Araplar neyi bekliyor?

Araplar neyi bekliyor?

Araplar neyi bekliyor?
Arapların gözü 3'üncü köprü gibi dev projelerde

Dünyanın en önemli finans kaynaklarından Arap ülkelerinin devlet fonları Türkiye’deki dev projelerin netleşmesini bekliyor.

Küresel krizde özel finans kurumlarının piyasaya para vermemeleri küresel ekonominin gelişmesi için ülke fonlarının önemini bir kat daha artırdı. Star'ın haberine göre, ülke başkanları yaptıkları ülke ziyaretlerinde özel yatırımcıların yanı sıra ülke fonlarından da yatırım çekmek için ekstra gayret göstermeye başladı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da geçen ay yaptığı açıklamada Arap fonlarının Türkiye’yle özel olarak ilgilendiklerini söyledi. Arap fonları halen 1.2 trilyon dolar büyüklüğünde bulunuyor. Türkiye’ye dönük ilgileri 11 Eylül saldırısının ardından artmaya başlamıştı. Krizin etkilerinin giderek etkisini yitirmeye başlaması ve Türkiye’nin en güvenilir limanların başında gelmesi bu ilgiyi tekrar artırdı. Arap ülkelerinin devlet fonları, genellikle risk oranı hemen hemen hiç olmayan projeleri tercih ediyorlar. Son dönemde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Körfez ülkelerine yaptıkları ziyaretler de milyar dolarlık Arap devlet fonlarının Türkiye’ye olan ilgilerini artırdı.

HABBAB: FONLAR RİSK SEVMİYOR
Körfez bölgesindeki Arap ülkelerinin kurduğu devlet fonlarının, kamusal nitelikte olduğu için riski sevmediğini belirten Delta Petrol Yönetim Kurulu Başkanı ve Türk-Arap İş Konseyleri Başkanı Mehmet Habbab, fonların bugüne kadar Türkiye’ye gelmediğini ancak ilgilerinin artmaya başladığını söyledi. Bugüne kadar ABD ve Avrupa’ya yatırım yapan Arap fonlarının küresel krizin ardından yönünü Türkiye’ye çevirmeye başladığını vurgulayan Habbab “Fonlar, Türkiye’de 3. köprü, İzmit körfez geçişi projeleri gibi dev altyapı projelerine ilgi gösteriyorlar. Çünkü bu tür projelerin riski yok denecek kadar az. Yatırıma karar veren yöneticiler fonların doğru yerlere gitmesini istiyor. Çünkü devlete karşı sorumlular. Bu dönemde Türkiye’de ekonomik gelişmenin iyi gitmesi ve kriz ortamında güvenli liman haline gelmesi Arap fonlarının korktuğu riskleri en aza indirdi. Fon yöneticileri giderek daha sıklıkla Türkiye’de yatırım alanları arıyorlar” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109