Mor Havuç Hasadını başladı

Doğanay Şalgam, Mehmet Şef’le mor havuç hasadını başlattı

Mor Havuç Hasadını başladı

Mor Havuç Hasadını başladı
Doğanay Şalgam, Mehmet Şef’le mor havuç hasadını başlattı.

Doğanay Gıda, Türkiye’de sadece Konya Ereğli’de üretilebilen ve şalgamın ana maddesi olan mor havucun ilk hasadını Şef Mehmet Yalçınkaya ile gerçekleştirdi.

Yalçınkaya “Şalgam mor havucun fermente olmasıyla üretilen çok lezzetli bir içecek, şalgam tüketiminin özellikle gençler ve çalışanlar arasında son zamanlarda arttığını görüyoruz” dedi.

 

Şalgam denince akla gelen ilk marka olan Doğanay, Anadolu’nun geleneksel lezzetini Türkiye’ye ve dünyaya sevdirmek için 60 yıla yakın süredir çalışıyor. Türkiye’nin lider şalgam suyu olan Doğanay, geçtiğimiz günlerde yılın ilk mor havuç hasadını başlattı. Mehmet Şef mor havuç hasadında milli içeceklerimizin başında gelen şalgamın sofra kültürümüzdeki yerine dikkat çekerken, şalgamın bazı yemeklerde kullanıldığı zaman lezzet ve renk verdiğini de vurguladı.

 

Şef Mehmet Yalçınkaya: Şalgam hem muhteşem bir içecek hem de çok güzel bir yemek eşlikçisi

Şalgamın ana maddesi olan mor havucun çoğunluk tarafından bilinmediğine dikkat çeken Şef Mehmet Yalçınkaya, “Şalgam mor havuçtan üretiliyor. Lifli ve sert bir sebze. Mor havucu kesin, parmağınızı sürün, göreceksiniz ki rengin canlılığı ve baskınlığı ile parmak izi bile verebilirsiniz. Şalgamda renklendirici bulunmuyor, rengi tamamen mor havuçtan geliyor. Mor havuç diğer havuç türlerine göre çok daha fazla antioksidan içeriyor. Hep söylüyoruz, kırmızı-mor sebzeler çok faydalı. Mor havuç, su, kaya tuzu ve bulgur mayası ile  35 günde fermente ediliyor. Fermente olduğu için hazmı kolaylaştırıyor, mideyi şişirmiyor. Soframızdan yaz kış eksik etmememiz gereken bir içecek. Ayrıca 20 farklı yemeği şalgamla pişirmeyi denedik; özellikle kuskus, pilav gibi yemeklerde kullanılınca lezzeti katlıyor. ” şeklinde konuştu.

Şalgamın genellikle et yemekleriyle tüketildiğini kaydeden şef Mehmet Yalçınkaya, “Ayrıca bizim tencere yemeklerimizin yanında da çok yakışan bir içecek. Balıkla tüketimi de çok uyumlu.  Son dönemde gençlerde ve çalışan kesimde şalgam suyu tüketiminin arttığını görüyorum. Öğle yemeklerinde bile şalgam söylemeye başladılar ki, bu sofra kültürümüz için önemli” dedi.

 

Sahrap Soysal: Şalgam sağlıklı ve lezzetli bir içecek

Hasada katılan şef ve yemek yazarı Sahrap Soysal ise, mor havucun yüzyıllardan beridir üretildiği, sarı havucun atası olduğunu belirtti. Soysal, “Mor havucun yemeklerde kullanımı da oldukça yaygın, çorbası, yahnisi ve dolmasının yapıldığını görüyoruz. Yemeklere de rengini veren mor havucun zamanla turşusu da yapılmış ve bu mayalanma ile beraber enfes şalgam lezzeti ortaya çıkmış. Şalgam özellikle fermente ve şekersiz bir içecek olduğundan oldukça sağlıklı. Ben yemeklerin yanında şalgamı sıklıkla tüketiyorum.” diye konuştu.

Gözde Balkan: En kaliteli ve lezzetli şalgamı üreterek daha çok tüketiciye ulaşmak istiyoruz

Şalgamın üretim sürecinin diğer içeceklere göre çok daha zahmetli olduğundan bahseden Doğanay Gıda Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Gözde Balkan şöyle devam etti:

Şalgamın yolculuğu mor havuç tarlasında başlıyor. Hasadı yapılan havuçlar fabrikamızda işlenmeye hazır hale getirilip bulgur ve kaya tuzu ile tam 35 gün boyunca fermente oluyor. Üretim tesisimizde son teknolojileri kullanıyoruz ve fermente içeceklerde oldukça zor olan ürün kalite standardını yakalamak ve tüketicilerimize en lezzetli ürünü sunmak için üretim, kalite ve AR-GE ekiplerimizdeki 14 gıda mühendisimizle çalışıyoruz. Sözleşmeli tarım yaptığımız çiftçilerimize en iyi tohumu sağlıyor, toprağın en iyi şekilde işlenip doğru zamanda hasat yaparak sonunda en kaliteli ve lezzetli şalgamı elde etmek konusunda hassasiyet gösteriyoruz. Bu sayede, Türkiye’de pazar lideriyiz ve dünyada da 40 ülkeye şalgam ihraç ediyoruz, bundan sonraki amacımız da bu geleneksel lezzetin özelliklerini, faydalarını anlatarak çok daha fazla tüketiciye ulaştırmak” dedi.  

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109