ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton neden geldi?

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton neden geldi?

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton  neden geldi?
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, hem Libya Temas Grubu'nun dördüncü toplantısına katılmak hem de ikili görüşmelerde bulunmak üzere Türkiye'ye geldi.

 Bugün “Libya Temas Grubu” toplantısına katılacak olan Clinton yarın Türk yetkililerle görüşecek.. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilecek olan Clinton, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile de görüşecek.

Clinton’ın ziyaretinin gündem maddelerini Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili Cumhuriyet’e şöyle sıraladı:

Arap Baharı: Arap ülkelerindeki halk hareketleri ve özellikle Suriye’de son dönemde yaşanan olaylar ele alınacak. Türkiye, Clinton’a “Suriye’ye yaptırıma gerek yok, biz zaten Suriye ile konuşmayı sürdürüyoruz ve elimizden geleni yapıyoruz” mesajı verecek.

İran: Türkiye, İran ile diyalog kapısının açık tutulması için diplomasinin daha fazla devrede olmasını isteyecek.

İsrail: İsrail’in Türkiye’den özür dilemesi, tazminat talebini kabul etmesi ve Gazze’ye ablukanın kaldırılması için ABD’yi ikna etmeye çalışacak.

Irak ve terör: Irak konusunda Türkiye ile ABD arasında sorun bulunmuyor. Terör konusundaki işbirliğinden de Türkiye memnun. Ancak Silvan’da 13 askerin dün şehit edilmesinden sonra Clinton ile yapılacak görümelerdeki terörle mücadele başlığı büyük önem kazandı. Türkiye’nin terörle mücadelede ABD’den daha fazla destek talebi söz konusu. Görüşmelerde ve daha sonra yapılacak basın toplantısında Türk yetkililerin terörle mücadele konusunun önemini net bir dille ortaya koyması bekleniyor.

Füze kalkanı: Füze kalkanı meselesi NATO çerçevesinde ele alındığı için anlaşmaya varılsa bile bir anlaşma imzalanması söz konusu olmayacak.

Kongre: Kongre’de İsrail Türkiye ilişkileri nedeniyle oluşan Türkiye aleyhtarı bir hava var. Bu havanın ortadan kaldırılması için destek istenecek.  (Cumhuriyet)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER