Vergi kolaylığının ayrıntıları belli oldu

Vergi kolaylığının ayrıntıları belli oldu

Vergi kolaylığının ayrıntıları belli oldu
Vergi kolaylığının ayrıntıları belli oldu
Babacan’ın önceki gün açıkladığı vergi ve prim borcunda yeniden yapılandırmanın ayrıntıları belli olmaya başladı
Plana göre faizde indirim yapılacak. Borcunu düzenli ödeyene ise prim ödülü gelecek. Star'ın haberine göre, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın önceki gün açıkladığı vergi ve prim borcuna ilişkin yeniden yapılandırmanın detayları belli olmaya başladı. Çalışmalar kapsamında, borçların peşin ödenmesi halinde faizlerinin yüzde 80-90 oranında silinmesi öngörülüyor. Bu çerçevede, mükelleflere birden fazla ödeme kolaylığı sunulması planlanıyor. Ayrıca, prim borçlarını düzenli ödeyen mükelleflere de ödül sistemi getiriliyor.

MODEL ARANIYOR
Alınan bilgiye göre Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı üzerine, vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılması konusunda çalışma başlatıldı. Bu çalışma çerçevesinde, öncelikle 2008 yılında uygulamaya konulan prim borçları ile vergi borçlarına getirilen yapılandırma hakkının sonuçları mercek altına alındı. Yapılan çalışma sonucunda, mükelleflerin daha çok hangi yapılandırma yöntemini benimsedikleri belirlendi. 2008 yılında uygulamaya konulan yapılandırmalarda vergi borçlarına 18 ay taksitlendirme ve yıllık yüzde 3 tecil faizi uygulanmıştı. SSK prim borçlarına ise, farklı bir yöntem getirilerek, borçlarını peşin ödeyenlerde yüzde 85’e varan faiz indirimi sağlanmıştı. Vadenin uzatılması halinde ise, faizlerde silinme oranı düşürülmüştü. Maliye, Çalışma Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı bürokratları, vergi ve prim borçlarının yapılandırılması konusunda ortak bir model arıyor. Kriter olarak, her iki yapılandırma da anaparalarda indirim yapılmaması benimsendi.

YAPTIRIM DA VAR
Buna göre, borçlardaki indirimler faizlerde sağlanacak. İndirim oranının da vadeye göre değiştirilmesi planlanıyor. Yani ağırlıklı olarak, 2008 yılında prim borçlarına getirilen yapılandırmanın, vade yapıları değiştirilerek yeniden uygulamaya konulması görüşü savunuluyor. Ancak kredi kartlarında yine geen yıl uygulamaya konulan yöntem de incelemeye alındı. Söz konusu yöntem, vergi ve prim borçlarına da uygulanırsa, faizlerde önemli oranda indirim sağlanacak. Bu arada yapılandırmadan yararlanacak kişilere ‘yaptırımlar’ da getirilmesi öngörülüyor. Örneğin, üç taksidini ödemeyen mükellefin faiz indirimin sona erdirilmesi öngörülüyor.

DÜZENLİ ÖDEYENE DÜŞÜK PRİM
Yapılandırmaların, borçlarını düzenli olarak ödeyen mükellefler üzerinde olumsuz etkiye yol açtığını dikkate alan ekonomi yönetimi, borçlarını düzenli ödeyen mükelleflere de bir ‘ödül’ sisteminin getirilmesini kararlaştırdı. Bu çerçevede, örneğin prim borcunu beş yıl düzenli olarak ödeyen kişinin altıncı yılda daha düşük prim ödemesi düşünülüyor.

MALİYET DEĞİL MALİYE'YE GELİR GETİRİR
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi ve prim borçlarının yapılandırılmasında, kamunun alacağının reel değerinin korunacağını, böyle bir uygulamanın maliyet değil gelir getireceğini söyledi. Uludağ ile Çamlıbel Elektrik şirketlerinin hisse devir sözleşmesi imza töreninin ardından soruları yanıtlayan Şimşek, uygulamanın af niteliğinde bir çalışma olarak görülmemesi gerektiğini vurgularken, affın adaletsiz olduğu kanısı taşıdığını kaydetti. Son dönemde faiz oranlarının ciddi  biçimde düştüğünü kaydeden Şimşek, bunun esnafa yansıtılmasının da gayet doğal  olduğunu söyledi. Şimşek, mali disiplinden taviz verilmeyeceğini de sözlerine ekledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER