Enerji Bakanı Taner Yıldız; Donanma yarın yola çıkıyor

Yıldız, Akdeniz'de sondaj çalışmalarına eşlik etmesi için donanma gemisi Piri Reis'in yarın yola çıkacağını açıkladı.

Enerji Bakanı Taner Yıldız; Donanma yarın yola çıkıyor
Donanma yarın yola çıkıyor

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Akdeniz'de sondaj çalışmalarına eşlik etmesi için donanma gemisi Piri Reis'in yarın yola çıkacağını açıkladı.

Bakan Yıldız, Libya Ulusal Geçiş Konseyi Yürütme Kurulunun enerji işlerinden sorumlu üyesi Awat El-Barasi ile yaptığı görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Akdeniz'deki çalışmaları yoğunlaştıracaklarını ve Akdeniz ile alakalı programlarını öne alacaklarını bildiren Yıldız, ''Piri Reis'i de yarın yola çıkaracağız. O alanlara doğru hareket edecek'' dedi.

Bakan Yıldız Türkiye Cumhuriyeti olarak hiçbir zaman tahrikkar davranışlarda bulunmayacaklarını vurgulayarak, ''Yakın vadede Akdeniz'de suların ısınmasını beklemiyoruz'' dedi.

Yıldız 'Uluslararası firmaların bizim yapacağımız çalışmalarda listede yer alamayacağını söylemeliyim. Norveç firması ile çalışmamız devam edecek, bu kapsamda Piri Reis'i yarın yola çıkaracağız. Araştırma gemimizi yarın bölgeye yollayacağız. Bizim, davranışlarımız hiçbir zaman için başkalarının yaptığı gibi tahrikkar olmayacak. Ama bu kıta sahası anlaşmasının verdiği yetki neresi ise bu alanların kullanılabileceğini söylemeliyim. Ben kısa vadede yakın vadede Akdeniz'de suların ısınmasını beklemiyorum' diye konuştu.

Petrol sondajının yapılabilmesi için gerekli sismik araştırmaları (deniz tabanının ve altının incelenmesi) yapabilecek Türkiye'nin tek gemisi olma özelliğine sahip K. Piri Reis isimli gemi, son günlerde Rum Kesimi'nin Akdeniz'de sondaja devam etmesi nedeniyle göreve hazır bekliyordu.

''LİBYA'DA HASAR GÖREN ELEKTRİK İLETİM HATLARININ ÖZEL SEKTÖR VE KAMUNUN MARİFETİYLE BİR AN ÖNCE YAPILMASI PLANLANIYOR''

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Libya'da hasar gören elektrik iletim hatlarının Türk özel sektörü ve kamunun marifetiyle bir an önce yapılmasının planladığını söyledi.

Çeşitli temas ve ziyaretler için Türkiye'ye gelen Libya Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) Yürütme Kurulunun enerji işlerinden sorumlu üyesi Awat El-Barasi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ı makamında ziyaret etti.

Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından açıklamada bulunan Bakan Yıldız, geçen hafta Libya'da gerçekleştirdikleri toplantıda sektörle alakalı olarak savaş sonrası neler yapılabileceği konusunda bir ön görüşme yapıldığını belirterek, özellikle elektrik iletim hatlarının savaşta zarar görmüş olmasının bakanlığına bağlı kurumlar tarafından değerlendirmeye esas olduğunu söyledi.

Yakın bir zamanda Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) ve Elektrik Üretim Anonim Şirketinden (EÜAŞ) teknik elemanların bölgeye gönderilip orada bir master planın çıkartılmasını sağlayacaklarına değinen Yıldız, bunun yanı sıra Libyalıların Türkiye'de eğitilmesiyle ilgili bir program hazırladıklarını bildirdi.

Bakan Yıldız, orta vadede ise Ürdün, Lübnan, Suriye, Filistin, Mısır, Libya ve Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ülkelerin enterkoneksiyonuyla ilgili master planın Türkiye tarafından hazırlanacağını vurguladı.

Libya UGK Üyesi Awat El-Barasi ise şu anda en büyük sorunlarından birinin elektrik şebekesinin eski haline getirilmesi olduğunu belirtirken, Kaddafi'ye bağlı güçlerin elektrik iletim hatlarını kasıtlı olarak kestiğini söyledi. El-Barasi, ''Özellikle merkez bölgelere elektriğin gitmemesi için bunlar yapıldı ki olan bitenden halkın haberi olmasın ve farkındalık yaratmasın'' dedi.

Elektrik iletim hatlarının yapılması için Türk şirketlerine çağrıda bulunan El-Barasi, ''Bu hatların yapımında önceden de Türk şirketleri çalışıyordu çoğunlukla. Dolayısıyla bizim arzumuz orayı bilen, tanıyan şirketlerin tekrar gelip bu işe devam etmesidir'' diye konuştu.

El-Barasi, elektrik üretimi, iletimi, danışmanlık hizmetleri konularında da Türkiye'nin tecrübelerinden faydalanmak istediklerini kaydetti.  (Akşam)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER