Rio Karnavalı

Tatilinizin bir kültür ve sanat gezisinden çok eğlence amaçlı olmasını istiyorsanız, dünyaca ünlü festivalleri yeni rotanız olarak belirleyebilirsiniz. Siz ve sizin gibi eğlenceye düşkün farklı kültürlerden birçok kişinin buluştuğu festivaller, hafızanızda gülümseyerek hatırlayacağınız bir yer edinecek.

Rio Karnavalı

Karnaval veya festival kelimelerinden biri duyulduğunda akla ilk olarak Rio Karnavalı gelir. Çünkü bu karnaval, dünyanın birçok ülkesinden dans ve müziği seven, amaçları eğlenmek olan on binlerce kişiyi bir araya getirir. Rengârenk kostümler içindeki dansçılar coşkulu müzik eşliğinde festival alanı Sambadrom’daki geçişlerini yaparken izleyiciler de dansçılardan geri kalmaz ve sambaya dair bildikleri ne varsa bulundukları her köşe başında sergilerler. Eğlence sadece Sambadrom’da değildir; tüm şehir; sokakları, meydanları, otelleri ve kulüpleriyle sambaya bürünür. Festival boyunca sokak partileri ve balolar, insan kalabalığıyla dolup dolup taşarlar.

Dört gün süren festival bir samba yarışması aslında. Kendine güvenen samba okulları festivalin ilk iki gününde samba yaparak geçişlerini yaparlar. Gösteriler için her okul kendi konseptini belirler ve kostümler, dekorlar ve dans figürleri bu konsepte uygun olarak oluşturulur. Yarışma sonunda jüri, en iyi samba okulunu ilan eder. Tabii yarışmacılar hünerlerini sergileyip birinci olabilmek için ter dökerken, izleyiciler de boş durmaz ve onlara en kıvrak figürleriyle eşlik ederler.


Kuzey Yarımküre’nin en soğuk ayı olan Şubat, Güney Yarımküre’nin en sıcak ayıdır. Bu yüzden, bu karnaval, Kuzeyliler için soğuk mevsimi ısıtma, canlandırma yöntemidir. Öyle ki bu fikre katılan 250 bin kişi Brezilya’nın Rio şehrine, Rio’daki festival alanına akın eder.

Önümüzdeki ilk festival 21, 22, 23, 24 Şubat 2009’da düzenlenecek. Rio Karnavalı’nda yerinizi almak istiyorsanız şimdiden harekete geçmelisiniz. Nitekim festival kapsamındaki birçok etkinlik bilete tabi ve biletler şimdiden satışa çıkmış durumda. Ayrıca, Şubat ayı yaklaştıkça uçak bileti ve konaklama olanakları da hızla azalıyor.


Eğer gerçek karnaval keyfini yerinde, Brezilya’nın Rio şehrinde yaşamak istiyorsanız aşağıdaki bilgiler size yardımcı olacaktır. Rio’ya, plajlarıyla da ünlü olan bu şehre bir seyahat düzenleyerek bir taşla iki kuş vurabilir; festival eğlencesine okyanus keyfi de ekleyebilirsiniz.

Samba

19. yy’ın sonlarında Rio De Janeiro’da doğduğu sanılmaktadır. Sekizlik vuruşa ve yüksek ritme sahiptir; festival dansı olarak bilinir. Aynı isimle bilinen müzik - samba - eşliğinde oynanır. Birbirinden farklı birçok alt türe sahiptir.


Sambadrom

Sambadrom, diğer bir deyişle samba stadı, samba okullarının geçişlerini yaptığı karnavala ev sahipliği yapan alandır. Uzun bir cadde boyunca farklı ücret kategorilerindeki tribünler sıralanmıştır. 90 bin kişi kapasiteli yapı, ortalama 700 m uzunluğundadır. Geçiş yolunun başında okul öğrencilerinin son hazırlıklarını yaptığı bölüm, yolun sonunda ise çıkış kapıları yer alır. Geçiş yolunun etrafındaki tribünler farklı fiyat kategorilerindeki 10 sektöre ayrılmıştır.

Açılış saati: 17:00

Aklınızda bulunsun: Okul geçişleri sabahın ilk ışıklarına kadar sürüyor. Bu yüzden yanınıza küçük yastıklar ve battaniyeler alabilirsiniz. Ayrıca Sambadrom’da sadece fast-food ürünleri satılıyor.

İşte Rio Karnavalı boyunca katılabileceğiniz etkinliklerden bazıları:

Sambadrom Geçitleri

Karnaval’ın en çok ilgi çeken gösterileri Sambadrom’daki geçitlerdir. Bu geçitler şov amacı taşımakla beraber Rio samba okullarının “En iyi samba okulu” unvanını kazanabilmek için kendi aralarında yarıştığı gösterilerdir de. Sambadrom’un kapıları 17:00’de açılır, açılış töreni 20:00’de yapılır; geçitler ise 21:00’de başlayıp sabahın ilk ışıklarına kadar devam eder. Samba okulları, geçiş esnasında, önceden belirledikleri bir temayı; kostümleri, dansları ve dekorlarıyla en iyi şekilde yansıtabilmek için neredeyse tüm yıl boyunca çalışırlar. Şov için gerekli tüm malzemeyi – kostümler ve dekor – de kendileri okulun resmi renkleriyle uyum gösterecek şekilde hazırlarlar.


Bu yıl samba yarışmasında 12 okul yarışacak:


    Beija-Flor (renkleri: mavi, beyaz)
    Grande Rio (renkleri: yeşil, beyaz, kırmızı)
    Imperatriz (renkleri: beyaz, yeşil, altın sarısı)
    Mangueira (renkleri: pembe, yeşil)
    Mocidade (renkleri: beyaz, yeşil)
    Portela (renkleri: beyaz, mavi)
    Porto da Pedra (renkleri: beyaz, kırmızı)
    Salgueiro (renkleri: beyaz, kırmızı)
    Império Serrano (renkleri: beyaz, yeşil)
    Unidos da Tijuca (renkleri: mavi, sarı)
    Vila Isabel (renkleri: beyaz, mavi)
    Viradouro (renkleri: beyaz, kırmızı)

Tabii ki Rio De Janeiro’da sadece 12 tane samba okulu bulunmuyor. Bu okullar 70’den fazla okulun en iyileri olduğu için Sambadrom’da yarışmaya hak kazananlar. Diğer okullar, gösterilerini sokaklarda, ücretsiz olarak sunuyorlar.

Karnaval şehri Rio; birçok eğlence alternatifini aynı anda sunuyor. Sokaklar, kulüpler, samba okulları; birçok destinasyonda sambanın ve kıvrak ritimli müziklerin sesi yükseliyor. Bunlardan biri de karnaval boyunca düzenlenen, herkesin katılımına açık olan balolar. Giriş fiyatları 15 ile 20 $ arasında değişen bu özel gecelere katılabilir, karnavalı tüm yönleriyle yaşamanın keyfini çıkarabilirsiniz.

Bu balolardan ikisi var ki diğerlerinden popülariteleriyle öne çıkıyorlar:

Copacabana Palace Hotel Balosu


Karnavalın en ünlü, en gözde, en şık balosu Copacabana Palace Hotel’de düzenlenen balo. Katılımcıların, renkli şov kostümleri değil de gece elbisesi ve kravatlı şık takımlar giymeleri ve oldukça klasik ve sofistike bir imaj çizmeleri bekleniyor. Öyle ki, bu baloya dünyaca ünlü starlar da renk katıyorlar. Bu lüks gecenin bilet fiyatları ise 500 ile 1500 dolar arasında değişiyor.

Adres: Copacabana Palace Hotel, Avenida Atlantica 1702 – Copacabana / Rio De Janeiro
Tel: +55 21 2548 7070
Web: www.copacabanapalace.com.br

Hotel Gloria Balosu

Bu balo için karnavalın en heyecanlı, en eğlenceli balosu denilebilir. Neden mi? Çünkü Sambadrom’da geçiş yapacak okullar, hazırladıkları kostümleri ilk olarak burada sergiliyorlar ve en güzel kostüm ödüllerinin sahibi olmak için aralarında yarışıyorlar. Bu baloda bulunabilmek için illa ki kostüm yarışmasına katılmanız gerekmiyor. Özel kostümünüz olsa da olmasa seyirciler arasındaki yerinizi alabilir, bu görkemli gösteriyi izleyebilirsiniz. Gecenin biletleri 25 $ civarında.

Adres: Hotel Gloria, Rua do Russel 632 – Gloria / Rio De Janeiro
Tel: 0800 21 30 77
Web: www.hotelgloriario.com.br

Maskeli Balo

Imperatriz samba okulunun davulcuları, DJ performansları ve canlı müzikle harmanlanan balo; Rio’nun lüks otellerinden Hotel Sofitel’de düzenleniyor. Bilet fiyatları ortalama 150 ile 250 $ arasında değişiyor.


Adres: Hotel Sofitel, Av. Atlântica 4240 – Copacabana / Rio DE Janeiro
Tel: +55 21 2525 1232 - +55 21 2525 1200
Web: www.sofitel.com/sofitel/fichehotel/gb/sof/1988/fiche_hotel.shtml

Scala Baloları

Karnavalda katılımınızı bekleyen alternatiflerden biri de Rio’un ünlü gece kulübü Scala’da düzenlenen balolar.

Adres: Rio Scala, Avenida Afrânio de Melo Franco 296 – Leblon / Rio De Janeiro
Tel: +55 21 2239 4448 / 2511 4140

Aklınızda bulunsun: Balo biletleri hem Brezilyalılar hem de turistler tarafından oldukça fazla ilgi görüyor. Bu yüzden gitmek istediğiniz balodan en az 3 – 4 gün önce rezervasyonunuzu yaptırmalısınız.


Bir not: Balolara daha çok renk katabilmek için kostümünüze de dikkat etmelisiniz. Parlak taşlarla, cafcaflı aksesuarlarla süslü kıyafetler en çok tercih edilenleri.

Terreirão Do Samba (Samba Land)

Kapalı mekânlardan çıkıp karnavalı açık hava partileriyle kutlamak istiyorsanız Terreirão Do Samba’daki yerinizi almalısınız. Bu büyük meydanda yiyecek içecek stantları ve konser alanları bulunuyor. Akşam 19:00’da başlayan etkinlikler ertesi günün sabahına kadar sürüyor; size de dansa ve müziğe eşlik etmek düşüyor. Terreirão Do Samba, Rio’nun Praça Onze bölgesinde bulunuyor.

Tarih: 13, 14, 20, 21, 22, 23, 24, 27, 28 Şubat 2009
Adres: Praça Onze, Centro / Rio De Janeiro

Sokak Partileri

Rio deyince aklımızda ilk canlandırdığımız sahne rengârenk kıyafetleriyle sokaklarda çılgınlar gibi dans eden kalabalıklardır. Sokak partilerinde isteyen istediğini giyer, istediği gibi dans eder. Siz de çekinmeden bu partilerdeki yerinizi alabilir, sabaha kadar sokaklarda eğlenebilirsiniz.

Sokak partilerinde izleyebileceğiniz / katılabileceğiniz bandolardan bazıları şunlar:

Banda de Ipanema
Yer: Ipanema
Tarih: Karnavaldan önceki Cumartesi, 17:00

Simpatia é Quase Amor
Yer: Ipanema
Tarih: Karnavaldan önceki Cumartesi ve karnaval Pazar’ı, 17:00

Imprensa Que Eu Gamo
Yer: Laranjeiras
Tarih: Karnavaldan iki hafta önceki Cumartesi, 16:00

Monobloco
Yer: Copacabana
Tarih: Karnavaldan sonraki Pazar, 09:00

Rancho Flor do Sereno
Yer: Copacabana
Tarih: Karnaval Pazartesi’si, 18:00

Suvaco do Cristo
Yer: Jardim Botânico
Tarih: Karnavaldan önceki Pazar, 13:00

Bloco Que Merda é Essa
Yer: Ipanema
Tarih: Karnaval Pazar’ı, 14:00

Bip-Bip
Yer: Copacabana
Tarih: Karnaval Cumartesi’si, 00:01

Esse é o Bom, mas ninguém sabe
Yer: Cosme Velho
Tarih: Karnavaldan önceki Çarşamba, 18:30

Céu na Terra
Yer: Santa Teresa
Tarih: Karnaval Pazartesi’si, 16:00

Bloco das Carmelitas
Yer: Santa Teresa
Tarih: Karnavaldan önceki Cuma, 18:00 ve sonraki Salı, 17:00

Escravos da Mauá
Yer: Şehir merkezi - Praça Mauá
Tarih: Karnavaldan önceki Perşembe, 19:00

Cordão do Bola Preta
Yer: Şehir merkezi
Tarih: Karnaval Cumartesi’si, 16:00



Samba Okulları Geceleri

Karnavala renk katan aktivitelerden biri de samba okullarının kendi salonlarında düzenledikleri samba geceleri. Her yaştan insanın katıldığı, canlı müzik eşliğindeki dans dolu geceler, samba tutkunlarını çağırıyor. Ev sahipleri profesyonel sambacılar oldukları için onları izleyerek bu dansa dair bilgilerinizi arttırabilir, Brezilya’dan bir sambacıya dönmüş olarak ayrılabilirsiniz. Şimdi hangi samba okullarının, hangi günlerde etkinlikler düzenlediğine bakalım:

Beija-Flor
Adres: Pracinha Wallace Paes Leme 1025 - Nilópolis
Tel: +55 21 2791 2866
Gösteri günleri: Perşembe, 21:00

Grande Rio
Adres: Rua Wallace Soares, 5 and 6 - Centro - Duque de Caxias - RJ
Tel: +55 21 2671 3585
Gösteri günleri: Perşembe, 22:00

Imperatriz Leopoldinense
Adres: Rua Professor Lacê 235 – Ramos
Tel: +55 21 2560 8037
Gösteri günleri: Pazar, 20:00

Império Serrano
Adres: Av. Ministro Edgard Romero 114 - Madureira
Tel: +55 21 2489 8722 / 2489 5696
Gösteri günleri: Cumartesi, 23:00

Mangueira
Adres: Rua Visconde de Niterói 1072 - Mangueira
Tel: +55 21 3872 6786 / 3872 6787 / 2567 4637
Gösteri günleri: Cumartesi, 22:00

Mocidade
Adres: Rua Coronel Tamarindo 38 - Padre Miguel
Tel: +55 21 3332 5823
Gösteri günleri: Cumartesi, 22:00

Portela
Adres: Rua Clara Nunes 81 – Madureira
Tel: +55 21 2489 6440
Gösteri günleri: Çarşamba, 20:00 – Cuma, 22:00

Porto Da Pedra
Adres: Rua Lúcio Tomé Feteira 290 - Vila Lage - São Gonçalo
Tel: +55 21 2203 2705 / 2291 9449
Gösteri günleri: Çarşamba, 20:00

Salgueiro
Adres: Rua Silva Teles 104 - Tijuca
Tel: +55 21 2288 3065
Gösteri günleri: Cumartesi, 22:00

Unidos Da Tijuca
Adres: Clube dos Portuários - Av. Francisco Bicalho 47 –São Cristóvão
Tel: +55 21 2263 9836
Gösteri günleri: Cuma ve Cumartesi, 20:00

Viradouro
Adres: Av. do Contorno 16 – Barreto - Niterói
Tel: +55 21 2628 7840
Gösteri günleri: Salı, 20:00 – Cumartesi, 22:00

Vila Isabel
Adres: Av. 28 de Setembro 382 - Vila Isabel
Tel: +55 21 2578 0077 / 2576 4120
Gösteri günleri: Salı, 20:00 – Cumartesi, 22:00

Brezilya kültürünü daha yakından tanımak için Rio Karnavalı’ndan daha iyi bir yöntem olamaz. Bu sıcakkanlı okyanus kültürü, tüm ışıltısı ve görkemiyle sizi Rio De Janeiro’ya davet ediyor.

Güncelleme Tarihi: 22 Temmuz 2012, 23:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER