Kıbrısta Otellerde çalışanların yüzde 70’i TC’li

Kıbrısta Otellerde çalışanların yüzde 70’i TC’li

Kıbrısta Otellerde çalışanların yüzde 70’i TC’li
Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KTOB), üyelerinin durumuna, sorunlarına ve turizm sektörünün gelişmesine yönelik anket sonuçlarını Golden Tulip Otel’de basın toplantısı ile açıkladı..

İlk sözü alan Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanı Mehmet Dolmacı, Birlik olarak geniş yelpazede gerçekleştirdikleri anketle tüm otellerin görüşlerini yansıtmayı amaçladıklarını belirterek, bu çerçevede turizmin sorunları ile çözüm önerilerini, kitapçık haline getirdiklerini anlattı.

Dolmacı, ortaya çıkan sonuçları ilgili tüm kesimlerle paylaşacaklarını belirterek sorunların ivedilikle çözümlenmesini talep edeceklerini ve bunun takipçisi de olacaklarını kaydetti.

DÖNMEZER

Basın toplantısında üye oteller anket raporunu sunan Dönmezer, çalışmanın amacının sorunların, zorlukların anlaşılması; talep ve önerilerin öğrenilmesi ve Birlikten beklentilerin anlaşılması olduğunu ifade etti.

Anketin, Nisan-Mayıs aylarında, değişik bölge ve statüdeki 42 otelle gerçekleştirildiğini belirten Dönmezer, her sınıftan turistik tesisi dahil ederek değişik yelpazedeki tüm otellerin sorun ve önerilerini yansıtmayı amaçladıklarını anlattı.

OTELLERİN %86’SININ ANA FAALİYET DALI OTEL İŞLETMECİLİĞİ

Anket sonuçlarına göre, otellerin %86’sının ana faaliyet dalının otel işletmeciliği olduğunu; ancak otel işletmelerinin, bütünleyici faaliyet olduğundan rent-a-car, seyahat acentesi, restoran işletmeciliği de yaptıklarını belirten Dönmezer, otellerin, turizm sektörü dışında ikinci faaliyet alanı olarak inşaat sektörünü tercih ettiklerini kaydetti ve “Yeterli doluluk sağlanamaması ve 12 ay turizm yapılamaması nedeniyle yeterli gelir elde edilememektedir. Bu da otelleri ikinci bir faaliyet alanına itmiştir” dedi.

“ÇALIŞANLARIN %28’İ KKTC VATANDAŞI”

Otellerin %17’sinin kış aylarında yaklaşık 6 ay tesisini kapattıklarının ortaya çıktığını belirten Dönmezer, kapatan küçük otellerin, yazın oteli açma veya idame maliyetlerinin yüksek olduğunu ifade ettiklerini aktardı.

Dönmezer, otellerde yaz aylarında kışa nazaran %37 daha fazla istihdam sağlandığını belirtirken “Otellerimizde çalışanların % 28’i KKTC vatandaşı ve yaz ve kış bu oran değişmemektedir” dedi.

“YÜKSEK GİRDİ MALİYETLERİ BAŞLICA ENGEL…”

Oteller, başarılarının önündeki en büyük engeli “yüksek girdi maliyetleri” olarak gördükleri ankette başarılarını engelleyen 4 faktörü şöyle sıralıyor:
"Yüksek girdi maliyetleri; direkt uçuşların olmaması, yüksek ulaşım maliyetleri; yetersiz tanıtım aktiviteleri ile istikrarsız turizm ve teşvik politikaları.”
Dönmezer, otellerin en önemli engeli direkt uçuşlar değil de yüksek girdi maliyetleri olarak görmelerinin önemine dikkat çekerken; girdi maliyetlerinde önemli olan 3 maliyetin ise “personel maaş ve primleri, elektrik ve mazot giderleri ile gıda harcamaları” olarak ortaya çıktığını kaydetti.

BAŞLICA SORUNLAR…

Tesisler, en önemli üç sorunu “Çevre sorunu; yol, su ve yetersiz belediye hizmetleri” olarak gördükleri ankette, en önemli üç taleplerini ise şöyle sıraladı:
“Girdi maliyetlerinin düşürülmesi; otellerin yenileme ihtiyaçlarının karşılanması ve ara eleman sıkıntısının giderilmesi (izin prosedürü dahil).”
Dönmezer, otellerin sundukları turizm ürününü tanımlarken genel olarak “Huzur-Kıbrıslı ürün-Aile ortamı” kavramlarını öne çıkardıklarını belirterek, “Bu da ülkemizde 12 ay turizm geliştirme olanağının varlığına işaret etmektedir” dedi.

ÖNERİLER

Anket sonuçlarına göre, otellerin, turizmin gelişmesi için önerileri ise şöyle:

“Turizmin devlet politikası haline getirilmesi; çevre kirliliğinin çözümlenmesi; otellerin yenileme yatırımı yapmasının sağlanması; ulaşım sıkıntısının çözümlenmesi ve Turizm Örgütünün kurulması; Bakanlarla birlikte teknik kadronun değişmemesi; fiziki plan ve master planının yapılması; Turizmin halka sevdirilmesi; kötüleşen ülke imajının geliştirilmesi; profesyonel tanıtım yapılması ve sektörün de içinde olacağı ‘tanıtım komitesi’ kurulması.”

Dönmezer, otellerin, en çok İngiltere, Almanya, Türkiye, İtalya ve İskandinav ülkelerinden turist çekilebileceğine inandıklarını belirtirken küçük otellerin beklentilerini ise şöyle sıraladı:

“Bazı Avrupa pazarları açısından küçük olmanın avantajını kullanmak; görünür olmak (turizm otoriteleri ve acenteler); yeniden yapılandırma yapılması; 12 ay turizmin geliştirilmesi (kışın kapatılmaması) için projeler geliştirilmesi ve sürekli hizmet içi eğitim yapılması.”

ATAŞEHİR'DE OTEL ADRES VE TELEFONLARI İÇİN TIKLA



YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER