İnternet Haberciliğine Kontrol Geliyor

İnternet haber sitelerinin Basın Yasası kapsamına alınmasını öngören kanun tasarısı TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

 İnternet Haberciliğine Kontrol Geliyor
 İnternet Haberciliğine Kontrol Geliyor

İnternet haber sitelerinin Basın Yasası kapsamına alınmasını öngören kanun tasarısı TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Tasarıda, internet haber siteleri için savcılıkça iddianame hazırlanması halinde henüz iddia aşamasında basın kartları veya resmi reklam-ilan iptali öngörülmesi dikkat çekti
 
Tasarıya göre, Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkındaki Kanun'ndaki haber ve fotoğraf ajansları ibaresine internet haber siteleri de ilave ederek, internet haber sitelerinin çalışanları da aynı kapsama alınıyor.
 
Ayrıca İnternet haber siteleri 5187 sayılı Basın Yasası'nın kapsamına dahil ediliyor. Tasarı ile internet haber sitelerinin Basın Yasası'nın kapsamına alınmasına paralel olarak müddetli yayın tanımına internet haber siteleri de ilave ediyor ve internet haber sitesinin tanımı, "internet ortamında haber veyahut yorum vasfında yazılı, görsel veya işitsel içeriklerin sunumunu yapan müddetli yayın" olarak belirleniyor.
 
İnternet haber sitelerine sahibinin, varsa temsilcisinin veya mesul müdürünün adları, adresleri, haber sitesinin faaliyet gösterdiği işyeri adresi ile yer sağlayıcının isimi, adresi ve ticari unvanı, kendilerine ait internet ortamında kullanıcıların ana sayfadan doğrudan ulaşabileceği şekilde ve iletişim başlığı altında bulundurma mecburiyeti getiriliyor.
 
İnternet haber sitelerinde bir içeriğin internette ilk defa sunulmaya başlandığı tarih, her erişildiğinde değişmeyecek şekilde içeriğin üzerinde belirtilecek.
 
Tasarıya göre internet haber siteleri için de kaydedilmek üzere yönetim yerinin bulunduğu Cumhuriyet Başsavcılığına beyanname verme yükümlülüğü getiriliyor.
 
Aynı zamanda bu sitelerin faaliyetlerini İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Tertip Etmesi ve Bu Yayınlar Yöntemiyle İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Ile Ilgili Kanun'da belirtilen içerik sağlayıcı ile yer sağlayıcılık yükümlülüğüne makul olarak yerine getirecek.
 
İnternet haber siteleri, gazete ve mecmua gibi müddetli yayınlara Basın Yasayi'na göre belirtilen beyanname yükümlülüğünü gereği gibi yerine getirmemeleri halinde uygulanan yayın durdurma cezası tabi olmayacak.
 
İnternet haber siteleri yayınladıkları muhtevaları, 6 ay muhafaza edecek İnternet haber sitesi mesul müdürü, düzeltme ve cevabı, kullanıcıların ana sayfadan doğrudan ulaşabileceği şekilde ve tekzip başlığı altında bir hafta müddetle yayınlayacak.
 
İnternet haber siteleri yayınladıkları muhtevaları, doğruluğu ve bütünlüğü sağlanmış şekilde 6 ay müddetle muhafaza edecek ve gerektiğinde, talep eden yetkili mercilere teslim edilmesi zorunda olacak.
 
Yayının herhangi bir şekilde soruşturma veyahut kovuşturma konusu inşa edilmesi halinde, bu işlemlerin sonuçlandığının yetkili mercilere, ilgili internet haber sitesine yazılı olarak bildirilmesine kadar soruşturma veyahut kovuşturma konusu yayın kaydının saklanması zorunlu olacak.
 
İnternet haber sitesi mesul müdürü, hazırlanan düzeltme ve cevabı, kullanıcıların ana sayfadan doğrudan ulaşabileceği şekilde ve tekzip başlığı altında bir hafta müddetle yayınlayacak. İnternet haber siteleri, düzeltme ve yanıt yazısının yayınlanmaması halinde, hakim, masraflar yayın sahibi tarafından karşılanmak üzere bu yazının iki internet haber sitesinde yayınlanmasına karar verebilecek.
 
RESMİ İLAN HAKKI
 
İnternet haber siteleri için tek gelir kaynağı olan ilanların yolu açılıyor. Yasayla birlikte internet haber siteleri Basın İlan Kurumundan resmi ilanın yanı sıra tüm kamu ve kuruluşlardan reklam ve ilan alabilecek.
 
Günlük müddetli yayınlar ve diğer basılmış eserlerle ilgili davaları düzenleyen yasaya, internet haber siteleri konusunda düzenleme de dahil edilecek. İnternet haber sitelerinde de resmi duyuru ve reklam yayınlatılabilecek.
 
Yayına ilişkin esas ve usuller, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun görüşü alınarak Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanacak yönetmelikle belirlenecek.

Güncelleme Tarihi: 15 Mart 2014, 13:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER