MIT profesörü Daron Acemoğlu; 'Avrupa’daki kriz Türkiye’yi etkileyip 2009’a götürebilir'

MIT profesörü Daron Acemoğlu, Euro bölgesindeki krizin yıkıcı etkilerinin Türkiye’ye kadar varacağı yönünde önemli uyarılarda bulundu. Avrupa'daki kriz Türkiye'yi de etkileyebilir

MIT profesörü Daron Acemoğlu; 'Avrupa’daki kriz Türkiye’yi etkileyip 2009’a götürebilir'

MIT profesörü Daron Acemoğlu, Euro bölgesindeki krizin yıkıcı etkilerinin Türkiye’ye kadar varacağı yönünde önemli uyarılarda bulundu.
Avrupa'daki kriz Türkiye'yi de etkileyebilir
Hürriyet Gazetesindeki habere göre; Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) profesör olan ve dünyanın en önemli ekonomistleri arasında gösterilen Daron Acemoğlu'na göre Euro bölgesindeki kriz, Türkiye'nin kapısının eşiğindeki bir saatli bomba gibi. Hürriyet Daily News'a konuşan Acemoğlu Türkiye Merkez Bankası'nın faiz oranlarını artırması gerektiğine dikkati çekti.

"Avrupa'nın saatli bombası Türkiye'nin kapısında" diyen Daron Acemoğlu, Türkiye'nin ekonomisinin Avrupa ekonomisiyle yakından bağlantılı olduğunu, bu nedenle bütün şoklara açık bulunduğunu belirtti. Yeni bir küresel ekonomik kriz yaşanma olasılığını yüzde 50 olarak belirten Acemoğlu, Avrupa'da yaşanacak bir ekonomik durgunluk halinde, Türkiye'de 2009 krizindeki koşulların tekrar yaşanabileceği yönünde uyardı.

Kronik hale gelen cari açığa işaret eden Acemoğlu, "Türkiye ihracatının yüzde 60'ını Avrupa'ya yapıyor. Euro bölgesinde muhtemel bir gerileme hali hazırdaki cari hesap açığının finanse edilmesi açısından sorunlar doğurur" dedi.

BRIC ülkeleri arasında katılmak konusunda da fikirlerini paylaşan Acemoğlu, bunun için erken olduğunu, Türkiye'nin ekonomik dengesini ve sürdürülebilirliğini 4-5 yıl daha kanıtlaması gerektiğini ifade etti.

Acemoğlu, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nde (OECD) Türkiye'yi temsil etmesi için kendisine gelen teklif hakkında da konuştu. Bu görev teklifinin gurur verici olduğunu dile getiren Acemoğlu, "Reddetmedim, ama kitaplarımı yazmaya ve akademik hayatıma devam etmeyi tercih ederim. Bu teklifi belki ileride düşünebilirim" dedi.

Daron Acemoğlu'na, söz konusu teklifin yapılmış olduğunu, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Mart ayında doğrulamıştı.                 Kaynak: Ataşehirliyiz.net

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER