Türkiye'nin elektriği bu ay AB'ye girecek!

Türkiye'nin elektriği bu ay AB'ye girecek!

Türkiye'nin elektriği bu ay AB'ye girecek!
Türkiye'nin elektriği bu ay AB'ye girecek!

AB – Türkiye ilişkisinde yeni dönem. Avrupa Birliği her ne kadar Türkiye’nin siyasi katılımına sıcak bakmasa da, elektriğimiz bu ay sonundan itibaren Avrupa Birliğine giriyor.

AB – Türkiye ilişkisinde yeni dönem başlıyor. Avrupa Birliği her ne kadar Türkiye’nin siyasi katılımına sıcak bakmasa da, elektriğimiz bu ay sonundan itibaren Avrupa Birliğine giriyor.

Kıta Avrupasının çoğunda hatta Polonya ve Romanya da dahil olmak üzere elektrik ağı ortak. Elektrik bir ülkeden diğerine kolaylıkla geçiyor. Sadece, İngiltere, Norveç, İsveç, Finlandiya ve bu aya kadar Türkiye Avrupa elektrik sisteminin dışındaydı. New York Times’ın web sitesinde yayınlanan bir analizde, yeni gelişme, ‘’Türkiye Avrupa Birliğine elektriksel olarak katılıyor’’ şeklinde duyuruldu.

Türkiye, AB’de olduğu gibi elektirik sisteminde, elektronların saniyede 50 kez ileri geri yaptığı dalgalı akım kullanıyor. General Electric’in Türkiye’nin alt yapısında yaptığı çalışmalar sonunda Türkiye, Avrupa elektrik sistemine bağlanmaya hazır hale geldi.

Bu aydan itibaren bir yıl süre ile deneme bağlantısı yapılacak. Bu sürede Avrupa Elektrik Transmisyon Sistem Operatörleri Ağı İdaresince tüm Türkiye’deki elektrik akımı gözlenerek, AB standartlarıyla karşılaştırılacak.

Dünyadaki en büyük elektrik bağlantılarından biri olacak

Türkiye’den Bulgaristan ve Yunanistan’a elektrik bağlantısı var. Bu bağlantılar daha fazla elektrik taşıyabilmesi için yakın zamanda yenilendi. General Electric adına projeye katkı yapan ekipten mühendis Luis Perez’in New York Times gazetesine yaptığı açıklamaya göre, Türkiye – Avrupa elektrik bağlantısı dünyadaki en büyük elektrik bağlantılarından biri olacak. Perez, bu gelişmenin çevre için de çok olumlu bir gelişme olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin çok sayıda hidroelektrik santraline sahip olduğuna dikkat çeken Perez, ‘’Türkiye yağışlı sezonlarda, tüketebileceğinden çok fazla elektrik üretme kapasitesine sahip. Şimdi bu gücü ihraç edecek.

GE’ye göre de, bağlantı, Türkiye’nin elektrik sisteminin de Avrupa standartlarında bir istikrar yakalamasına katkı yapacak. Şirket yetkilileri Türkiye’deki çalışmalarının maliyeti konusunda ise bir açıklama yapmadı. Bu ay sonunda, teknisyenler elektrik ağını yöneten bilgisayara birkaç şifre girecek ve birkaç şalteri kaldıracak. O anda da Türkiye ve Avrupa elektrikle bağlanmış olacak. GE yetkilileri bunun yapılacağı günü ise açıklamadı.

Cemal DEMİR (Turkish Journal)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER