Binalarda 'Enerji Kimlik Belgesi' şartı 2020'ye ertelendi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme işlemlerinde Enerji Kimlik Belgesi aranması şartını 1 Ocak 2020'ye erteledi.

Binalarda 'Enerji Kimlik Belgesi' şartı 2020'ye ertelendi
 Binalarda 'Enerji Kimlik Belgesi' şartı 2020'ye ertelendi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme işlemlerinde Enerji Kimlik Belgesi aranması şartını 1 Ocak 2020'ye erteledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, mevcut binalar için 2 Mayıs'tan itibaren zorunlu hale gelecek binalar ve bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme işlemlerinde Enerji Kimlik Belgesi (EKB) aranması şartını 1 Ocak 2020'ye erteledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının "Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Buna göre, 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ile Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği kapsamında her binanın alması gereken ve binaların enerji tüketimi ile CO2 emisyon değerlerini gösteren yasal bir belge olma özelliğini taşıyan Enerji Kimlik Belgesi'ne ilişkin çeşitli düzenlemeler yapıldı.

Yapı ruhsatını 2011'den önce alan mevcut binalar için EKB'nin 2 Mayıs 2017 tarihi itibarıyla alınmasının zorunlu olması öngörülüyordu.

Yayımlanan yeni yönetmelikle, "Binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmiş olması şartı aranır. Binanın veya bağımsız bölümün satılması veya kiraya verilmesi safhasında, mal sahibi Enerji Kimlik Belgesi'nin bir suretini alıcıya veya kiracıya verir." maddesine "1 Ocak 2020 tarihine kadar uygulanmaz." hükmü eklenerek, uygulama ertelendi.

Yönetmelikle EKB vermeye yetkili kuruluşlar, "Enerji kimlik belgesi düzenlemek üzere Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş gerçek veya tüzel kişiler." olarak belirlendi.

Yapılan yeni düzenleme ile EKB, Bakanlık tarafından yayımlanacak tebliğle belirlenen formatta ve muhteviyatta yapılacak.

EKB vermeye yetkili kuruluşlar



Yeni yönetmelikle EKB vermeye yetkili kuruluşlara ilişkin usul ve esaslar da düzenlendi.

Buna göre, yeni binalar için, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine (TMMOB) bağlı ilgili meslek odası tarafından, adına düzenlenmiş serbest müşavirlik ve mühendislik hizmetleri belgesi ile EKB düzenleme eğitimini başarı ile tamamlayan personel bulunduran gerçek veya tüzel kişilere, Bakanlıkça EKB verme yetkisi verilecek.

Mevcut binalar içinse EKB düzenleme eğitimini başarıyla tamamlayan personel bulunduran 5627 sayılı Kanun kapsamında bina kategorisinde yetkilendirilmiş olan "Enerji verimliliği danışmanlık şirketleri" de EKB verebilecek.

EKB vermeye yetkili kuruluşların bu belgelerin düzenlenmesi ile ilgili faaliyetlerinin denetimi de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ait olacak.





Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme işlemlerinde Enerji Kimlik Belgesi aranması şartını 1 Ocak 2020'ye erteledi.




EKB Nedir?

EKB – Enerji Kimlik Belgesi

5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı olarak çıkartılan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine göre binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini ve çevrenin korunmasını sağlamak için asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir.

Daha basit bir ifade ile buzdolapları, çamaşır makineleri gibi beyaz eşyalardaki ya da klimalardaki enerji performans sınıflandırmaları artık binalar için de geçerlidir. Bu sınıflandırmalar A’dan G’ye kadar yapılmıştır. A sınıfı en verimli seviyeyi belirtirken, G sınıfı en düşük verimli seviyeyi belirtmektedir. Binalarda bu sınıflandırmayı gösteren belgeye Enerji Kimlik Belgesi ya da kısaca EKB denilmektedir.

Yeni yapılacak veya yapılmakta olan binaların enerji kimlik belgesi sınıfı en düşük C sınıfında olacak şekilde tasarlanmalı ve inşaa edilmelidir. C sınıfından daha düşük seviyede çıkan yeni yapılacak veya yapılmakta olan binalar kanunen iskan ruhsatı alamamaktadır.

Mevcut binalar için enerji kimlik belgesi asgari sınıflandırma seviyesi koşulu yoktur. Mevcut binalar halihazırdaki ısı yalıtımı, pencerelerin ısı yalıtımı, ısıtma-soğutma ekipmanları verimi, aydınlatma armatürleri verimliliği gibi parametrelerine bağlı olarak A sınıfından G sınıfına kadar her sınıf Enerji Kimlik Belgesi alabilmektedir.


EKB Nasıl Alınır?

Enerji kimlik belgesi düzenlemek üzere yetki belgesi almış olan ve meslek odalarından alınmış SMM belgesine sahip mühendisler veya mimarlar ya da bünyesinde bu vasıflara haiz mühendis veya mimar bulunduran tüzel kişiler yeni yapılacak olan binalara Enerji Kimlik Belgesi (EKB) vermeye Yetkili Kuruluş sayılır.

Bünyesinde EKB Uzmanı mühendis veya mimar bulunduran Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş Enerji Verimlilik Danışmanlık (EVD) Şirketleri, mevcut binalara Enerji Kimlik Belgesi (EKB) vermeye Yetkili Kuruluş sayılır.

Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş Enerji Verimlilik Danışmanlık (EVD) Şirketi olan BES Enerji Danışmanlık bünyesindeki EKB Uzmanları ve SMM belgesine sahip mühendisler vasıtasıyla hem mevcut hem yeni binalar için Enerji Kimlik Belgesi (EKB) düzenleme hizmetleri sunmaktadır.


ENERJİ KİMLİK BELGESİ
Enerji kimlik belgesi, binalarda gerekli tertibatın alınarak enerji harcayan ürünlerin daha az enerjiyle çalışmasını sağlanması ve tasarruf sağlanarak enerji açığına son verilmesi için düzenlenen belgedir. Yani oturduğunuz binanın enerji tasarrufunu ne ölçüde sağladığını tespit edilir ve bu ölçütün ne oranda olduğunu belirtir binanın enerji kimlik belgesi düzenlenir.
Enerji Kimlik Belgesi Zorunluluğu
18.04.2007 tarih ve 5627 Sayılı Enerji verimliliği kanununa istinaden enerjinin etkin kullanılması, israfın önlenmesi, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükümlülüğünün hafifletilmesi ve çevrenin korunması için enerji kaynaklarının ve enerji kullanımındaki verimliliğinin artırılması amacıyla yürürlüğe girmiştir. Ancak yönetmeliğin geçici 4. Maddesinin birinci fıkrasına istinaden 01 Ocak 2011 tarihinden sonra yapı ruhsatı alan binalar yeni bina, bu tarihten önce yapı ruhsatı alan binalar mevcut bina olarak değerlendirilmektedir. 01 Ocak 2011 tarihinden sonra yapılan binaların iskan ruhsatı alınması aşamasında Enerji kimlik belgesi sunmaları gerekmektedir. Yoksa iskan ruhsatı da alınamamaktadır. Yani enerji kimlik belgesi bu kapsamda zorunlu hale gelmiş ve binaların enerji için denetim altına alınması gerekliliği şart olmuştur. Yine mevcut binanız var ve 01 Ocak 2011 tarihinden önce bina yaptırdınız bu binalar için de kanunun yürürlük tarihi olan 18.04.2007 tarihinden itibaren 10 yıl içinde enerji kimlik belgesi alınması zorunludur. Bina alıp satarken de bu kimlik belgesinin olması şarttır.
Enerji Kimlik Belgesini Kimler Verir?
Enerji kimlik belgelerini yeni yapılacak binalar için enerji kimlik belgesi düzenleyebilme yetkisi taşıyan kişiler tarafından, meslek odalarından alınmış SMM belgesine sahip mühendisler veya mimarlar ya da bünyesinde bu vasıfları taşıyan mühendis veya mimar bulundurulan tüzel kişiler tarafından düzenlenir ve verilir.
18.04.2007 tarih ve 5627 Sayılı Enerji verimliliği kanun kapsamında Türkiye'de enerji kimlik belgesi düzenleme hizmeti vermektedir. Yeni yapılacak binanız var iskan ruhsatı almanız gerekmektedir. Öncelikle iskan ruhsatı almadan önce binanızın enerji verimliliğinin ölçülmesi ve buna ilişkin denetlenmesi gerekmektedir. Binanızın incelenmesi yapılarak inceleme esnasında binanızın yapım yılı, yönü, konumu, durumu vb. önem arz eden genel bilgilerini tespit eder bunun yanı sıra binanızın yapımı sırasında kullanılan malzemenin cinsini, yalıtım yapılıp yapılmadığını, çatı, dış cephe montalama, döşeme ve pencere gibi temel bilgileri, soğutma ve ısıtma sistemlerinin verimliliğini, sıcak su sistemleri ile ilgili genel bilgileri kullanılan aydınlatma aparatları tipi sayısı ve benzer tür özelliklerini tespit eder. Yani enerjinin kullanımının asgari orana düşürülmesi gerekli olan tüm incelemeleri yapar ve buna ilişkin raporunu sunar buna istinaden enerji kimlik belgesi uzmanına raporu sunar ve enerji kimlik belgesi uzmanı bu rapora istinaden enerji kimlik belgesini düzenler ve onay için ilgili yerlere sunar.


Enerji Kimlik Belgesi Gerekli Midir?
Günümüz çağında enerjinin verimli ve yerinde kullanılması açısından bu kimlik belgesinin düzenlenmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu kimlik belgesi sayesinde binaların enerji kullanımını asgari oranda azaltılması hedeflenmiştir. Eski binaların da uygunluğunun denetlenmesi ve uygun olması için gerekli şartları taşıması amaçlanmış ve bu gereklilik sayesinde eski ve yeni binaların her ikisinde de zorunlu hale gelerek ülkemizin enerji kullanımının ihtiyaç doğrultusunda kullanılması sağlanmaktadır.
ENERJİ KİMLİK BELGESİ İHTİYACI
Bir binanın asgari olarak enerji ihtiyacını ve enerji tüketiminin sınıflandırılması yani yalıtım özelleri ve ısıtma, soğutma sistemleri gibi verimle ile ilgili bilgilerin olduğu bir belgedir. Bu belgeyi her binanın edinmesi gerekmektedir. Enerji kimlik belgesi alındığı süreden itibaren 10 yıl bir geçerlilik süresine sahiptir. Bu sürenin bitimi ile birlikte yeniden Enerji kimlik belgesi hazırlanacak ve yeni bir rapor ile yeniden düzenlenmektedir. Enerji kimlik belgesi, Enerji kimlik belgesi vermeye yetkisi olan kurumlar tarafından hazırlanır ve ilgili yerlerce onaylanır. Enerji kimlik belgesi 1.000 m2 ve üzeri olan yeni binalar için yapı kullanım izin belgesinin de ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir.1.000 m2 ve üzeri olan mevcut olan binalar için de 2017 yılına kadar Enerji kimlik belgesi alınma zorunlu bir hale gelmiştir. Bu sistem ile artık Türkiye'nin birçok alanın da Enerji belgeleri alınmaya başlanmıştır. Enerji belgelerini almadan yaptırılacak gerekli bina hizmetlerinin de yapılması daha doğru olmaktadır. Yani binaya herhangi bir sistem yapılacak ise bu belge alınmadan yapılması ve belgenin de en kısa süre içerisinde alınması daha önemli olacaktır.
ENERJİ KİMLİK BELGESİ NASIL ALINIR?
Enerji kimlik belgesini almak isteyen kişiler mevcut binaları için Bayındırlık ve İskân bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş, Enerji kimlik belgesi uzmanlığı istihdam eden Enerji Verimliliği Danışmanlık şirketleri tarafından düzenlenmektedir. Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketleri, binanızı inceler ve binanın yapım yılı, yönü, konusu vs. gibi bilgileri binanızın yalıtımını, çatı, dış cephe mantolama, döşeme ve teknik bilgileri ve aydınlatma sistemlerinde kullanılan elemanların tipi vs. bilgilerini toplamaktadır. Enerji Kimlik belgesi binanın tümü için geçerli olması şarttır. Bu belge 10 yıl gibi bir süre içerisinde geçerlidir. İhtiyaca göre de bu belge 1 yıl gibi bir süre içerisinde değişmesi gerekmektedir. Bu sebeple de yapılması gereken değişikliklerin Enerji kimlik belgesi almadan önce yapılması da bina için önemli bir yer alacaktır. Binalar yâda bağımsız olan yerlere göre de alım satım veya kiraya verme gibi iş ve işlemlerde Enerji kimlik belgesinin bu alanlar için düzenlenmesi de şarttır.5 Aralık 2008 tarihinde 27075 sayılı Resmi Gazetede yer alan binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği ve yeni 1.000 m2 büyük olan mevcut binalar için Enerji kimlik belgesi almakta yasal olarak zorunlu bir hale gelmiştir. Binalara Enerji kimlik belgesi verilmeden önce binaların Enerji Performansları hesaplanmaktadır.


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER