaşacak.

Uzun yıllar susuzluk yüzünden kuru tarımla yetinen ada halkı, projenin hayata geçmesiyle sulu tarım da yapabilecek.
htekonomi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER