ABD'nin geride bıraktığı Irak

ABD'nin geride bıraktığı Irak

ABD'nin geride bıraktığı Irak
ABD'nin geride bıraktığı Irak
Obama, 7 yılda 600 binden fazla Iraklı'nın hayatına mal olan Irak işgalinde operasyonun bittiğini ilan etti.
 

Obama, 7 yılda 600 binden fazla Iraklı'nın hayatına mal olan Irak işgalinde operasyonun bittiğini ilan etti. Bitiş kararını Bush'un işgali başlattığı Oval Ofis'ten açıklayan Obama, "Şimdi yeni bir sayfa açma zamanı" dedi. Ancak "danışman" sıfatıyla Irak'ta bırakılan silahlı 52 bin ABD askeri tekrar kan dökebilecek

Irak'ta 2003'te başlayan ABD işgali, muharip birliklerin çekilmesiyle birlikte "görünürde" bitti. Oval Ofis'ten eski Başkan George W. Bush'un savaş ilan ettiği aynı masadan bu kez savaşın bittiğini duyuran ABD Başkanı Barack Obama, ulusa sesleniş konuşmasında, Irak'tan 100 bin civarında Amerikan askerini çektiklerini ve yüzlerce üssü kapattıklarını veya Iraklılara devrettiklerini belirtti. ABD ve Irak tarihi için bu çok önemli bölümde sorumluluklarını bildiklerini söyleyen Obama, "Şimdi yeni bir sayfa açma zamanı" ifadesini kullandı. ABD Başkanı konuşmasında, sözlerini beklendiği gibi özenle seçti ve "görev tamamlandı" şeklinde bir ifade kullanmaktan kaçındı.

52 BİN SİLAHLI "DANIŞMAN"


'Irak'ı Özgürleştirme Operasyonu'nun sona erdiğini söyleyen Obama, "Bundan böyle ülkelerinin güvenliğinden Iraklılar sorumlu. Sıra Irak'ta ekonomiyi güçlendirmekte" dedi. Obama, operasyonun bittiğini söylese de ABD arkasında, "danışman ve yardımcı" sıfatıyla hâlâ yoğun bir şekilde silahlı 52 bin asker bıraktı. Bu askerlerin gelecekte Irak hükümetince isyanı bastırma operasyonlarında "yardım" için göreve çağrılabileceği belirtiliyor. Yabancı kaynakların bildirdiğine göre 600 binden fazla Iraklı sivil ve askerin canına mal olan işgalden sonra şimdi ne olacak soruları hâlâ cevap bekliyor. ABD Savunma Bakanı Robert Gates'in bu konuşmadan saatler sonra Irak'taki El Esad hava üssüne gitmesi ise dikkat çekiyor. Öte yandan Bağdat'ta düzenlenen komuta devir teslim töreniyle, Orgeneral Lloyd Austin Irak'taki ABD gücünün komutasını Orgeneral Ray Odierno'dan aldı.

Kaosu miras bıraktı

ABD'nin muharip güçlerini çekmesinin ardından Irak'taki kaos ortamı devam ediyor. Dün Bağdat ve Tikrit'teki saldırılarda bir Amerikan askeriyle bir Iraklı sivil öldü. Sağlık, savunma ve içişleri bakanlıklarının verilerine göre, geçen ay ülke çapında yaşanan şiddet olaylarında ölen Iraklılardan 295'i sivil, 77'si polis ve 54'ü de asker.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER