Otomobil var lastik yok! "Artan pamuk fiyatları lastik üretimini de vurdu"

Otomobil var lastik yok! "Artan pamuk fiyatları lastik üretimini de vurdu"

Otomobil var lastik yok!
Otomobil var lastik yok!
"Artan pamuk fiyatları lastik üretimini de vurdu"


Otomotiv rekorlar kırmaya hazırlanırken, lastik bu hıza ayak uyduramadı. Sabancı Holding Lastik, Takviye Malzemeleri ve Otomotiv Grup Başkanı Pekarun, lastik sektöründe küresel bazda sıkıntı yaşandığını söyledi. Mehmet Pekarun, 2010'da hızlı artan otomotiv üretiminin yanı sıra hammadde kaynaklı sorunların da lastik üretiminde küresel çapta arz sıkıntısına neden olduğunu bildirdi.

PAMUK İPLİĞİNE BAĞLI
Mehmet Pekarun, artan pamuk fiyatları yüzünden iplikçilerin polyestere dönmesinin lastikte sıkıntı yarattığını dile getirdi. I Lastikte hammadde sıkıntısı yaşandığını anlatan Pekarun, hızlı otomotiv üretimine karşılık arzda sıkıntı olduğunu söyledi.

LASTİK BULMADA SIKINTI VAR
Son günlerde piyasada lastik bulmakta zorluk çekildiği ve otomotiv fabrikalarının ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıldığı konuşuluyor. Bütün bunların üstüne sertleşen kış koşulları nedeniyle kış lastiğine talebin patlaması, bu ürün grubunda da temin sıkıntısı yarattı. Bünyesinde Kordsa Global, Brisa ve Temsa’yı barındıran Sabancı Holding Lastik, Takviye Malzemeleri ve Otomotiv’in Grup Başkanı Mehmet Pekarun, 2010’da hızlı artan otomotiv üretiminin yanı sıra hammadde kaynaklı sorunların da lastik üretiminde küresel çapta arz sıkıntısına neden olduğunu bildirdi. Gazetecilerle akşam yemeğinde bir araya gelen Pekarun, “Bazı çeşitlerinde ağırlık olsa da lastikte hâlâ doğal kauçuk kullanılıyor. Taylanda’da yaşanan sel felaketi doğal kauçuk fiyatlarında dalgalanmaya neden oldu. Tonu 3 bin dolardan 4 bin dolara çıktı” dedi. Lastiğin içindeki başlıca hammaddeler arasında yer alan kord bezinin üretiminde polyester ipliğin önemli olduğuna dikkat çeken Pekarun, “Artan pamuk fiyatları da iplikte polyestere yönelik ciddi talep kaymasına neden oldu. Hammaddede sıkıntılar yaşanıyor” şeklinde konuştu.

4 MİLYAR CİRO
Yaşanan hammadde sıkıntılarına rağmen 2010’da Kordsa Global’in ciro bazında yüzde 25 büyüdüğünü ve yılı 1.3 milyar lira ila kapatmayı öngördüklerini anlatan Pekarun, “Brisa’nın da yüzde 20’lik artışla 960 milyon lira ciro yapacağını düşünüyoruz” dedi. Temsa ile birlikte grubun bu yıl toplam 3 milyar lira ciroya ulaşacağının tahmin edildiğini ifade eden Pekarun, “Bu yüzde 20’lik bir büyüme anlamına geliyor. Grup şirketlerinden gelecek yıl da toplam 4 milyar lira ciro bekliyoruz” diye konuştu. Pekarun, üç şirketin gelecek yıl toplam 110 milyon dolar yatırım yapacağını belirtti. Pekarun, Lastik Takviye Malzemeleri ve Otomotiv Grubu’nun Sabancı Holding’in sanayi alanında satış ve kârlılıkta ön sıralarda olan iş kolları arasında yer aldığını vurguladı.

HT EKONOMİ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER