Dünyanın en büyük kubbesi altında kandil

Dünyanın en büyük kubbesi altında kandil

Dünyanın en büyük kubbesi altında kandil
Miraç Kandili, dünyanın en büyük direksiz kubbesine sahip olan Bursa'nın merkez Nilüfer ilçesindeki Şeyh Edebali Camii'nde coşkuyla kutlandı. Programa Diyanet İşleri Başkanı Görmez de katıldı.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'in katıldığı kutlama programında binlerce vatandaş camiye akın etti.

İbadethaneleri dolduran binlerce vatandaş, çeşitli etkinliklerle bu kutlu geceyi değerlendirmeye çalışırken, dünyanın en büyük direksiz kubbesine sahip olan Şeyh Edebali Camii de dolup taştı. Akşam ezanının okunmasının ardından binlerce kişi aynı safta yer aldı ve akşam namazına durdu. Akşam namazından sonra vaaz veren Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Miraç'ın yücelme ve yükselme anlamlarını dikkate alarak, insanlığın gelişme, ilerleme ve yükselme kriterlerini yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini anlattı. İnsanlığın bugün sahip olduğu maddi refah düzeyi ve bu düzeyi yakalamak için içine düştüğü ahval ve şerait dünyanın geleceği konusunda sorumluluk sahibi her bir insanda büyük kaygılar uyandırdığını dile getiren Görmez, "Dünyaya bağlanma, bireycilik, bencillik, hayatın esas anlamlarına karşı kayıtsız kalma, sonuçta yeryüzünün fesadına yol açacak bir insan yetiştirme düzenini sorgulamayı gerekli kılmaktadır. Tarih bize milletlerin ve devletlerin sadece siyasi kudret, ekonomik güç ve teknolojik üstünlükle yükselemeyeceğini açık bir şekilde göstermiştir. Dünya ve ahiret dengesine önem veren yüce dinimiz açısından maddi refah, ekonomik gelişme ve üretim elbette önemlidir" dedi.

Hz. Peygamber'in yaşadığı büyük tecrübeden dersler çıkarmak ve insanlığın izzet ve itibar arayışının yeniden sorgulanması gerektiğini belirten Görmez, "Hayatın gerçek anlamlarını örtbas etmeye yönelik adımlar sonuçta maneviyatı çökertmekte hayatı anlamsız bir oyun ve eğlenceyle eş tutan bir düzeneğe teslim etmektedir. Esasen her Müslüman'ın şartsız bir teslimiyetle eda ettiği beş vakit namaz gerçekte her daim Allah'ın adını yüceltme, onu anma ve hayatın merkezine yerleştirmek gibi anlamlar taşımaktadır.

Müslümanların birer Miraç ikramı olarak gördükleri namaz böylece gerekli teslimiyet ile eda edildiğinde dünya ve ahret dengesinin biri lehinde diğerini ihmal ederek gerçekleştirilmesine imkan ve ihtimal bulunmamaktadır" dedi.

Görmez sözlerini bitirirken duanın Müslümanlar için önemine vurgu yaparak, "Unutmayalım ki dua da bir miraçtır ve dua, Allah ile kul arasında yüksek bir diyalog ve selamlaşmadır, insanın bu dünyadaki yalnızlığını gideren en büyük buluşmadır. Miraç'ın bu engin anlamları üzerinde tefekkür ederken, bölgenin ve bütün insanlığın huzur ve barışını tehdit eden zulüm ve haksızlıkları unutmayalım. Yanı başımızda dost, kardeş, komşu ve akraba olduğumuz Suriyeli kardeşlerimizin içine girdikleri kaos ve sıkıntıdan yükselerek kurtulmaları için dua ve niyazda bulunmayı ihmal etmeyelim" diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER