İstanbul'da terk edilmiş yapılar

İstanbul'da Çürümeye terk edilmiş milyar liralık yapılar.

İstanbul'da terk edilmiş yapılar

İstanbul'da terk edilmiş yapılar


İstanbul'da Çürümeye terk edilmiş milyar liralık yapılar.


İnşaat maliyetlerinin giderek yükseldiği ve bu alanda yatırım yapmanın el yaktığı bir dönemde, büyük reklam kampanyaları ile tanıtılarak inşa edilen milyarlık yapılar kaderine terk edildi. Dünya gazetesinde yer alan habere göre yatırım değeri 50 milyon lira ile 3,1 milyar lira arasında değişen ve bir dönem inşaat sektörünün sembolü olan binalar çeşitli nedenle kullanıma alınamadığı için çürüyor.

Denge Değerleme uzmanlarının yaptığı çalışmaya göre, İstanbul’da 11 büyük yapı yıllardır boş duruyor. Aralarında Zincirlikuyu’daki Tat Tower, Bayrampaşa’daki Ora Alışveriş Merkezi gibi yapıların yanı sıra konut siteleri, oteller ile sanayi sitelerinin yer aldığı yapıların kimileri 20 yıldır boş duruyor.

Tat Tower: İstanbul’da atıl durumda kalan yapılar içerisinde, bulunduğu konum itibariyle en ön plana çıkan yapılardan biri. Vefat eden iş insanı Salih Tatlıcı’ya ait olan Tat Tower’ın inşaatına 1988 yılında başlandı. Tamamlanmış durumda ancak mirasçılar arasında anlaşmazlık ve hukuki süreçler nedeniyle kullanılamıyor.

Maslak Diamond Of İstanbul: 2003 yılında başlayan proje imar planı ve ruhsat iptallerine yönelik açılan davalar nedeniyle yarım kaldı.

Bostancı AVM: Ataşehir İçerenköy'de bulunan AVM'nin inşaatı 20 yılı aşkın süredir durmuş durumda. Yaklaşık 15 bin metrekare alana sahip inşaatın müteahhidinin iflas ettiği belirtiliyor.

Caprice Gold Otel: Devre mülk sistemiyle İstanbul Bayrampaşa’da 2011 yılında 'Jet Fadıl' lakaplı Fadıl Akgündüz tarafından inşaatına başlanmış, 300 bin m2, 7 yıldızlı bir otel konsepti olarak gündeme geldi. Ancak sonraki dönemde kaba inşaatı tamamlanmışken müteahhit şirketin iflas etmesi nedeniyle yarım kaldı. Devremülk satışı yaptığı kişilerden para toplandığı halde projelerin tamamlanmaması nedeniyle mağduriyetler yaşanmıştı.

Tarabya Grand Prestige Otel: Uran Holding’e ait olan yapının inşaatına 1989 yılında başlandı. Binanın sahibi olan İsmet Uran’ın 1995 yılında öldürülmesinin ardından inşaat süreci yavaşladı ve 2004 yılından itibaren inşaat tamamen durdu. Yıkılması bekleniyor.

Ora AVM: 2007’de inşasına karar verilen, 2008’de inşaatı başlayan Ora AVM 2011 yılında açıldı. Ancak sadece 1 yıl açık kaldıktan sonra mağazalar hedefledikleri satışa ulaşamayınca kira sözleşmelerini iptal etti. Yaklaşık 2,5 milyar TL piyasa değeri bulunduğu belirtiliyor. Ziraat Bankası başta olmak üzere çeşitli bankaların alacaklısı durumunda olduğu Ora AVM iflas ettiği için hali hazırda yapı atıl durumda.

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER