Türkiye ise dünyanın en sağlıklı ülkeleri listesinde 42 sırada yer aldı.

Türkiye ise dünyanın en sağlıklı ülkeleri listesinde 42 sırada yer aldı.

Türkiye ise dünyanın en sağlıklı ülkeleri listesinde 42 sırada yer aldı.
Ülkelerin en iyileri
En iyi seks nerede? En güzel akşam yemeğini nerede yersiniz?
Newsweek'in yaptığı araştırmaya göre dünyanın en sağlıklı ülkesi Japonya. Japon kadınları ortalama 86.5 yıl yaşarken, ülkedeki sağlık sistemi de parmak ısıttırıyor. Türkiye ise dünyanın en sağlıklı ülkeleri listesinde 42 sırada yer aldı.

EŞCİNSELLERE EN ILIMLI YAKLAŞAN ÜLKE HANGİSİ? EN İYİ SEKS NEREDE? AKŞAM YEMEĞİNİ EN İYİ NEREDE YERSİNİZ? BU SORULAR VE DAHA FAZLASI GALERİDE... TIKLAYIN

''Her şeyin başı sağlık.'' Peki, bu sözü gereği gibi yerine hangi ülkeler getiriyor, sağlık alt yapısını sağlam kurup, ortalama yaşam süresini uzattıkça uzatıyor? Yine Newsweek'in uzmanlardan oluşan danışma kurulunun hazırladığı dünyanın en sağlıklı ülkeleri listesine bakıyoruz... İlk sırada Japonya var. Japonya'da doğan bir kız çocuğunun önünde ortalama 85.5 yıl varken; Türkiye'de doğan bir kız çocuğunu ise ortalama 74 yıllık bir ömür bekliyor. Erkeklerde durum daha kötü: 69 yıl. Japonya, tıp teknolojileri ve ilaç endüstrisi açısından dünyanın sayılı ülkeleri arasında gösteriliyor ve bu ülkede halk sağlığı için tüm imkanlar seferber edilmiş durumda. Dolayısıyla, pek çok ölümcül hastalığın tedavisinde başarı oranlarıyla Avrupa ülkelerini ve ABD'yi bile geride bırakıyorlar. Ayrıca Japonya'da sağlık sigortası tüm vatandaşları kapsıyor. Japonya'da hastane ve sağlık sigortalarının hemen hepsi özel. Ancak bu özel hastaneler ve sağlık sigortası satan şirketlerin kar amacı gütmesi yasak. Bu arada bir not daha... Doktorların ve sigorta şirketlerinin hasta seçme şansı yok!. Listeye dönelim.. Japonya'nın ardından en sağlıklı ülke İsviçre. Bu ülkeleri İsveç ve İspanya takip ediyor. Küçük bir dip not. İspanya'da bütün vatandaşları kapsayan sağlık sigortası anayasal bir hak ve birkaç reçeteli ilaç dışında sağlık hizmetleri için kimse ücret ödemiyor. Dünyanın en sağlıklı ülkeleri sıralaması İtalya, Avustralya, Singapur, Norveç, Yeni Zelanda ve Hollanda diye devam ediyor. Peki Türkiye? Türkiye dünyanın en sağlıklı ülkeler sıralamasında kendine ancak 42. sırada yer bulabildi. Uzmanlar ise Türkiye'nin 42'ciliğini yorumladı..

EN SAĞLIKLI 10 ÜLKE

1.Japonya
2.İsviçre
3.İsveç
4.İspanya
5.İtalya
6.Avustralya
7.Singapur
8.Norveç
9.Yeni Zelanda
10.Hollanda
--
42.TÜRKİYE

Prof. Dr. Gencay Gürsoy (İstanbul Tabip Odası eski başkanı)
''Türkiye'deki sağlık sistemi eşitlikçi değil'''
Newsweek'in araştırmasına göre Türkiye en sağlıklı ülkeler sıralamasında 42. sırada. Türkiye, 100 ülke arasında ortalamanın biraz üzerinde sağlık potansiyeline sahip bir ülke. Bu nedenle 42'cilik şaşırtıcı değil, normal bir gösterge. Peki Türkiye daha önlerde olamaz mıydı? Olabilirdi ama eşitlikçi bir sağlık sistemi uygulansaydı. Teknolojik alt yapı, personel kalitesi, yetişmiş insan gücü gibi özellikler düşünüldüğünde Türkiye, listenin çok daha yukarılarına çıkabilir. Bu potansiyele sahip. Ancak Türkiye'deki en düşük gelire sahip kesimin sağlık seviyesi Afrika ülkeleriyle; yüksek gelire sahip kesimin sağlık seviyesi ise dünyanın gelişmiş ülkeleriyle eşit durumda. Yani Türkiye'de tam anlamıyla sağlık açısından eşitsiz bir dağılım söz konusu. Eğer Türkiye sağlık sistemindeki eşitsizliği giderirse dünyanın en sağlıklı ülkeler sıralamasında çok daha yukarılarda olacaktır.

Önder Kahveci (Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı)
''Koruyucu sağlık sistemine önem vermeliyiz''
Sağlıktaki gelişmiş düzeyinin saptanması için yapılan araştırmalarda genellikle yaşam süresi, anne ve bebek ölüm oranları, sağlıklı çevre gibi kıstaslara bakılır. Türkiye Newsweek'in sıralamasında 42. sırada yer almış. Şimdi bakıyorsunuz Türkiye'deki anne ve bebek ölümlerine Batı ülkelerinin çok üstünde. Türkiye'de sağlık alanında atılan adımlar var ancak sağlığa erişebilirlik hala iç açıcı seviyede değil. Bu nedenle Türkiye sağlık alanında iyi bir konumda kendine yer bulamıyor. Bu listenin daha yukarılarına tırmanmamız için Türkiye'nin öncelikle koruyucu sağlık hizmetlerine önem vermesi gerekir. Şu kadar hasta muayene edildi, şu kadar ameliyat yapıldı gibi rakamlarla Türkiye sağlıklı ülkeler seviyesine çıkamaz. Türkiye'de yapılan bu. Oysa koruyucu sağlık hizmetleri hasta olmadan önceki süreci ilgilendirir ve sağlıklı bir toplum yaratılmasına büyük etki sağlar. Koruyucu sağlık sistemi sayesinde dengeli beslenme, temiz içecek ve yiyecek, sağlıklı çevre gibi konular gündeme gelir; anne ve bebek ölümleri en aza indirilir.

Bülent GÜNAL/AHT

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER