Vizeler kalktı, ticaret yüzde 10 arttı Bu bölge Türkleri bekliyor...

Vizeler kalktı, ticaret yüzde 10 arttı Bu bölge Türkleri bekliyor...

Vizeler kalktı, ticaret yüzde 10 arttı Bu bölge Türkleri bekliyor...
Vizeler kalktı, ticaret yüzde 10 arttı Bu bölge Türkleri bekliyor...

Serbest Ticaret Anlaşması imzalayarak, karşılıklı vizeleri kaldıran Türkiye ile Sırbistan, atılan bu adımın meyvelerini almaya başladı. Ticaretin yüzde 10 arttığına dikkat çekilirken, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2 yılda 500 milyon dolara çıkacağı ifade ediliyor.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyon’un (TUSKON) Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da düzenlediği Türkiye -Sırbistan İş Forumu’nda konuşan TUSKON Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Coşkun, Türkiye ile Sırbistan’ın 1.5 ay önce karşılıklı vizeleri kaldırdıklarını hatırlatarak, geçen süre içerisinde iki ülke arasındaki ticaret hacminin yüzde 10 artığını ifade etti. Türkiye’nin başta komşuları olmak üzere vizeleri kaldırma uygulamalarının dış ticaretin gelişmesinde önemli bir adım olduğuna dikkat çeken Ahmet Coşkun, Türkiye – Sırbistan İş Forumu’nun da katkısı ile 2 yıl içerisinde iki ülke arasındaki ticaret hacminin 500 milyon dolara ulaşacağına inandıklarını söyledi.

2023 hedefinin 200 milyar dolarına talibiz
Forumda yaptığı konuşmasında Türkiye’nin 2023 yılı ihracat hedefine de değinen Ahmet Coşkun, “Cumhuriyetimizin 100. yılında 500 milyar dolar ihracat hedefiyle yola çıkan Türk işadamlarımız, küresel krizde pazar çeşitliği yoluna gitmiştir. TUSKON olarak Afrika’da yaptığı çalışmalarla 4 yılda bu kıtaya yapılan ihracatımız 3 milyar dolardan 20 milyar dolara çıkmıştır. Ayda 3 - 4 ülkede iş forumları düzenliyoruz. Bir o kadarda misafir ağırlıyoruz. Alt derneklerimizle birlikte yılda bin civarında organizasyon gerçekleştiriyoruz. 2023’teki 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin yüzde 40’ını sadece bizim üyelerimizin yapacağını hesap ediyoruz” diye konuştu.

Teşvikler cazip
Sırbistan’la Türkiye’nin 55 milyonu ihracat olmak üzere yılda ortalama 500 milyon dolarlık bir ticaret hacmi ticaret hacminin olduğunu açıklayan Ahmet Coşkun, iş forumu çerçevesinde 46 firmanın ikili iş görüşmesi gerçekleştireceğini belirtti. Coşkun, “Bu girişim sürece hız kazandıracaktır. Sırbistan yabancı yatırımcılar için teşvik uygulamaktadır. 200 milyon euro doğrudan yatırım yaparak binden fazla kişiye istimdah sağlayan yatırımların yüzde 25’ini devlet karşılamaktadır. 500 bin euro yatırım yaparak 50’den fazla istihdam oluşturanlara ise bir sefere mahsus çalışan başına 4 bin ile 10 bin euro arası teşvik veriliyor. Kurumlar vergisini yüzde 10 olarak uygulayan Sırbistan, yabancı yatırımcıya 5 yıl vergi muafiyeti imkanı sağlıyor. Türkiye – Sırbistan İş Forumu organizasyonu Türk ve Sırp işadamları arasında ticaret köprüsü kuracaktır. Burada bağlantı sağlayamasak bile muhakkak Sırbistan’da olacağız” şeklinde konuştu.

Türk işadamlarını bekliyoruz
Belgrad Ticaret Odası Başkanı Ivana Zeljkovic, devlet olarak yatırımcıya her türlü yardımda bulunacaklarını taahhüt ederek “Aramızdaki anlaşmalar iki ülke için de büyük fırsatlar barındırıyor. Türk şirketlerini özellikle mobilya, inşaat, gıda, tekstil ve telekomünikasyon alanlarında yatırıma davet ediyoruz.” diye konuştu. TUSKON’un Sırbistan’daki iş ortağı Sırbistan Uluslararası Ticaret Derneği Başkanı Ömer Şimşek de, düzenledikleri iş forumuna 150 Sırp şirketin kayıt yaptırdığı aktardı. Çevresindeki 7 ülkenin başkentine 45 dakika uzaklıkta olan bu ülkeyle ticaret hacminin beklenenin çok altında olduğunu söyledi. Sırbistan’ın Rusya Federasyonu ve Avrupa Birliği ülkelerle ticaret anlaşması olduğu bilgisini veren Şimşek, burada üretim yapan Türk yatırımcının bu ülkelere vergisiz mal satabileceğinin altını çizdi. Türkiye’nin gerçek potansiyelinin ancak üçte birini kullandığını anlatan Sırbistan Büyükelçisi Ali Rıza Çolak da, Sırbistan’ın 10 yıl içinde Avrupa Birliği üyesi olacağının görmezden gelinemeyeceğini ifade etti. Ayrıca yakın bir zamanda bölgeye Türk hastanesinin inşa edileceğini söyledi.  

Balkanlara Sırbistan kapısından girilir
16 Balkan ülkesinin merkezi kabul edilen Sırbistan, serbest ticaret anlaşmalarıyla da dikkat çekiyor. Buraya yıllık 3 milyon Euro’luk ihracat yaptığını belirten SİTA Başaknı Ömer Şimşek, Balkanlarda iş yapmak isteyenlerin bölgeye buradan girmeleri gerektiğini belirtti. Şu anda Almanya, İtalya ve Rusya’nın pazarla çok ilgili olduğunu da sözlerine ekledi. İş forumuna Adana’dan katılan Çukurova Silo’nun Satış Müdürü Mehmet Pars Sezer, 20 milyon ihracatlarının 1,5 milyon dolarlık kısmını Sırbistan’a yaptıklarını belirterek, bu ülkeyle imzalanan serbest ticaret anlaşması sayesinde çevre ülkelere yayılacaklarını belirtti.

Rakamlarla Sırbistan
Yüzölçümü            88 bin km2
Nüfus                7,5 milyon
Kişibaşı Gelir        6 bin 585 dolar
Ortalama Maaş        402 Euro
Enflasyon            % 6,6

htekonomi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109