Taksi plaka tutarları ile kira geliri ne kadar? – 2022

İstanbul, Ankara ve İzmir şeklinde metropoller başta olmak suretiyle tüm Türkiye’de taksi rantı yüzünden plaka tutarları ve kira geliri tavan yapmış oldu.

Taksi plaka tutarları ile kira geliri ne kadar? – 2022

Taksi plaka tutarları ile kira geliri ne kadar? – 2022
İstanbul, Ankara ve İzmir şeklinde metropoller başta olmak suretiyle tüm Türkiye’de taksi rantı yüzünden plaka tutarları ve kira geliri tavan yapmış oldu.

Tarihin en yüksek seviyesine ulaşmasına karşın hala değerinin fazlaca daha altında olduğu savunuluyor. Peki gerçekte durum iyi mi? Taksi plaka tutarları ne kadar? Taksi mevzusu son yıllarda bilhassa İstanbul’da büyük tartışmalara niçin oldu. […]
İstanbul, Ankara ve İzmir şeklinde metropoller başta olmak suretiyle tüm Türkiye’de taksi rantı yüzünden plaka tutarları ve kira geliri tavan yapmış oldu. Tarihin en yüksek seviyesine ulaşmasına karşın hala değerinin fazlaca daha altında olduğu savunuluyor. Peki gerçekte durum iyi mi?

Taksi plaka tutarları ne kadar?
Taksi mevzusu son yıllarda bilhassa İstanbul’da büyük tartışmalara niçin oldu. Bir yanda yapmış olduğu araştırmalar sonucu sayının ve hizmetin yetersiz bulunduğunu, bu yüzden belediye çatısı altında binlerce yeni taksiyi trafiğe katmak isteyen İBB, öteki yanda da aslolan probleminin trafik ve verimlilik bulunduğunu, hatta plaka kıymeti bakımından zararda bulunduğunu söyleyen taksici odaları yer ediniyor.
Tüm iddiaları, araştırmaları ve önerileri bir araya getirdiğimiz vakit tarafların kendilerince haklı olduklarını görüyoruz. Fakat işin bir de vatandaşa hizmet tarafı mevcut. Mevzunun detayına inmeden ilkin İllere gore taksi plaka tutarları ve kira geliri düzeylerinin geldiği noktayı paylaşalım.

İLLERE GÖRE TAKSİ PLAKASI FİYATLARI
İstanbul: 5.1 milyon TL
Ankara: 3.2 milyon TL
İzmir: 5 milyon TL
Bursa: 7 milyon TL
Antalya: 4 milyon TL
Konya: 2 milyon TL
Adana: 450 bin TL
Tekirdağ: 1.7 milyon TL
Edirne: 1.4 milyon TL
Trabzon: 700 bin TL
Not: Averaj fiyatlar alınmıştır. Bölgeye ve durağa gore 2 milyon TL’ye kadar değişkenlik izah edebilir.

Taksi plaka kira geliri ne kadar?
Taksi plaka satışı meydana getiren kişiler bununla birlikte aylık kira geliri karşılığında aracın olarak 2 yada 3 değişik sürücü tarafınca işletilmesini sağlıyor. İstanbul özelinde detayına baktığımız vakit, plaka sahibinin durak aidatı, trafik sigortası, lastik ve vasıta bakım maliyetleri ile çalışanların sigorta ödemelerinin aylık averaj 10 bin TL civarında tuttuğunu görüyoruz.
Bu harcamalarla beraber çalışan maaşları da aylık kazançtan çıkarıldığı vakit taksi plaka sahibine 10 ila 15 bin TL arası net kira geliri kalıyor. Doğal kiraya vermek yerine kendisi işletmek isterse bu meblağ 2 katına kadar çıkabiliyor. Peki 2022 yılının sonuna geldiğimiz bu zamanda İstanbul’da yeni taksiye gereksinim var mı?

İstanbul’da niçin taksi problemi yaşanıyor?
İBB tarafınca meydana getirilen araştırmaya gore İstanbul’da taksi problemi yaşanmasının temel sebebi yetersiz sayıda olmasından kaynaklanıyor. O şekilde ki son olarak 1990 senesinde yeni plaka satışı yapılmış oldu. O günden beri toplam taksi plaka sayısı 17 bin 395.
Bu da 1990 senesinde 7 milyon nüfusu olan İstanbul’un 32 yıl sonrasında 20 milyona yakın kişiye ev sahipliği yapmasına karşın kafi taksisinin olmadığı anlamına geliyor. Doğal bu süreçte metro ve metrobüs şeklinde toplu taşıma araçlarının sayısı ile kullanımı da arttı.

Toplu taşıma taksi ihtiyacını azalttı mı?
Dünyanın kent içi en yüksek yolcu sayısına haiz olan metrobüs artık yetersiz kalıyor. Bundan dolayı gelecek yıllarda HızRay benzeri projelerin yapılması umut ediliyor. Fakat söylenildiği şeklinde taksi ihtiyacı azalmış durumda değil. Aksine giderek artıyor.
Taksi plaka satışı, kiralama ve vasıta alım satım ticareti,
Fakat taksi sayısı tek sorun değil. Yukarıda paylaştığımız plaka fiyatlarını gören vatandaşlar bu taksilerin lüks otomobiller bulunduğunu sanıyor. Fakat tam aksine piyasada bulunan en ucuz otomobiller seçiliyor. Buna araçları kıyaslayarak değişik bir açıdan bakabiliriz.

Mesela, İstanbul’un herhangi bir semtinde taksiye binmek isteyen turistler 2022 model Mercedes C serisine mi yoksa eski model, kazalı ve içi temiz olmayan bir Renault Clio yada Fiat Linea’ya mı binmek ister?
Plaka fiyatının 20’de 1’ine satılan 700 bin km’de taksi
Dolayısıyla taksi plaka tutarları ile kullanılan araçların kıymeti arasındaki yar her geçen gün göze daha fazlaca batıyor. Ek olarak günümüz ekonomik koşulları sebebiyle kısa mesafe almayan, güzergah uzatan, taksimetre açmayan ve yüksek fiyat isteyen taksiciler için her ay binlerce yakınma geliyor.

İBB ise 5 bin yeni taksi projesini hayata geçirerek belediye bünyesinde işletmek istiyor. Kullanılacak otomobiller ise hususi tasarıma haiz tek tip araçlar olacak. Fakat bu teklif UKOME’de 15 kez reddedildi. Gerekçe ise ihtimaller içinde gelir kaybı.
İstanbul’da satılan plakasız ucuz taksiler
Zira devletin seneler ilkin tanımış olduğu hak karşılığı taksi plakası alan kişiler bunun bununla birlikte bir yatırım aracı bulunduğunu, taksi plakası yerine arsa yada mülk almış olsalar fazlaca daha çok kıymet kazanacağını, belediye işletse bile yeni plakaların ortaya çıkmasının ziyanı artıracağını savunuluyor.

Bundan dolayı İBB eğer plaka satışı yaparsa kabul edip satın alacaklarını ve aynı düzeni devam ettireceklerini yoksa hayır diyeceklerini açıkça söylüyorlar. Belediye ise sistemi değiştirmeye çalmış olduğu için bu önerinin kabul edilmesinin mümkün olmadığını söylüyor.
 

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER