Varlık Fonu Turkcell'in en büyük hissesini satın aldı

Türkiye Varlık Fonu (TVF), Turkcell İletişim Hizmetleri AŞ'nin yüzde 26,2 oranında hissedarı oluyor.

Varlık Fonu Turkcell'in en büyük hissesini satın aldı
 Varlık Fonu Turkcell'in en büyük hissesini satın aldı 

Türkiye Varlık Fonu (TVF), Turkcell İletişim Hizmetleri AŞ'nin yüzde 26,2 oranında hissedarı oluyor.

TVF'den yapılan açıklamaya göre, Telia Company, LetterOne, Çukurova Holding, Ziraat Bankası ve ilgili taraflar ile imzalanan sözleşmeler ile TVF, Turkcell'in en büyük ortağı durumuna gelecek.

Kurum İsveç menşeili Telia’nın Turkcell'deki yüzde 24,02'lik hissesi için 530 milyon dolar ödeyecek ve Telia Turkcell'den çıkış yapacak.

Çukurova Holding ise dolaylı hisselerini satarak Turkcell'den çıkacak. LetterOne ise, şirketteki payını toplamda yüzde 24,8'e çıkararak en büyük azınlık hissedar haline gelecek ve Turkcell Holding ortak girişimi sona erecek.

Böylece 1994 yılında kurulan Turkcell'in kurucu ortakları arasında yer alan Telia ve Çukurova 26 yıl aranın ardından şirketten ayrılıyor.

TVF bu satın almayla Turkcell Yönetim Kurulu'ndaki 9 üyeden 5'ini belirleyebilecek ve şirketin yönetim kontrolüne sahip en büyük hissedarı olacak.

Turkcell Ana Sözleşmesi'nde yapılacak değişikliklerin Genel Kurul'da onaylanması ve ilgili düzenleyici kuruluşlardan gerekli izinlerin alınmasının ardından sürecin 2020 yılı içerisinde tamamlanması hedefleniyor.

Çukurova Holding'in 1.6 milyar dolar borcunu üstlenecek
TVF Genel Müdürü Zafer Sönmez, Turkcell'den pay alımı anlaşması kapsamında Çukurova Holding'in 1.6 milyar dolar banka borcunu üstleneceklerini ve bu borcu refinanse edebileceklerini söyledi.

Çukurova Holding 2015'te Turkcell hisselerini geri alabilmek için bu hisseleri teminat göstererek Ziraat Bankası'ndan 1.6 milyar dolar kredi almıştı. Çukurova daha sonra bu borcun ana para ödemelerinde gecikmeye düşmüştü.

Sönmez üstlenecekleri 1.6 milyar dolar borcun yeniden finanse edilmesi hakkında nihai bir karar almadıklarını ancak refinansmanın bir seçenek olduğunu ifade etti.

Kamunun en önemli varlıkları
2016'ta Meclis'te çıkarılan yasayla kurulan ve başkanlığını Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, başkan vekilliğini ise Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın yürüttüğü TVF, 100 milyar lirayı aştığı tahmin edilen portföyünde Ziraat Bankası, BOTAŞ, PTT, TÜRKSAT, Türkiye Petrolleri, ETİ Maden, Türk Telekom, Halk Bankası, THY ve Çaykur gibi kurumlar var.

Fonun amacı ekonominin yapısal sorunlarını aşmasında katkı sağlamak olarak duyurulmuştu. Ancak vergilerden muaf tutulması, tabiat ve kültür varlıklarının korunmasına dair kanunlardan azade tutulması ve denetiminin Sayıştay tarafından yapılmayacak olması tartışmalara neden oldu. Bu tartışmalara ve itirazlara rağmen Fon'un kuruluşunu sağlayan Meclis'ten AKP'nin oylarıyla geçti.

Yasaya göre fon, Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi tarafından yönetilecekti.

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER