Betonda 'elektronik sistem' dönemi başlıyor

Depreme karşı dayanıklı binaların yapılması ve yapı denetimlerindeki usulsüzlüklerin engellenmesi amacıyla, inşaatlarda kullanılan betonları "elektronik sistem" ile denetleyecek.

Betonda 'elektronik sistem' dönemi başlıyor
 Betonda 'elektronik sistem' dönemi başlıyor

Depreme karşı dayanıklı binaların yapılması ve yapı denetimlerindeki usulsüzlüklerin engellenmesi amacıyla, inşaatlarda kullanılan betonları "elektronik sistem" ile denetleyecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, depreme karşı dayanıklı binaların yapılması ve yapı denetimlerindeki usulsüzlüklerin engellenmesi amacıyla inşaatlarda kullanılan betonları "elektronik sistem" ile denetleyecek.

Edinilen bilgiye göre, olası deprem riskine karşı binaları güçlendirme çalışmaları kapsamında daha önce yapı denetim ve laboratuvar kuruluşları ile denetçi mimar ve mühendislerine izin belgesi verilmesinden proje ile inşa faaliyetlerine kadar her aşamadaki denetimlerin izlendiği "Ulusal Yapı Denetim Sistemi" yazılımını geliştiren Bakanlık, inşaatlarda kullanılan betonların elektronik sistemle izlenmesine yönelik 2014'te bu yana yürüttüğü çalışmaları Türkiye genelinde hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Söz konusu sistemde geliştirilen mobil uygulama aracılığıyla betonların güvenli olup olmadığına yönelik şantiye sahasından alınan numunelerin doğru yapılardan alınıp alınmadığı eş zamanlı olarak tespit edilebilecek.

Bunun için laboratuvarların teknik elemanları ile yapı denetimi kuruluşlarının teknik elemanları denetim sürecinde bulundukları yerden ayrı ayrı "konum" doğrulaması yapmak zorunda olacak. Böylelikle beton numunesi alımı esnasında laboratuvar ve yapı denetimi kuruluşlarının teknik elemanlarının denetimin gerçekleştirildiği alandaki çalışmalara nezaret etmemesine yönelik sorunların önüne geçilecek.

Denetimlerdeki usulsüzlükler engellenecek

Yeni sistemde denetim için beton numunesinin alınması sırasında ise numuneler, çipli bir sistem aracılığıyla mobil cihaz ile okutularak tanımlanacak ve yazılım sistemine kaydedilecek.

Sisteme çip numarası ile de kaydedilen beton numuneleri, laboratuvar kuruluşunca test esnasında yine deney cihazı üzerinde bulunan çip okuyucu ile doğrulanacak. Böylelikle sonuçlar online sisteme herhangi bir müdahaleye olanak vermeyecek şekilde aktarılmış olacak.

Söz konusu sistemle denetimler için betonlardan alınan her bir numune, şantiye alanında sistemde bir çip kodu ile etiketlenmiş olacak ve alınan numunelerin ayrı ayrı hangi yapıya ait oldukları ile yapının hangi seviyesinden alındığına ilişkin bilgiler kayıt altına alınacak.

Beton denetiminin daha sağlıklı yapılmasına yönelik bu çalışma sayesinde sahadan numune alınmadan rapor üretilmesi riskinin ortadan kaldırılması ve inşaatlarda kullanılan betonların kalitesinin artırılması hedefleniyor.

Türkiye geneline yaygınlaştırılacak

Bakanlığın 2014'ten bu yana yürüttüğü çalışmalar sonucunda hayata geçirilen sistemin pilot uygulaması Afyonkarahisar, Düzce ve Karaman'da başlatılırken, yıl sonuna kadar yapılacak testler sonucunda Türkiye geneline yaygınlaştırılması planlanıyor.

ATAŞEHİR FİRMA REHBERİ

ATAŞEHİR EMLAKÇILAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109